De obicei plecăm în concediu ca să ne relaxăm și să descoperim locuri plăcute, dar sunt și turiști care caută cele mai ciudate și îngrozitoare zone pentru a le explora și a le trăi la intensitate maximă.
Iată o listă a celor mai înfricoșătoare locuri de acest gen, care pot fi vizitate, via Conde Nast Traveler + imagini în galeria foto!
Marea Gaură Albastră
Localizată aproape de Belize, are o adâncime de 121 de metri și un diametru de 300 de metri, e perfect circulară și se află în mijlocul unei bariere de corali. Locul a fost făcut celebru de exploratorul Jacques Cousteau în 1971, când l-a declarat unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din întreaga lume. Cousteau a descoperit că s-a format ca o peșteră în timpul ultimei ere glaciare, acum peste 15000 de ani! Stalactitele și stalagmitele masive din adâncuri dovedesc că teoria este reală. Are o geologie unică iar oamenii se înghesuie să o admire și să facă saltul în necunoscut. Cu cât ajungi mai jos, cu atât apa este mai limpede și formațiunile de rocă mai spectaculoase.
Insula păpușilor
Aflată în Mexic, Xochimilco e cunoscută printre turiștii cu pasiuni... morbide. Ascuns printre multele canaluri din zonă, locul este faimos pentru sutele de păpuși și părți de păpuși care atârnă de canale și sunt împrăștiate prin iarbă. Deși arată mai mult ca platoul unui film horror, insula artificială a fost casa unui om numit Julian Santa Barrera, care colecționa și expunea jucăriile sperând să țină la distanță spiritele rele, după ce a găsit cadavrul unei fetițe într-unul dintre canale. Dacă ajungeți pe aici, puteți închiria o barcă pentru a vă convinge cu ochii dumneavoastră de existența insulei.
Spitalul Beelitz-Heilstätten
Acest spital german arată răscolitor. Între 1898 și 1930, complexul a servit ca sanatoriu de tuberculoză și a găzduit victime ale Primului Război Mondial, inclusiv un soldat pe nume Adolf Hitler, care era rănit la picior. Spitalul a devenit ulterior un centru major de tratament pentru soldații naziști în Al Doilea Război Mondial și a fost folosit ca spital militar sovietic din 1945 până la căderea Zidului Berlinului. Azi câteva secții sunt folosite ca centru de reabilitate neurologică, dar majoritatea sunt abandonate și înfiorătoare. În unele cazuri, natura a invadat spațiile iar rezultatele par desprinse din American Horror Story.
Catacombele capucinilor din Palermo
Dintre toate catacombele, de la Paris la Salzburg, nici unele nu sunt mai înfiorătoare decât cele din Sicilia. Macabrele spații au fost creat din necesitate, în finalul secolului al XVI-lea, când cimitirul capucinilor devenise supraaglomerat. Oamenii religioși erau planificați să fie unicii "rezidenți", dar odată ce s-a dus vorba despre mumificările naturale care aveau loc acolo, a devenit un simbol în care cetățenii locali puteau "câștiga" un loc de veci unic. Ca rezultat, criptele conțin acum peste 8.000 de cadavre, separate de coridoare, dintre care unul pentru figuri religioase, unul pentru copii, unul pentru virgine și unul pentru muncitori. Aceștia sunt expuși ca la muzeu, îmbrăcați elegant și aranjați ca și cum ar fi încă vii. sunt deschise zilnic pentru a fi vizitate și, culmea, sunt foarte căutate.
Ușa spre Iad
O găsim în Derweze, Provincia Ahal din Turkmenistan, în deșert. De fapt, este un crater de 70 de metri, care nu se mai oprește din ars. Când oamenii au început să caute petrol în zonă, în 1971, au atins din greșeală o rezervă de metan iar platforma de foraj s-a prăbușit, formând craterul și emițând numeroase gaze periculoase. Savanții chemați să rezolve problema au decis să aprindă focul pentru a arde metanul, creând astfel o zonă de foc continuu,c are nu s-a stins în ultimii peste 40 de ani.
Pădurea Aokigahara
Această aparent serenă locație se află la poalele Muntelui Fuji și are o istorie extrem de întunecată. E cunoscută ca "Pădurea sinuciderilor", Aokigahara e al doilea loc din lume, după Podul Golden Gate, ca număr de sinucideri care au loc aici. Unii dau vina pe fenomenul demonilor mitologia japoneză, care și-au găsit loc aici. Alții vorbesc despre densitatea de copaci prin care te pierzi foarte ușor și care nu lasă sunetul să iasă. Mulți dintre cei care urcă pe munte marchează zona în care se deplasează cu bandă colorată pentru a putea fi găsiți sau a putea reveni la locul inițial dacă se pierd.
Vila Haw Par
Este un parc tematic din Singapore, dar la polul opus față de Disneyland. Intrarea colorată și veselă induce în eroare, pentru că atunci când ai ajuns înăuntru vei observa că e acoperită cu peste o mie de statui, din ce în ce mai ciudate. Structurile reprezintă figuri importante și scene din folclorul chinezesc, dar nu poți să nu te simți ciudat din cauza acestor creaturi suprarealiste. Iar asta înainte să ajungi la cele Zece Curți ale Iadului. Aceasta este principala atracție - dacă îi putem spune așa - și a fost inițial creată pentru a-i învăța pe copii despre moralitate, dioramele prezentând moduri severe de pedepsire, acompaniate de o plachetă care explică păcatul care a generat astfel de reacții.
