E al treilea an cand urmeaza sa revin in Toscana. Deja biletele de avion sunt cumparate, avansul la cazare este transmis, eu sunt pregatita, doar sfarsitul lunii iunie il mai astept cu infrigurare.

Prima iesire o datorez unor prieteni, cu care eram la un fel de "concurs" vacantioner: noi ne doream Provence, ei isi doreau Toscana, care lasa de la el mai mult si care se tine cu dintii de "traseul" sau. Ei se pare ca au castigat, dar tot "raul" a fost spre bine. Imi place la nebunie sa organizez vacante si traseele aferente, o iau ca pe o provocare, ca pe o tema de casa pe care trebuie sa o tratez cu mare constiinciozitate. Asadar, m-am implicat activ in stabilirea traseului, cautarea cazarii, a firmelor de inchiriat masini din Pisa samd. Prietenii nostri au cumparat din timp biletele de avion catre Pisa, iar restul a venit de la sine.

Vedere Volterra

Vedere Volterra

Cautarea cazarilor in Toscana este ceva sublim - in primele 2-3 saptamani - si se transforma intr-un chin infiorator in urmatoarele. Totul este superb, toate sunt cocotate pe dealuri unduitoare, care se pravalesc la picioarele tale, toate casele de vacanta au piscine minunat de albastre si racoritoare - prin urmare, puterea de a face o diferenta in selectie este extrem de redusa (nu te ajuta nimic, poate doar pretul).

In fine, dupa indelungi zbateri, am decis asupra unei case de vacanta dintr-o localitate micuta (Pancole), aflata in vecinatatea San Gimignano (un fel de "centru" al Toscanei pentru noi). S-a dovedit a fi "dragoste la prima vedere", loc unde ne intoarcem cu mare drag in fiecare an, de atunci incoace. Este vorba despre Podere San Luigi.

Totul este de poveste cand vine vorba despre "podere" a noastra: asezarea fantastica, acea casa excelent intretinuta de catre ai sai posesori, gradina in trepte umbrita de chiparosi si diversi pomi fructiferi, pergolele de trandafiri pentru care au si primit unul dintre premiile zonale oferite proprietatilor cu flori si gradini amenajate, piscina ingrijita cu prisosinta de Mario si care te racorea dupa o dupa-amiaza de umblat intens si caldura dogoritoare de Toscana. Totul este exceptional, poate reprezinta chiar unul dintre motivele pentru care revenim cu disperare in fiecare an in Toscana.

Podere San Luigi

Podere San Luigi

In primul an am facut un tur de forta al regiunii nordice a Toscanei, neajungand mai la sud de Siena (eram la drum cu doi copii de 1 an si era destul de dificil sa facem exces de zel): Volterra, Lucca, San Gimignano, drumul vinului din Chianti (Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Greve in Chianti, Radda in Chianti), Certaldo, Siena, Cole Val D'Elsa.

San Gimignano

San Gimignano

In al doilea an am realizat din Toscana vacanta noastra de relaxare. In fiecare dupa-amiaza traversam dealurile, incercam sa parcurgem cat mai multe drumuri specifice, extrem de inguste si pitoresti, am ocolit marile aglomerari urbane si turistice, ne simteam mai de-ai locului decat cei de-acolo.

Ne-am relaxat fantastic, ne-am odihnit, am si vizitat locurile de suflet (o superba locanta din Volterra, care deschidea doar la ora pranzului si unde erau oferite doar 3-4 feluri de mancare gatite pe loc, servite de catre o italianca get-beget, cu mare drag si pasiune pentru ceea ce face; Lucca - orasul care ne-a mers la suflet in primul an, dar s-a dovedit groaznic de aglomerat in al doilea) si am facut si incursiuni pitoresti in teritoriu.

O capelă în drum ...

O capelă în drum ...

Ne-am amestecat asa de bine in randurile italienilor, incat ne faceam cumparaturile din micile marketuri de provincie, din pietele cu specific, mancand si band doar chestii locale, cu mare drag si mare placere. A fost o vacanta boema si relaxanta, pe care mi-o doresc de-acum inainte in fiecare an. Sunt sigura, insa, ca Toscana in sine m-a ajutat enorm.

Lucca

Lucca

Anul asta preconizam o aterizare la Roma, urmata de inchirierea unei masini si pornirea catre sudul Toscanei (Montalcino, Montepulciano, splendida Val d'Orcia, Buonconvento) pentru 2 zile si de-abia apoi deplasarea catre locul nostru magic din Pancole.

Urmeaza sa avem 10 zile de vis in magica Toscana si - sper eu - multi ani de acum inainte. La toamna o sa am parte de un alt vis de-al meu realizat: Provence. O sa revin cu o comparatie la cald intre cele 2 splendide zone lasate de Dumnezeu.