Dacă ești în vacanță în Toscana și ajungi în perla San Gimignano, este de neiertat să ratezi gelateria Dondoli, locul unde se spune că se produce cea mai bună înghețată din lume :)


Piazza della Cisterna, văzută de sus

E fix în miezul acestui superb orășel medieval, în Piazza della Cisterna, și este celebră. Gelateria Dondoli a fost subiect de presă pentru nenumărate articole despre turism & gastronomie, fiind pomenită în toate ghidurile, fotografiată din toate pozițiile și testată de aproape toți turiștii care trec prin San Gimignano.

Sergio Dondoli este proprietarul gelateriei. "Master gelato maker", cum scrie pe site-ul oficial. El i-a dat strălucire, el a transformat-o într-un loc de pelerinaj pentru turiștii pofticioși, el a făcut-o celebră. Omul ia parte la numeroase evenimente gastronomice, a luat zeci de premii în industrie, a inventat câteva arome pentru înghețată, este foarte cunoscut în Cizmă și face parte din echipa Italiei care participă an de an la Campionatul Mondial al Înghețatei. Da, există așa ceva :) Iar italienii au câștigat competiția în 2007 și 2009, prilej pentru Dondoli să pună pe firma gelateriei sale formularea "gelato campione del mondo".


Sergio Dondoli

L-am zărit pe Sergio Dondoli mai mereu în fața gelateriei, socializând cu turiștii din piață sau povestindu-le despre faima sa celor veniți la gelaterie în tururi organizate. Într-una din nenumăratele ocazii când am cumpărat înghețată de la Dondoli, i-am strecurat un "Great ice-cream, signore Dondoli!". Așezat pe treptele de la intrare, tocmai alegea niște frunze de mentă pentru aromele preparate înăuntru. S-a întors spre noi și a răspuns zâmbind: "No ice-cream! This is gelato", explicându-ne apoi că ice-cream înseamnă să folosești și prafuri, pe când el nu pune decât ingrediente naturale. O fi, n-o fi așa, cert e că omul poate preda oricând un curs de marketing :) Se pricepe de minune să-și promoveze afacerea, e mereu prezent, interacționează cu clienții.


Coadă la înghețată. Noaptea :)

Dar succesul său n-ar sta în picioare fără gustul fantastic al înghețatei pe care o vinde! Am petrecut 3 zile în Toscana, am fost cazați în San Gimignano, iar hotelul nostru este chiar în Piazza della Cisterna. Coboram din hotel, cădeam în gelaterie :) Așa că, în 3 zile, cred că am mâncat înghețată de la Dondoli de măcar 10 ori. Și, indiferent de combinația aleasă, produsul a fost la fel de savuros! Am încercat și arome clasice, și amestecuri inedite (Champelmo, de exemplu, e o invenție a lui Dondoli: grapefruit roz + vin spumant). Toate au fost senzaționale! Totuși, pentru mine numărul 1 a fost înghețata de mango.

Prețurile nu-s deloc mari pentru Italia (de exemplu, un cornet cu două cupe de înghețată costă 2 euro, dar cupele alea sunt de-a dreptul uriașe!).

Pereții gelateriei sunt tapetați cu fotografii ale celebrităților care au trecut pe aici. Este inclusiv un mesaj al fostului prim-ministru britanic Tony Blair, care îi mulțumește lui Sergio Dondoli pentru "înghețata delicioasă".

Haios e că la doar 10 metri distanță de Gelateria Dondoli este o altă gelaterie (Gelateria dell Olmo) care pretinde că vinde și ea "cea mai bună înghețată din lume".

"Prima reactie a concurentei este, de regula, aceea de a imita. Iar produsele concurente devin din ce in ce mai asemanatoare" - Jack Trout & Steve Rivkin, în cartea "Diferențiază-te sau mori" :)

Și aici e mai mereu plin, semn că oamenii sunt atrași de diversitate, de competiție, de ocazia de a testa ambele "cele mai bune înghețate din lume". E drept că aromele sunt excelente și la Gelateria dell Olmo, dar Dondoli are un mic plus, parcă.

Și dacă aș ajunge din nou prin Toscana, aș face orice să dau o fugă scurtă în San Gimignano pentru un gelato de neuitat la Dondoli.