Pripyat, Ucraina
Dacă ar exista un simbol al celor mai stranii locuri abandonate, atunci ar trebui să fie Pripyat. Recunoscut în 1970, orașul ajunsese la 50.000 de oameni când a fost evacuat integral după dezastrul de la Cernobîl, 1986. A rămas nelocuit de atunci, deși clădirile, mobila și celelalte semne de viață sunt exact acolo unde au fost lăsate. Pot fi găsite inclusiv cărți în clasele școlii, păpuși în pătuțuri și fotografii uitate în ramele originale. De asemenea, celebrul parc de distracții din oraș e un schelet al celui ce a fost cândva.
Vulcanul Kawah Ijen
Vulcanul din Indonezia este pe cât de spectaculos, pe atât de înfricoșător. Vârful conține cantități anormale de gaze sulfurice care ajung la temperatura de 500 de grade și iau foc în timp ce ies din craterele vulcanului și iau contact cu aerul. Gazele se condensează uneori în sulf lichid, care ajunge la o neobișnuită nuanță de albastru și curge din vulcan ca lava. Luminile acestui proces pot fi văzute doar în întuneric, dar sulful arde non-stop. Ca rezultat, aerul din jur e plin de dioxid de sulf iar lacul adiacent a devenit verde din cauza saturației acidului clorhidric.
Grădina cu sculpturi a lui Veijo Rönkkönen
Veijo Rönkkönen a fost unul dintre cei mai celebri artiști contemporani ai Finlandei în timpul vieții sale, dar a fost de asemenea un singuratic, refuzând să-și expună operele în locuri publice. Și-a construit colecția de peste 500 de figurine din beton în curtea din spatele casei, formându-și propria grădină în acest proces. Cea mai mare expoziție este una a 200 de statuete așezate în poziții de yoga. Acestea îți dau o stare de neliniște, se pare că ar fi autoportrete, dar nu sunt printre cele mai sinistre din grădină. Colecția conține și o serie de statui individuale, de la o călugăriță care se ascunde după un tufiș la un om cu o mantie lungă și mâinile întinse. Rânjetele răutăcioase - accesorizate cu dinți umani! - și ochii negri, înfundați completează peisajul straniu și îi fac pe mulți să aibă coșmaruri.
Osuarul Sedlec
Aflat în Kutná Hora, Cehia, incredibila Biserică a Oaselor, așa cum este supranumită, e o micuță capelă localizată sub Cimitirul Tuturor Sfinților, cunoscut la nivel mondial pentru decorul macabru. În anii 1300, un stareț al mânăstirii a adus pământ de la Ierusalim și l-a împrăștiat prin cimitir, iar toată lumea a vrut să fie înmormântată acolo când îi venea sorocul, considerându-l pământ sfânt. Suprapopularea a fost rapidă, iar corpurile vechi au fost evacuate pentru a face loc. Stareții au decis să folosească totuși vechile oseminte exhumate. Un scupltor în lemn din oraș, František Rint, a primit această temă: să așeze cele peste 40.000 de rămășițe umane într-un mod care să impresioneze vizual. Și a reușit. Structurile includ patru candelabre, o stemă de familie și câteva "panglici" de oase care coboară din tavan. Probabil cea mai impresionantă dintre ele este candelabrul masiv, care conține aproape care fiecare os din corpul uman.
Centralia, Pennsylvania
Din anii 1800 până în 1900, Centralia a fost un orășel ciudat, dar plin de viață din SUA, mulțumită minelor de cărbuni foarte prospere. Una dintre ele a luat foc în 1962, iar flăcările s-au extins prin rețeaua subterană de tuneluri. Cetățenii au fost informați despre situație, dar nu au părut deranjați până nu s-au petrecut două incidente izolate, câțiva ani mai târziu: în 1979 patronul unei benzinării a raportat temperaturi neobișnuit de ridicate ale benzinei în cisternele îngropate, iar un copil aproape că a căzut într-un canal de scurgere de aproape 50 de metri, doi ani mai târziu. De atunci, populația a scăzut dramatic. În 2014, doar 8 locuitori mai sunt în Centralia. Dacă ajungeți în acest oraș-fantomă veți găsi multe clădiri dărâmate, trotuare distruse și Route 61, acoperită de gropi și graffiti. Fum iese ocazional din focurile subterane, care se pare că vor arde pentru încă 250 de ani.
Iisus din abis
Deși sunt câteva versiuni ale acestei statui pe fundul oceanului, versiunea originală e localizată în Marea Mediterană, pe coasta San Fruttuoso, din Italia. Are 2,5 metri și a fost creată de sculptorul Guido Galletti pentru scafandrul Duilio Marcante, în 1954. Acesta a dorit să comemoreze astfel locul exact în care prietenul său Dario Gonzatti și-a pierdut viața în timp ce făcea scufundări, cu câțiva ani înainte. Rezultatul este ușor înfricoșător, mai ales pentru că statuia are brațele și privirea în sus. Algele și coroziunea adaugă la acest efect, deși statuia a fost scoasă din apă în 2003 pentru restaurări.
Peșterile Gomantong
Peșterile din Borneo, Malaezia, sunt adevărate minuni geografice, cu pereți de calcar care ajung până la 100 de metri în anumite locuri. vizitatorii descriu însă locul ca fiind una dintre cele mai dezgustătoare experiențe în natură. Gomatong este casă pentru peste 2 milioane de lilieci. Chiar dacă în principiu nu vă deranjează aceste creaturi, vă veți răzgândi când veți vedea ce urme lasă pe jos și veți simți mirosul. Dacă veți reuși să treceți prin acest coșmar veți da peste câteva milioane de gândaci. De asemenea, puteți găsi și șerpi, scorpioni, crabi, diferite centipede și creaturi otrăvitoare. O încântare!
Comentarii