Lefkada (greacă Λευκάδας) sau Lefkas este o insulă grecească în Marea Ionică, legată de continent printr-un lung dig rutier și un pod. Wikipedia oferă descrierea seacă, călătorim.ro creionează mai jos un ghid colorat al acestei destinaţii superbe.

STOP - Oferte last-minute pentru Lefkada - prețuri mici ---> CLICK AICI

Drumul. De la Bucureşti pînă pe insulă sînt aproape 1.100 de kilometri. Traseul clasic e cel prin Ruse - Sofia - Kulata - Salonic - Ioannina. Se parcurge în 14-15 ore. Noi l-am făcut din două bucăţi, cu o oprire de o noapte la Salonic la dus, iar la întoarcere ne-am oprit la Sidirokastro, un sătuc aflat la 20 de kilometri de graniţa greco-bulgară.

Prin Bulgaria se circulă cu atenţie şi cu 10 euro pregătiţi în talon :D. Am auzit că atît costă să-ţi continui drumul fără probleme dacă te opreşte vreun poliţist pentru abateri de genul "10-15 kilometri peste limită" sau "depăşire pe linia continuă". Eu n-am avut "evenimente", aşa că am plătit doar taxele oficiale: podul Giurgiu-Ruse (27 de lei la dus, 2 euro la întors) şi vigneta (10 leva sau 5 euro pentru o săptămînă). Atenţie pe pod şi prin vamă, asfaltul e vai de el.

UPDATE 2015: drumul prin punctul de frontieră Makaza este și mai bun, și mai rapid decât cel prin Sofia.

În Grecia se merge excelent. În plus, ai parte de aproape 300 de kilometri pe Egnatia Odos, o autostradă senzaţională, care străpunge munţii prin vreo 45 de tuneluri, cel mai lung avînd 4,6 kilometri!

Între Salonic şi Lefkada sînt 3 puncte de taxare (2,4 euro + 2 euro + 2 euro), plus 3 euro pentru podul subacvatic Preveza - Aktio. Apoi se trece de pe continent pe insulă pe un pod obişnuit, după cum spunea mai sus şi Wikipedia.

Cazarea. Ok, am ajuuuuuns! Primul oraş care îţi iese în cale e chiar capitala, Lefkada. Frumoasă, colorată, dar nu e de stat aici. Cele mai frumoase plaje sînt pe partea de vest a insulei, în sud se poate alege ca loc de cazare Vassiliki, în timp ce pe partea estică sînt mai multe variante (Nidri, Ligia, Nikiana), dar plajele nu se compară cu cele vestice şi va trebui să faci zilnic drumuri lungi cu maşina ca să te bucuri de adevărata frumuseţe a Lefkadei. Hotelurile sînt ceva mai rare pe insulă, predomină studiourile şi vilele. Şi nici urmă de all-inclusive, dar cui îi trebuie aşa ceva cînd la tot pasul sînt taverne cu mîncare şi atmosferă excelente?

Noi am stat lîngă Agios Nikitas, un sătuc fermecător cu cîteva taverne bune şi cu zeci de studiouri sau vile unde îţi poţi stabili cartierul general pe perioada vacanţei în Lefkada. Are şi o plajă mică, variantă de avarie pentru zilele cînd n-ai chef să te mişti prea mult.


Agios Nikitas văzut dinspre mare


Agios Nikitas, inside view

Ne-am felicitat pentru decizia de a ne caza aici. Am stat într-un loc excelent (Dimarion Villas, 55 de euro pe noapte la final de august pentru o vilă de 4 persoane), am fost aproape de sat (taverne, supermarketuri etc) şi de două plaje foarte bune (Milos şi Kathisma).

STOP - Oferte last-minute pentru Lefkada - prețuri mici ---> CLICK AICI

Plajele.

Acum, pe larg despre locurile unde ne-am îndrăgostit de albastrul ireal al Mării Ionice.

