Toți am vrea să petrecem mai mult timp în călătorii, să savurăm pe îndelete locurile frumoase la care visăm, să plonjăm cu totul în slow travel. Doar că perfecțiunea e departe pentru mulți dintre noi și suntem forțați să gustăm în viteză minunile lumii. O vacanță în Toscana merită, fără dubii, muuuult mai mult de 3 zile. Însă numai atât am reușit noi să stăm în zonă, așa că am încercat să fim eficienți, fără să alergăm ca nebunii. Iată ce a ieșit în cele 3 zile prin Toscana:

chianti-toscana (4)

Ziua 1: București - Bologna - Lucca - San Gimignano

» Am plecat de pe Otopeni la ora 13:10 (bilete cumpărate cu vreo 6 luni înainte, BlueAir, aproximativ 75 de euro / persoană)

» După două ceasuri, adică la ora locală 14:20, am aterizat în Bologna

» Am preluat mașina închiriată de la Goldcar. Făcusem rezervare online (pe www.arguscarhire.com), plătisem un avans, la fața locului (biroul din aeroport) am dat și restul până la totalul de 100 de euro, suma pentru toate cele 3 zile de închiriere. La ghișeu am extins și asigurarea, așa că s-au mai adăugat ceva bani. Am primit un Opel Astra nou-nouț, dar foarte puturos. Motorul mic, de 1,2l și vreo 75 de cai putere, avea să ne scoată peri albi pe dealurile Toscanei :)

bologna-lucca-san-gimignano

» Conform planului, am pornit spre Lucca. Aveam de parcurs 160 de kilometri, dintre care 150 pe autostrăzi. Mai întâi A1 (Milano-Firenze), apoi A11 (Firenze-Pisa Nord), taxe de drum - vreo 10 euro. În nici două ore am ajuns în Lucca. Am rătăcit agale pe străduțe, am admirat biserica San Michele in Foro, am mâncat în Piazza dell’Anfiteatro, apoi ne-am cocoțat în Torre Guinigi. Povestea completă despre LUCCA poate fi citită AICI

» După vreo 4 ceasuri, ne-am îndeptat spre parcare și am plecat către San Gimignano, locul unde urma să ne cazăm. Am făcut cei 80 de kilometri într-o oră și jumătate, așa că am ajuns la hotel un pic după ora 22:00. Deloc obosiți ;)

San Michele in Foro - Lucca
San Michele in Foro - Lucca

Ziua 2: San Gimignano - Volterra - concert Lajatico - San Gimignano

» Ne-am trezit și am luat micul dejun la superbul nostru hotel (Leon Bianco - review complet AICI)

» Am plecat apoi la plimbare prin San Gimignano, unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din lume

» Ne-am delectat cu o înghețată fabuloasă (Gelateria Dondoli - review complet AICI)

» După prânz am plecat spre Volterra, orașul etrusc al vampirilor, aflat la doar 30 de kilometri distanță :) Aici, aceeași rețetă ca în orice orășel toscan: câteva ceasuri de plimbare pe străduțe înguste, o masă copioasă și muuuulte fotografii

» După-amiază am pornit spre Lajatico, locul unde seara urma să asistăm la un concert extraordinar al lui Andrea Bocelli (povestea completă a concertului - AICI). Voi puteți folosi după-amiaza pentru a da o fugă la Pisa, câteva ceasuri vă sunt suficiente pentru Piazza dei Miracoli cu al ei turn înclinat. Sau, pur și simplu, vă puteți plimba aiurea pe drumurile deluroase ale Toscanei, în jurul orașului de cazare. Pe fiecare colină vă așteaptă un wallpaper :)

Ziua 3: San Gimignano - Chianti - Siena - San Gimignano

» Dimineață, în jurul orei 10, am plecat într-o drumeție de 4 roți pe dealurile din Chianti (povestea completă - AICI)

» Am mers pe celebra Via Chiantigiana (drumul S222), care șerpuiește printre dealuri, podgorii și ferme. Pe drum, nenumărate pauze pentru sute de fotografii și un popas pentru a lua prânzul la o fermă, apoi o plimbare prin Greve in Chianti.

harta-chianti

» După-amiază am ajuns în Siena. Am privit fascinați Piazza del Campo și Piazza del Duomo, unde se află poate cea mai frumoasă catedrală din întreaga Europă (review complet - AICI). Tot în Siena am și mâncat de seară, apoi am făcut drum întors la San Gimignano (50 km - o oră) și ne-am petrecut seara în Piazza della Cisterna, savurând o înghețată în fața hotelului nostru :)

siena-toscana-vacanta (8)
Domul din Siena

Ziua 4: San Gimignano - Firenze - Bologna - București

» Da, am mai avut o jumătate de zi la dispoziție, care a completat practic cealaltă jumătate, din prima zi, așa că putem spune că am avut 3 zile pline :)

» Ne-am trezit devreme, am mâncat la hotelul nostru din San Gimignano și am plecat spre Firenze (50 de kilometri - mai puțin de-o oră)

» Am lăsat mașina în parcarea de lângă gară. Scump, 3 euro pe oră, dar știam că stăm doar două ceasuri și am preferat să salvăm timp decât să parcăm gratis prea departe de centru

» Am luat-o la pas prin centrul istoric: Santa Maria Novella - catedrala Santa Maria del Fiore, Baptisteriul și Campanila - Piazza della Signoria - Ufizzi - Ponte Vecchio. Nimic aprofundat, doar o plimbare lejeră. Plus pizza & gelato :)

firenze

» După două ore, înapoi la parcare. Apoi o oră și un pic la volan pe traseul Firenzeaeroport Bologna (105 km, majoritatea pe autostradă)

» Puțin după ora 13:00 am predat mașina la aeroport, iar la ora 15:00 am decolat înapoi spre București.

san-gimignano-firenze-bologna

E ... fine della Toscana!

Poate unora programul acestui sejur li se va părea aglomerat sau prea pe fugă. De fapt, e vorba doar de organizare. Ne-am informat, am știut din vreme ce vrem să facem, ne-am aranjat cazarea cumva în centrul zonei pe care urma s-o acoperim, am rezervat din timp tot ce era nevoie (mașină, bilete concert, hotel etc). Și în acele 3 zile în Toscana n-am făcut altceva decât să ne bucurăm de peisajele acestei minunate părți de lume. Ceea ce vă dorim și vouă!