Una dintre cele mai indragite atractii ale Coastei de Azur sunt satele sale construite pe varfuri de stanci, cu aer medieval, stradute intortocheate, pasaje boltite si fatade pline de flori. Si pentru a le desavarsi imaginea adauga apoi panorama de vis asupra marii, cu palmierii ce se leagana usor in bataia vantului, pinii infipti bine in stanci, plantatii de maslini, parfum de ierburi aromatice si de flori scaldate in lumina soarelui si deasupra un cer albastru lipsit de nori.

Gasesc ca o escapada de cateva ore intr-unul din aceste sate poate fi o alternativa potrivita atunci cand vrei sa evadezi din agitatia ce domneste zi si noapte in acest regat al luxului.

Vestea buna e ca toate sunt la mica distanta de orasele de coasta, ca Nisa, Cannes sau Monaco si exista autobuze si trenuri care duc catre fiecare dintre ele.

Sainte Agnes, la mica distanta de Menton, se mandreste cu titlul de satul costal aflat la cea mai mare altitudine din Europa, 800 m deasupra marii. Dincolo de satucul medieval poti vedea ruinele unui vechi castel cu o gradina frumos amenajata si Fortul Sainte Agnes.

In 1932 s-a construit aici o fortificatie militara care a marcat punctul cel mai sudic al liniei Maginot utilizate (nu cu prea mult folos) pentru a apara Franta in timpul celui de al doilea razboi mondial impotriva fortelor italiene, situate la doar la cativa kilometri distanta.

Cum ajungi aici: autobuz linia 10 din Menton.

La doar 7 km de Menton, Gorbio e un satuc fermecator asezat la 370 m altitudine pe un deal acoperit cu plantatii de maslini. Hoinarind pe stradutele pavate cu piatra vei intalni in cale case vechi de sute de ani, iar la marginea satului, cu vedere spre mare Castelul Contilor de Malaussene, un castel din secolul al 17-lea.

Cum ajungi aici: autobuz linia 7 din Menton.

Eze este unul dintre cele mai pitoresti locuri din regiunea Alpes-Cote D'Azur, la doar cativa km de Monaco si Nisa. Cocotat ca un cuib de vulturi pe o stanca impunatoare, satul si bisericuta colorata in ocru deschis se vad de departe.

Mai multe despre Eze, puteti citi aici.

Satul medieval Haut-de-Cagnes este partea istorica a orașului Cagnes-sur-Mer, situat in apropiere de Nisa. Aproximativ 650 de persoane au ales sa traiasca în acest cartier pentru calmul vietii sale, atat de diferit de ritmul frenetic al Coastei de Azur.

Daca sunteti in cautarea autenticitatii, veti fi cu siguranta fermecati de patina timpului pe casele vechi presarate in jurul Castelului Grimaldi, de strazile inguste, pline de flori si atelierele artistilor locali. Auguste Renoir s-a indragostit de Cagnes, asa ca ultimii ani de viata si i-a petrecut aici. Puteti vizita casa pe care a construit-o si care astazi este un muzeu dedicat vietii si operelor sale.

Cum ajungi aici: din Antibes sau Nisa ajungi cu trenul in cateva minute in Cagne-sur-Mer, iar de aici poti lua un shuttle bus gratuit catre Haut-de-Cagnes.

Nu departe de aici sunt alte cateva orasele medievale, bine conservate : Saint Paul de Vence, Vence sau Tourrettes-sur-Loup, oricare dintre ele merita o vizita, daca ajungeti pe langa ele.

Mougins, un orasel fortificat situat la 15 minute de Cannes si plajele sale, dar si de Grasse (aviz amatorilor) la 250 metri deasupra marii. Orasul a sedus de-a lungul timpului multi artisti si celebritati care au ales sa traiasca aici precum Picasso, Christian Dior, Edith Piaf.

Cum ajungi aici: in 20 minute cu autobuzul 600 din Cannes, pretul biletului 1,50 euro.