Plaja Milos. Pur şi simplu fantastică! Am fost aici în 3 zile diferite şi ne-am promis că vom reveni în anii următori. Am prins şi valuri "tsunami", de 3-4 metri, distractive pînă la un punct, dar ne-am bucurat şi de zile în care marea a fost linişită, limpede şi albastră cum n-am mai văzut niciunde.

Pentru a ajunge la Milos sînt două variante, ambele cu plecare din Agios Nikitas. Prima: o drumeţie peste deal, pe lîngă taverna Poseidon, pe o cărare nici foarte dificilă, dar nici de urcat în pas alergător. Imaginea plajei văzute de sus e însă fantastică! A doua variantă e cu vaporaşul care pleacă de pe plaja din sat şi face maximum două minute pînă la Milos :D. Preţ: 6 euro de persoană dus-întors, copiii plătesc jumătate. Prima cursă pleacă spre Milos abia la ora 11:00, apoi din 30 în 30 de minute sînt curse spre şi dinspre plajă. Ultimul transport de la Milos spre Agios Nikitas e la ora 17:00.

E important de ştiut că la plaja Milos nu sînt nici şezlonguri, nici umbrele, nici baruri sau taverne. Asta e frumuseţea pură, sălbatică a acestui loc fabulos. Aşadar, trebuie să mergi pregătit. Apă, umbrelă etc. Din cînd în cînd mai apărea pe acolo un tip care vindea diverse chestii (sandwichuri, bere, sucuri), dar n-aş miza pe asta. Şi încă un lucru de notat, pentru cei mai pudici: e o plajă frecventată şi de nudişti, de obicei stau în partea sudică, partea opusă dealului peste care se ajunge la Milos.


Plaja Milos văzută din vîrful dealului


Plaja Milos văzută din vaporaş


Plaja Milos, albastru fără margini


Marea agitată


Valuri imense la Milos

Plaja Egremni. Încă nu ne-am decis dacă e numărul 1 în topul preferinţelor noastre, competiţia cu Milos e foarte încinsă :D. Oricum, e sus de tot. În clasament, adică. Pentru că plaja e jos, foarte jos. Cobori 350 de trepte pînă ajungi la ea :|. Problema e că trebuie să le şi urci, la întoarcere, efort care te cam stoarce de energie, mai ales dacă sînt +30 de grade. Un lucru e cert: plaja asta merită orice strădanie! Este pur şi simplu extraordinară!

Drumul spre Egremni e clasic pentru Lefkada. Foarte virajat, cu multe serpentine strînse, trebuie să conduci cu atenţie, mai ales că la orice pas îţi fug ochii la peisajele superbe. Parcarea e 4 euro, dar se poate lăsa maşina şi pe marginea drumului, gratis, evident :D (pont: dacă ajungi devreme, las-o parcată cu "botul" spre vîrful muntelui, altfel îţi va fi aproape imposibil s-o întorci la plecare, cînd va fi foarte aglomerat în zonă). Pe plajă e un bar de unde poţi lua bere, sucuri, snacks, frappe etc. O umbrelă şi două şezlonguri = 7 euro.

Plaja Agiofili. E în sudul insulei, se ajunge din Vassiliki, după un drum de maximum 10 minute cu vaporaşul (prima plecare e la 10:30, 5 euro de persoană dus-întors, copiii nu plătesc nimic). E şi o variantă cu maşina + o porţiune per pedes, dar am înţeles că e destul de anevoios. Plaja e frumoasă foc, mică şi încîntătoare, apă limpede şi, normal, foarte albastră. Plus un loc bun pentru snorkeling: în partea din stînga plajei, lîngă stîncile care răsar din mare, înoţi printre peşti şi admiri peisajul submarin. Şi aici o umbrelă şi două şezlonguri = 7 euro.

Plaja Kathisma. Este plaja cu cel mai facil acces. Se parchează chiar deasupra ei, faci doi paşi şi eşti pe şezlong sau pe prosop. Kathisma e cea mai amenajată plajă din Lefkada, are 3-4 taverne, are studiouri şi hoteluri "la botul calului", are chiar şi un club, un fel de Bamboo al insulei :D. Pentru că se ajunge lejer la plajă, poate fi destul de aglomerată uneori. Parcarea e gratis, o umbrelă şi două şezlonguri = 6 euro.

