Vacanță în Grecia, în insula Kefalonia. Obiectiv: peștera Melissani

Adesea fotografiez locuri frumoase oriunde merg în Natură: munţi semeţi, lacuri cristaline, cascade spectaculoase, câmpii înflorite, păduri luxuriante şi plaje exotice. Toate sunt forme deosebite de manifestare a naturii care alcătuiesc un subiect ce nu trebuie ratat de niciun fotograf. Însă cât de des ne aventurăm în lumea subterană? Probabil că „foarte rar” este răspunsul dat de marea majoritate dintre noi, asta în cazul în care nu suntem speologi. Deşi există voci care susţin că lumea subterană e sinistră şi nu este fotogenică, eu vreau să demonstrez contrariul şi să vă prezint un loc parcă desprins dintr-o altă lume. O lume din care preţ de câteva minute am făcut şi eu parte.

harta-kefalonia

Se spune despre Grecia că deţine cele mai multe peşteri din lume. Nu ştiu cât de adevărat este, însă ştiu că în Grecia am văzut una dintre cele mai frumoase peşteri din Europapeștera Melissani. Spili Melissani (sau Peştera Melissani) se află pe coasta de est a insulei Kefalonia, la nord de oraşul Sami, şi găzduieşte un lac sărat subpământean, pe care îl luminează razele de soare ce pătrund îndrăzneţ prin locul în care tavanul peşterii s-a prăbuşit.

insula-kefalonia-pestera-melissani-1

Peştera este o minune a naturii, plină de apă de un albastru strălucitor izvorâtă din subteran în mod miraculos, şi este înconjurată de păduri. Apa este incredibil de limpede şi curată, un amestec de apă de mare şi apă dulce, văzându-se perfect fundul lacului şi în locurile cele mai adânci. Numele său se traduce prin ”peştera violet”, dar de obicei are o culoare albastru intens.

insula-kefalonia-pestera-melissani

Ca să ajungi la lac trebuie să cobori în subteran, exact ca la metrou, iar după ce achiţi taxa de intrare se înaintează printr-un tunel îngust, chiar foarte îngust, în pantă, săpat de mâna omului până la ponton. De aici vizitatorii sunt preluaţi de un barcagiu pentru a admira de aproape acest loc uluitor, fost sanctuar închinat zeului Pan.

După ce am stat timp de 20 de minute la o coadă măricică, noi am fost preluaţi de un barcagiu trecut de prima tinereţe, foarte calm şi amabil. După ce ne-a poftit pe toţi în barcă şi ne-a făcut la toţi poze, am pornit pe lacul neclintit de un albastru minunat spre interiorul peşterii.

insula-kefalonia-pestera-melissani4

Peştera Melissani este formată din două încăperi având forma literei B, cu un coridor plin cu apă şi o mică insulă de 8-9 metri în mijloc, ea fiind de fapt partea superioară a peşterii ce s-a surpat la cutremurul din 1953, lăsând la vedere un petic de cer. Prima încăpere e ovală, avand de 50 metri lungime şi 30 de metri lăţime iar cea de-a doua are un plafon arcuit pe care s-au format numeroase stalactite şi stalagmite, însă doar cea cu tavanul căzut este spectaculoasă pentru că atunci când razele soarelui strălucesc pe ape, culorile devin magice.

insula-kefalonia-pestera-melissani-5.

În timp ce ne plimbam pe lacul în care se oglindea verdele pădurii de deasupra, am fost informaţi că lacul a fost descoperit în anul 1953, după ce a căzut tavanul peşterii, şi ulterior în anii noştri a fost transformat în atracţie turistică. Peştera Melissani este numită după o nimfă, Melissanthe, care, în conformitate cu mitologia greacă, a locuit în peşteră şi s-a sinucis, aruncându-se în lacul din peşteră când zeul Pan a respins avansurile ei romantice.

Pestera are 100 metri lungime, iar lacurile care o compun ocupă aproximativ o treime din întindere. Bărcile au fost introduse pe sus prin tavan cu ajutorul unor scripeţi. Apa este extrem de clară, iar fundul lacului se vede chiar şi acolo unde adâncimea depăşeşte 20-30 metri. Plimbarea cu barca îţi va oferi cel mai spectaculos joc cu razele soarelui care se odihnesc în apă şi creează un caleidoscop de culori. Razele soarelui schimbă culoarea apelor lacului în mod diferit în fiecare moment al zilei, de la răsărit şi până la apus.

insula-kefalonia-pestera-melissani9.

Anual, mii de turişti vizitează această locaţie. O peşteră pur şi simplu uluitoare, care te va fascina. Plimbarea cu barca condusă de localnici prietenoşi este un prilej de relaxare în timp ce esti purtat prin locuri feerice. Peştera Melissani este o locaţie ideală unde să te joci cu aparatul foto pentru că reflexiile apei oferă un spectacol în continuă schimbare.

insula-kefalonia-pestera-melissani-11

Informatii utile pentru plimbarea la pestera Melissani din insula Kefalonia

-Lacul se află la 2 km distanţă de oraşul Sami şi 10 km de Argostoli, pe drum existând numeroase indicatoare. În apropiere se află o parcare mare unde vă puteţi lăsa maşina dar şi magazine de suveniruri. Din păcate pentru cei care vor să admire sau să fotografieze lacul de sus, acest lucru nu este posibil, lacul fiind îngrădit.

-Recomand o vizită la orele amiezii, atunci când razele soarelui se joacă pe toată întinderea acvatică.

-Pentru că turul nostru cu barca a durat maximum 5 minute, recomand să lăsaţi un bacşiş barcagiului înainte de a porni pe apele peşterii, să tragă de timp :). Iar dacă plimbarea voastră este la fel de scurtă, aşezaţi-vă din nou la coadă şi luaţi alt barcagiu. În fond şi la urma urmei, aţi plătit deja biletul de intrare.

-Pe unul din pereţii peşterii a fost construit un balcon pentru ca turiştii să poată obţine o vedere spectaculoasă de la înălţime a lacului. Nu am văzut turişti acolo sus şi nici nu ştiu cum se poate ajunge la acel balcon, însă dacă ajungeţi acolo întrebaţi. De sus cu siguranţă o să faceţi poze demne de invidiat! :)

-Program de vizitare în perioada 1mai - 30 octombrie: zilnic 9-18.

-Preţul biletului (în septembrie 2011): 7 euro pentru adulţi şi 3,5 euro pentru copii