Proiectată în 1970, începută în '73 și inaugurată în august '78 (cu câteva săptămâni înainte să mă nasc eu, carevasăzică ;)), telecabina Bușteni - Babele este de peste 30 de ani un punct de maximă atracție pentru turiștii care își petrec vacanța pe Valea Prahovei.
Unii vor să ajungă mai repede pe creste și să vadă Babele, Sfinxul sau Crucea de pe Caraiman, alții vor să admire de la înălțime panorama orașului Bușteni. Toți caută relaxare, amintiri frumoase, momente memorabile. Cadrul natural este perfect, plămânii își primesc bucuroși porția de aer tare și curat, ochii se desfată cu priveliști minunate. Rămâne să discutăm despre celelalte elemente care întregesc peisajul, din perspectiva cuiva care nu e munțoman :)
Să-ncepem cu începutul. La stația de telecabină din Bușteni ajungi, cum altfel?, pe Strada Telecabinei :) Cu mașina se poate urca pînă la 2 pași de stație. Și confortul se plătește: parcarea costă 8 lei, indiferent dacă stai un ceas sau o zi întreagă. Cam piperat, nu?
Ok, putem trece peste asta. Nu și peste imaginea de târg din fața stației, unde vânzarea de suveniruri s-a transformat în comerț de iarmaroc, cu sute de chinezării colorate atârnate pe tarabe.
Ajungem la intrarea în stația de telecabină și trecem prin informările necesare: reguli + program + prețuri.
Program telecabina Bușteni - Babele: zilnic între 7:45 și 17:00. Ultima urcare e la ora 16:00, ultima coborâre e la ora 17:00
Prețuri telecabină Bușteni - Babele: 34 de lei pentru adulți, 18 lei pentru copii, gratis pentru copiii sub 5 ani. Prețul este per sens, așadar pentru dus-întors costă 68 de lei de adult și 36 de lei de copil.
[gallery link="file" ids="12595,12596,12597"]
Am prins un week-end neaglomerat, totul a mers șnur. Plătești la casă, primești o cartelă, apoi urci spre "peron". Clădirea stației de telecabină nu arată prea strălucit, dar suntem prea încântați de plimbarea ce urmează, așa că așteptăm să coboare cabina.
Cabina e încăpătoare, iar drumul, o încântare, cu câțiva fluturi care apar în stomac atunci când se trece pe lîngă pilonii de susținere ai instalației. Iată câteva date tehnice despre telecabina Bușteni - Babele: traseul are 4,3 kilometri, diferența de nivel e de peste 1.200 de metri (altitudine Bușteni: 880m, altitudine cabana Babele: 2.290m), în fiecare dintre cele două cabine încap 25 de persoane, vitexa maximă de deplasare este 36 km/h, iar traseul se face în aproape 13 minute.
Așadar, în mai puțin de un sfert de ceas eram sus, la Babele! Dar atmosfera de bâlci ne-a împresurat iar. În clădirea stației, pe o masă acoperită cu mușama se vinde miere, iar la ieșire dai cu nasul în niște ceaune cu porumb fiert. Pereții clădirii sunt ba scorojiți, ba scrijeliți. Cam dezolantă imaginea ... La cât de "ieftine" sunt biletele la telecabină, nu s-or găsi fonduri pentru câteva găleți de lavabilă? Reteta e usoara si ieftina, important e să se vrea.
[gallery link="file" ids="12621,12618,12616"]
Gata, aici ne oprim cu cârcoteala! Să ne bucurăm de natură, zic! Pornim la drum, vrăjiți de aerul curat și de peisaje. Ajungem mai întâi la Babele, celebrele pietre modelate de vânt, de apă, dar și de mâna omului. Aceste monumente ale naturii sunt acum împrejmuite cu un gard de sârmă, probabil pentru a stăvili cățărarea unora care nu se pot fotografia cu Babele decât dacă se lipesc de ele :D
[gallery link="file" ids="12599,12600,12603,12601,12604,12605"]
Apoi șerpuim pe lângă cabana Babele (care ar avea nevoie de o renovare completă), pe cărarea bătătorită spre Sfinx, faimoasa stâncă a cărei formă inspiră putere, înțelepciune, statornicie. Sfinxul din Bucegi are 8 metri înălțime și 12 lățime. Și încă nu e înconjurat de sârmă ghimpată :)
Senzația de măreție transmisă de proximitatea Sfinxului este incredibilă! Da, te simți în vârful lumii, mândru de frumusețea care te înconjoară!
De aici, de lângă Sfinx, poți porni în drumeții palpitante pe potecile Bucegilor. Sau poți face cale-ntoarsă cu telecabina, lăsându-ți mintea să se lupte cu cele două senzații: frumos vs amar, natură vs om.
[gallery link="file" ids="12622,12620,12623,12613,12611,12608,12607,12606,12605"]
Buna...As dorii sa stiu daca pot urca cu masina la babele.
Am un VW Tiguan, si din cate am vazut pe filmulete, nu pare un traseu asa periculos si dificil, adica de dificultate mare.
Dar totusi m-ar interesa o parere de la cineva care a fost acolo.
Lipsesc niste scari rulante in sus si in joc ca la Mall . :) . Mai degraba bocanci de munte echipare cum trebuie si la deal si la vale pe jos ca e mai sanatos .
O totala bataie de joc, a celor care administreaza telecabina, pret mare, asteptat destul de mult si sus si jos.
O experienta neplacuta pe care nu o voi mai repeta.
Atentie celor care au copii, nu va angajati la cozi imense, deoarece copii se plictisesc si oricum mare lucru ei nu inteleg sus.
Sus in statie functioneaza si un bar, unde cel mai ieftin produs este 6 lei( ex. un pahar de unica folosinta de cafea).
Nu recomand.
Scuze ieftine! Ma intreb de ce ati mai construit telecabina, sau cabanele! Lasati muntele in pace!!:))
Datoria celor care se ocupa de telecabina este ca aceasta sa fie intr-o stare perfecta de functionare si sa duca oamenii la destinatie. Trebuie sa aveti in vedere ca atunci cand mergeti pe munte este necesar sa va echipati corespunzator - bocanci, haine groase, pelerina de ploaie (in functie de sezon). Muntele trebuie lasat asa cum e, nu avem nevoie si acolo de interventia omului mai mult decat e nevoie.