Asadar, am ajuns in vacanta la Disneyland Paris (am scris AICI), ne-am cazat la un hotel foarte simpatic (am scris AICI), am dus bagajele in camera si, evident, am plecat in parc. Inainte de a va povesti concluziile dupa 4 zile de alergat cu singurul scop de a va ajuta sa invatati din greselile noastre :) , sa lamurim problema celor doua parcuri.

In realitate, resortul Disneyland Paris este alcatuit din patru mari zone: prima este cea a hotelurilor, despre care am vorbit deja. Exista apoi doua parcuri tematice de distractii: Disneyland Park si Walt Disney Studios Park. Despre acestea vom vorbi astazi. In plus, mai exista chiar la iesirea din cele doua parcuri Disney Village, care este o zona de restaurante, magazine si entertainment. Despre aceasta voi povesti intr-un alt articol, in care abordam tema “unde mancam si cat cheltuim pe mancare la Disneyland”.

Disneyland Park & Walt Disney Studios Park

Disneyland Paris este cel mai cunoscut si cel mai vizitat parc de distractii din Europa. A fost infiintat in 1992, iar 10 ani mai tarziu, proprietarii au construit o extensie, practic un al doilea parc tematic. Denumit Walt Disney Studios, cel de-al doilea parc este mult mai putin cunoscut, dar la fel de interesant ca si fratele celebru. Ca sa nu ne lungim prea mult, despre el voi vorbi pe larg intr-un alt articol. Mai ales avand in vedere ca, daca aveti planificata o vacanta mai scurta de doua zile, vă va fi foarte greu sa apucati sa-l vedeti si pe acesta.

Spun doar atat, ca sa va fac curiosi: Studios este dedicat filmului si animatiilor in special in partea de productie, din spatele camerei. Si acolo am vazut cele mai tari show-uri si demonstratii de “fabricare” a efectelor speciale. Sa ne intoarcem insa la oile noastre… :)

Informatii utile, organizatorice despre Disneyland Park

Intorsi in parcul principal, sa vedem cum “atacam” distractiile. Spun de la inceput ca programul parcului variaza frecvent si ca oamenii anunta in permanenta modificarile pe site-ul lor (AICI). Asa ca, daca vreti sa stiti exact ce aveti de facut in perioada in care mergeti, verificati inainte sa plecati (sau odata ajunsi la hotel) totul: ore de deschidere, orele spectacolelor etc. Noi am fost in afara sezonului de varf (la finalul lunii mai) si programul era de la ora 10 (8 pentru cei care beneficiau de Extra Magic Hours) pana la ora 23.30. De fapt, atractiile isi inchideau portile in jurul orei 22, dar de la 23 era programat un spectacol superb in fata castelului, asa ca parcul in sine se inchidea abia dupa finalul spectacolului.

In afara de orele de inchidere/deschidere, e bine sa mai stiti un lucru de la inceput. In Disneyland, afluxul de turisti este unul imens, asa ca de cele mai multe ori, la atractii exista cozi destul de mari. In special in weekend, veti da de cozi destul de inspaimantatoare. Partea buna este ca oamenii sunt foarte bine organizati, cozile sunt facute ca la carte (traseul se modifica pe loc in functie de numarul de turisti aflati la coada), iar de cele mai multe ori se inainteaza destul de repede. In plus, fiecare atractie este prevazuta cu afisaj electronic care te atentioneaza din start cam cat ai de asteptat. In anumite locuri din parc exista si panouri pe care este listat timpul de asteptare pentru mai multe atractii, ca sa stii incotro e mai bine sa te indrepti in acel moment.

Concret, la majoritatea atractiilor se asteapta cam 15-20 de minute. Cel mai mult am stat 45 de minute pentru a ajunge la intalnirea privata cu Mickey Mouse, dar si aici organizatorii au fost isteti :) si au format coada in interiorul unui teatru/cinematograf pe ecranul caruia proiecteaza desene animate. Asa ca se sta la coada 45 de minute, dar copiii nu prea isi dau seama pentru ca stau cu ochii atintiti spre ecrane.

