Istoria lumii e plină de mistere. Unele dintre ele n-au fost rezolvate până acum și sunt șanse mari să rămână așa mult timp de-acum încolo. Iată-le pe cele mai interesante, via Brightside + imagini în galeria foto!

  • 1. Păsările Moa

Acestea existau în Noua Zeelandă și nu puteau zbura. Au dispărut în jurul anului 1500, când se pare că au fost ucise de mauri. Într-o expediție din secolul XX, oamenii de știință au descoperit o gheară uriașă, care se pare că ar fi aparținut unei astfel de păsări și s-ar fi menținut în stare excelentă.

  • 2. Templul din Saksaywaman, Peru

Acest complex antic are o lucrătură în piatră extraordinară. A fost finisat fără a se folosi absolut deloc mortar, ceea ce este incredibil, mai ales că e imposibil să strecori măcar o foaie de hârtie printre pietre. Fiecare bloc are o suprafață fină și colțuri rotunjite. Nimeni nu știe cum a fost posibil.

  • 3. Poarta soarelui, Bolivia

Se află în Tiwanaku, un oraș antic și misterios. Unii arheologi cred că a fos centrul unui uriaș imperiu în primul mileniu după Hristos. Nimeni nu știe ce înseamnă desenele sculptate în piatră, speculându-se că ar avea o semnificație astrologică.

  • 4. Peșterile Longyou, China

Au fost create de mâna oamenilor și se estimează că a fost nevoie de mii de persoane pentru a reuși acest lucru. Totuși, nu există nicăieri o explicație a acestor peșteri și a modului în care au fost concepute.

  • 5. Obeliscul neterminat, Egipt

Inițial a fost sculptat dintr-o stâncă, dar se pare că a început să se crape și lucrul s-a oprit. A fost lăsat în condiția în care se află și acum, iar mărimea sa este impresionantă.

  • 6. Orașul subacvatic Yonaguni, Japonia

Acest complex antic a fost descoperit din întâmplare de un instructor de diving și a dat peste cap toate teoriile științifice. Piatra în care este scobit a fost scufundată acum peste 10.000 de ani - mult înainte ca egiptenii să construiască piramidele. Unii arheologi cred că, în timpul acestei ere primitive, oamenii încă trăiau în peșteri și mâncau rădăcini. În nic un caz nu ar fi putut ridica un asemenea oraș.

  • 7. Muntele morților, Pakistan

Secretul acestui loc a lăsat experții fără explicații. În 1922, un arheolog indian, RD Banerji, a descoperit o parte dintre ruine în râul Indus. Au apărut tot felul de întrebări: Cum a fost distrusă această așezare? Ce s-a întâmplat cu locuitorii? Numeroasele investigații n-au adus nici un răspuns.

  • 8. L’Anse aux Meadows, Canada

Acest actual sit arheologic a fost fondat de vikingi în urmă cu sute de ani. Faptul că există atestă faptul că scandinavii au ajuns până în America de Nord mult înainte de Cristofor Columb.

  • 9. Tunelurile din Epoca de piatră

Descoperirea unei ample rețele de tuneluri subterane, care se întind în toată Europa, din Scoția până în turcia, arată că în Epoca de piatră comunitățile nu erau construite doar pentru vânătoare. Scopul tunelurilor este însă necunoscut. Unii cercetători cred că acestea erau folosite ca protecție împotriva prădătorilor, alții că prin ele se putea călători în siguranță indiferent de vreme sau de conflictele de la suprafață.

  • 10. Sferele gigantice din piatră, Costa Rica

Aceste formațiuni misterioase sunt ciudate nu doar pentru că au o formă sferică perfectă, ci și pentru că nu se știe care sunt originile și scopul lor. Au fost descoperite în 1930, de muncitori care lucrau în junglă. Legende locale susțineau că sferle ar conține aur, dar s-a dovedit că sunt goale pe dinăuntru.