Sînt locuri de care te îndrăgostești într-o secundă. Dacă pașii sau caii putere te poartă spre Provence, în sud-estul Franței, ai nevoie de mai puțin de-atât. Pentru că imaginea câmpurilor de lavandă (levănțică) îți taie respirația instantaneu.

Am ajuns într-o duminică de iunie la Toulon, cu planul bine pus la punct, pentru că aveam la dispoziție doar 7-8 ore. Am plecat din port spre gară, unde ne aștepta o mașină închiriată cu care urma să ajungem în zona Valensole, luată în stăpânire de câmpuri nesfârșite de lavandă.

Mai întâi am trecut printr-o colorată piață provensală ...

Apoi ne-am urcat în Seatul Leon închiriat de la Argus și am purces la înghițirea celor 150 de kilometri. I-am făcut într-un ceas și jumătate, întrerupți doar de desele opriri pentru plata bucăților de autostradă pe care zburam spre Valensole.

Pe măsură ce ne apropiam coboram geamurile din ce în ce mai des. Mirosul ne învăluia deja, deși eram abia la începutul perioadei în care lavanda transformă Provence într-un delir al mireasmelor. Lavanda înflorește pe la mijlocul lui iunie și feeria ține până spre miezul lui august. Așadar, oricând în intervalul ăsta poți merge în Provence pentru a-ți încărca sufletul cu arome și imagini de neuitat.

Zonele dominate de lavandă sunt multe și răspândite pe o arie generoasă, aveți de unde alege o destinație fixă sau puncte ale unui traseu de neuitat (idei de rute extinse, aici sau aici).

Și deodată, după o curbă strînsă, a apărut EA. Imaginea care ni s-a întipărit pentru totdeauna pe suflet. Un câmp nesfârșit de lavandă, care se unduia de la marginea șoselei până în vârful unui deal. Superb, superb, superb! Cât vezi cu ochii, albastru, mov, violet, lila. Am coborât și am inspirat adânc, parcă pentru a depozita parfumul în plămâni forever.

Am plutit câteva zeci de minute în minunata combinație culoare-mireasmă, apoi ne-am reluat drumul. După doar câțiva kilometri, încă o oprire după ce un indicator ne-a trimis către un magazin cu "de toate din lavandă", făcute în propria distilerie. Cosmetice, uleiuri, miere, pate, dulceață, lichior, sirop, orice. Vă dați seama cum mirosea în magazinul ăsta?

Ne-am continuat drumul spre satul-destinație, Valensole. E o așezare din cantonul cu același nume, departamentul Alpes-de-Haute-Provence, arondismentul Digne-les-Bains. Aici își fac veacul vreo 2.500 de suflete pentru care lavanda este principala sursă de venit.

Ne-am plimbat agale prin acest sat tihnit, am admirat obloanele mov ale majorității caselor, apoi biserica Saint Denis și micul castel Grand Jardines unde te poți caza (detalii aici).

Ne-am oprit în cele din urmă vizavi de Centrul de Turism, la Le Grand Cafe, pentru a ne delecta cu câteva specialități provensale. Din meniu: trois pâtés de Valensole & sanguins à l'huile, feuilleté d'escargots aux amandes, terrine au foie gras & pommes au miel, jarres d'agneu au miel de lavande, crème brûlée.

Absolut delicios! Ca de altfel întreaga noastră zi petrecută în Provence. Totul a fost minunat, e clar că e o destinație care trebuie aprofundată, descoperită mai pe îndelete, savurată timp de câteva zile la rând.

Și ne-am promis că ne vom întoarce!