Plaja Porto Katsiki. Am lăsat-o la final pentru a încheia en-fanfare :D. Site-urile mari de travel o plasează în Top 10 plaje din Europa, aşadar e un obiectiv de neratat pentru oricine ajunge în Lefkada. Faima locului, suprapusă peste dimensiunile nu foarte generoase ale plajei, o transformă într-o zonă destul de aglomerată uneori, fapt ce îi mai fură din farmec. Nu suficient pentru a o scoate de pe lista celor mai tari locuri de pe insulă, clar! Pentru a ajunge la apă se coboară doar 80 de trepte, o nimica toată după ce ai trecut pe la Egremni :D.

Parcarea e 3 euro, o umbrelă şi două şezlonguri fac 8 euro. Lîngă parcare sînt 2-3 taverne mici, iar pe plajă e un restaurant ambulant, în persoana unui tip căruia îi poţi comanda o cafea, un frappe, 10 beri sau chiar de mîncare şi ţi le livrează direct la şezlong în 20-30 de minute (le aduce de la o tavernă din apropiere).

Astea sînt plajele pe care le-am testat noi în 10 zile pe insulă. Ar mai fi cîteva de văzut, dar cred că le-am ales pe cele mai frumoase, aşa că n-am încercat să ajung şi la Pefk0ulia, Poros, Vassiliki, Kavalikefta, Megali Petra, Mikros Gialos, Agios Ioannis etc. Poate la anul :D

STOP - Oferte last-minute pentru Lefkada - prețuri mici ---> CLICK AICI

Ce ar mai trebui ştiut despre o eventuală vacanţă în Lefkada?

  • dacă vreţi plaje cu nisip, Lefkada nu e locul potrivit. Aici mai toate plajele au pietricele, dar nici vorbă să fie ceva deranjant. Ba, din contră, scapi de nisipul ăla lipicios :D.
  • e nevoie de încălţări speciale de apă (cumpăraţi ori de acasă, ori de pe insulă, la 8-10 euro perechea). Vă vor proteja şi de disconfortul de a călca mereu pe pietricele, şi de eventuale apariţii mai ciudate, de genul aricilor de mare (deşi eu n-am văzut nici unul în 10 zile pe insulă, unii spun că ar fi şi exemplare d-astea)
  • luaţi produse tradiţionale chiar de la sursă. Îi veţi găsi pe producători lîngă măsuţele scoase la marginea drumului, mai ales prin zona plajelor Porto Katsiki şi Egremni. În Lefkada se face o miere excelentă (şi de flori, şi de cimbrişor), e cam 8 euro borcanul de 800 de grame. Plus nelipsitul ulei de măsline extra-virgin (4 euro litrul sau 18 euro cutia de 5 litri).
  • ce se mai poate face în Lefkada? Poţi vizita mănăstirea Faneromeni (la 2 km de Lefkada), poţi face o drumeţie pînă la cascada Dimossari (lîngă Nidri), poţi face windsurfing (Vassiliki e considerat un loc perfect pentru surferi), poţi închiria o barcă să te plimbi de capul tău o zi întreagă între Lefkada şi insuliţele din jur (se închiriază din Nidri, costă cam 50 de euro pentru o zi, plus combustibilul, maximum 20 de euro), poţi face o croazieră cu un vas care pleacă în jurul orei 9:00 din Nidri şi se întoarce seara, pe la 7, după ce a ajuns prin Kefalonia, Ithaca, Scorpio, Meganissi, Madouri, plus o trecere pe la celebrele Porto Katsiki şi Egremni (preţul e pe la 20 de euro de persoană, sînt 3 vase măricele: Nidri Star I, Makedonia Palace şi Eptanisos).

Închei povestea despre Lefkada cu încă o porţie de imagini. Enjoy!