Daca pleci intr-o vacanta in Grecia, nu este dificil sa gasesti un suvenir potrivit pentru familie si prieteni. Exista mii de locuri de unde poti achizitiona mici lucruri care pot fi facute cadou-amintire. Iata cateva sugestii privind cele mai bune idei pentru un suvenir din Grecia.

1. Dulciuri si lichioruri

In orice magazin puteti gasi dulciuri traditional grecesti care pot fi facute cadou. Cele mai des intalnite suveniruri "dulci" sunt fructele fierte si conservate in sirop, sunt un fel de dulceata care pot fi servite la intampinarea oaspetilor sau la desert. Cele mai des intalnite fructe sunt: ciresele, pepenele galben, merele, smochinele, castanele si portocalele. De asemenea din fructe se fac si lichioruri excelente care sunt imbuteliate si vandute in majoritatea magazinelor cu suveniruri.

6152875220_be40d764c0
Dulciuri

2. Ouzo si vin grecesc

O alta bautura greceasca bine cunoscuta este ouzo care este servita in taverne si care poate fi achizitionata din orice magazin. Si productia de vin a Greciei este considerabila, oferind un vin de inalta calitate imbuteliat. Cele mai cunoscute regiuni pentru productia de vin sunt: Nemea in Peloponez, Santorini, Rhodos, Creta si multe altele.

ouzo-plomari-18-euros_45538_wide
Ouzo

3. Produse locale

Cele mai tipice produse grecesti sunt mierea, vinul si uleiul de masline. Insa in fiecare loc gasesti anumite produse specifice. In Chios gasesti mastic din copacii de mastic de pe latura de sud a insulei, Corfu este singurul loc din Grecia care produce bere de ghimbir, Santorini produce un vin uimitor, in Capper și Fava se produce fasole, Thassos și Halkidiki se lauda cu o miere excelenta, in timp ce Kozani produce sofran rosu de inalta calitate. De asemenea, multe insule produc tipuri speciale de branza, cum ar fi Kefalotyri de la Naxos, kopanisti din Mykonos, kalathaki din Lemnos și xinotyri din Ios.

4. Plante

Nimic nu este mai bun si mai sanatos decat niste plante "culese" de pe meleagurile grecesti. Puteti sa le folositi la mancare, atunci cand gatiti si vreti sa asezonati cu putin rozmarin sau oregano, ori puteti face ceaiuri, din plante de pe munte care sunt foarte gustoase iar in sezonul rece sunt excelente, sau de ce nu puteti folosi plantele ca si garnitura sau la salata. Asfel de plante sunt frecvent vandute in magazinele din Grecia.

Greek-Herbs
Plante grecesti

5. Ceramica

Multe insule grecesti au o lunga traditie in arta ceramica. Insulele Sifnos și Skyros au o istorie in atelierele de olarit datorita elementelor de lut a solului lor. Desi in ziua de azi sunt tot mai putine ateliere, exista insa diverse obiecte lucrate si decorate manual ce pot fi achizitionate.

X
Obiect din ceramica

Surse: 1, 2, 3, 4, 5.