Pentru cei care se cazeaza la hotelurile Disney, parcul se deschide mai devreme. In cele doua Extra Magic Hours (de la 8 la 10), nu toate atractiile sunt deschise. Veti sti insa dinainte care va sunt disponibile si le veti putea vizita stand la cozi mult, mult mai mici. Cand ajungeti la hotel, interesati-va care sunt atractiile incluse in Extra Magic Hours pentru ca noi ne-am pacalit stand la coada in prima zi sa ne dam in niste chestii pe care a doua zi le puteam face fara asteptare intre 8 si 10.

vacanta-Disneyland-Paris (2)

Cum sunt impartite atractiile in Disneyland?

Parcul Disneyland Paris are cinci zone mari, fiecare cu atractiile specifice:

- Main Street USA (bulevardul central pe care se intra, recreeaza imaginea unui oras Castelul Frumoasei Adormiteamerican de la inceputul secolului 20 si include muuuulte magazine si restaurante. Are capatul la Castelul Frumoasei Adormite, imaginea celebra a parcului)

- Frontierland (Atractii principale: Conacul fantomelor + Big Thunder Mountain)

- Adventureland (Atractii principale: Piratii din Caraibe, Indiana Jones, Cabana lui Robinson, Pasajul lui Aladdin etc.)

- Fantasyland (atractii principale: Alba ca Zapada, Pinocchio, Dumbo, Peter Pan, Lumea papusilor, Lumea povestilor, Casey Junior etc.)

- Discoveryland (atractii principale: Buzz Lightyear, Autopia, Orbitron, cinematograf 3D, 4D, 1000 D :) etc)

Ideea cu zonele este in felul urmator. Distantele dintre atractii sunt destul de mari, iar timpul de asteptare va face si el viata grea. Asa ca, daca vreti sa economisiti timp si sa vedeti cat mai multe, planul se face asa: luati de la intrare harta parcului (sunt gratis la hotel sau la intrarea in parc). Daca vreti, puteti studia harta interactiva dinainte de plecare, pe site-ul oficial (AICI). Alocati-va cinci minute sa va familiarizati cu atractiile, sa le identificati pe harta si sa va stabiliti impreuna cu puii prioritatile. Apoi, incercati sa faceti traseul pe zone.

Nu alergati de la o atractie la alta, ci luati-le sistematic, de la o zona la alta. In functie de interesele voastre, dupa intrare, luati-o in stanga spre Frontierland sau in dreapta spre Discoveryland si porniti de acolo. Incercati sa parcurgeti atractiile in functie de proximitatea fata de locul in care va aflati, chiar daca va doriti foarte, foarte mult sa ajungeti la una care e departe. Noi am facut prostia sa ne repezim direct catre Piratii din Caraibe (favoritii nostri, dar care sunt foarte departe de intrare) si am descoperit ulterior ca oricum acolo e mai bine sa mergi mai spre finalul programului.

Sfaturi pentru planificarea atractiilor

1. Cand faceti planul pentru ziua in curs, luati in calcul programul spectacolelor si ora la care are loc parada. In functie de acestea e posibil sa fie nevoie sa fiti in anumite zone ale parcului la anumite ore, asa ca e bine sa vedeti atractiile din zona respectiva in jurul acelei ore.

2. Tineti cont ca, la unele atractii, exista serviciul de Fast Pass (info AICI). Asta inseamna ca te duci, iei un bilet pe care ai tiparita o ora la care sa te intorci. Daca te intorci la ora respectiva, nu mai stai la coada. Acest lucru te ajuta mult in a-ti planifica timpul mai eficient.

3. Daca la o anumita atractie timpul de asteptare este foarte mare (35-40 de minute), lasati-o pe mai tarziu. S-ar putea ca fix atunci sa nu merite asteptarea, pentru ca la alte momente ale zilei o puteti gasi mai libera.

4. Verificati pe program punctele si orele fixe de intalnire cu personajele Disney daca vreti sa fiti acolo. In functie de acestea, va faceti din nou planul sa vedeti atractiile din jur tot atunci.

5. Luati in calcul ca, pentru a gasi un loc bun la parada, trebuie sa va asezati pe pozitii cu minimum 15 minute, uneori 20, poate chiar jumatate de ora inainte de ora programata.

Sursa: viatacucopii.wordpress.com