Pentru ca s-au terminat week endurile ploioase, am inceput sa calatorim in jurul Bucurestiului. Dupa Comana, despre care am scris AICI si AICI, am hotarit intr-o sambata insorita sa mergem la Cernica.

Cum poti ajunge la Cernica (reper Piata Unirii):

- ori prin Pantelimon, pe vechiul drum catre mare, lasind complexul Lebada pe dreapta

- ori pe soseaua de centura

Ambele distante masoara aproximativ 30 de kilometri si se parcurg in circa jumatate de ora, traficul in week end fiind mai lejer in Bucuresti

Primul popas, Manastirea Cernica:

Conform wikipedia, Manastirea Cernica a fost ridicată în anul 1608 în timpul domniei lui Radu Șerban și a fost ctitorită de marele vornic al lui Mihai Viteazul, Cernica Știrbei și de soția sa, Chiajna. Complexul monahal de la Cernica a reprezentat o adevărată școală de educație monastică. În cadrul mănăstirii s-au construit trei biserici și trei paraclise.

Aici a trăit Sfântul Calinic despre care se spune că avea capacitatea de a citi gândurile celor din preajma sa. El şi-a pus întreaga viaţă în slujirea lui Dumnezeu şi a semenilor, dând dovadă de o dragoste nemărginită faţă de aceştia. Călugăr şi stareţ la Mănăstirea Cernica, episcop al Râmnicului, însufleţit patriot, care a militat pentru unirea Principatelor, Sfântul Ierarh Calinic Cernicanul a fost unul dintre cei mai mari „părinți duhovnicești” ai secolului al XIX-lea, conform documentarii editurii Mateescu.

Stiati ca?

- Printre cei înmormântați aici se află, mitropolitul Nifon, scriitorul Gala Galaction, pictorul Ion Țuculescu, istoricul Ion Lupaș, marele teolog Dumitru Stăniloae, Alina Știrbei, Maria Romanoff și multe alte figuri ilustre, istorice sau duhovnicești.

- Printre cele mai celebre profeţii ale Sfântului Calinic au rămas: prezicerea morţii Mitropolitului Nifon, izgonirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cele două Războaie Mondiale şi chiar izbăvirea României, care ar fi trebuit să înceapă în anul 1996. Calinic a murit chiar în ziua pe care a prezis-o: 11 aprilie 1868.

- 14.500 de lucrari si circa 2.000 de carti cu valoare de patrimoniu (carte veche romaneasca) se gasesc in biblioteca Manastirii, creata de Santul Calinic.

O oaza de liniste

Noi am zabovit circa 30 de minute in aceasta oaza de liniste. In interiorul Manastirii se afla moastele Sfantului Calinic, curtea este generoasa si foarte curat ingrijita, pe ziduri se mai pastreaza inca picturile bisericesti, iar trandafirii te imbata cu mireasma lor.

Fosta chilie în care a trăit Sfantul Calinic este situată în insula Sfântului Gheorghe de pe lacul din apropiere şi a devenit, cu timpul, casă memorială, unde se păstrează obiecte care au aparţinut lui: cărţi, haine, etc. Un fapt, cel puţin curios, este că, în jurul chiliei, broaştele nu cântă niciodată. Legenda spune că într-o seară, pe când Sfintul era cufundat în rugăciune, liniştea i-a fost tulburată de orăcăitul broaştelor. Atunci, călugărul s-a dus pe marginea apei şi, delimitând cu privirea o porţiune din lac, atât cât „zgomotul” să nu ajungă la chilie, a binecuvîntat broaştele şi le-a spus: „Duceţi-vă în stânga şi în dreapta de cântaţi, cât vreţi. Dar aici, voi să nu mai veniţi!„ Din acea zi şi pînă astăzi, în zona binecuvîntată de Sfântul Calinic, broaştele au încetat să mai orăcăie, dupa cum noteaza intr-o documentare editura Mateescu.

Phoenix Complex & Casa Cernica

Parasind Manastirea, am pornit catre cealalta parte a lacului. Luind drumul inapoi spre Bucuresti, aveti grija sa virati pe prima strada la stinga (cam la 700 metri de Manastire), iar de aici tineti drumul pe linga padure. Cum se facuse ora prinzului, am poposit la Phoenix Complex. Ne-a atras din prima pontonul cu mesele frumos aranjate, dar intai am facut un tur al complexului. Am descoperit un loc de joaca pentru copii, o piscina ce se pregatea de deschiderea sezonului de vara si restaurantul cu gazon verde, proaspat tuns, pe care un tatic si o fetita jucau badminton.

Ne-am asezat la o masuta pe ponton si am mancat o saramura de crap, apoi am savurat o cafea mangaiati de razele soarelui. Locul este ideal pentru a petrece cateva ore linistite in jurul unui pranz. (aici siteul complexului: http://www.phoenixcernica.ro/)

In drum catre Parcul de Aventuri am aruncat un ochi si la Casa Cernica. Locul este mai umbros, are si el ponton, iar zona de joaca a copiilor (cam pina n 10 ani) este mai atractiva decit a vecinilor de la Phoenix (aici siteul complexului: http://casacernica.com/). Casa Cernica este renumita in zona si pentru Ballroom-urile dedicate nuntilor).

Extreme Park Cernica

Am platit cate 5 lei de adult pentru intrarea in "padure", care era destul de populata de grupuri vesele ce faceau gratare, sau de cei cu spirit de aventura, catarati prin copaci ori dindu-se cu tiroliana peste lac! Veniti dupa experienta Comana, unde totul parea la superlativ, aici am avut un sentiment ca am nimerit intr-un loc "low", neingrijit si mult prea umbros. E clar ca este loc de mai bine in amenajarea lui. (aici siteul parcului: http://www.extremepark.ro/)

Preturi:

Trasee copii sub 12 ani: 35 RON / 3 ore

Trasee copii peste 12 ani si adulti: 45 RON / 3 ore

Tir cu arcul: 5 RON/5 sageti.

Pentanque: 20 RON /ora.

Tiroliana: 20 RON.

Paintball: 30 RON / 100 bile.

Taxa agrement: 5 RON / persoana.

Taxa acces auto si acces sofer: 15 RON

Pret masa picnic: 15 RON / masa.

Am plecat spre casa in jurul orei 17:00, concluzia fiind ca am petrecut citeva ore bune de relaxare si ca merita sa sacrifici o zi din week-end pentru o vizita Cernica.

In topul calatoriilor noastre in jurul Bucurestiului, deocamdata pe primul loc este Comana, iar Cernica in urma sa. Vor urma calatorii la domeniile Greaca si Manasia, dar si la palatul Brancovenesc de la Potlogi. De unde vom reveni cu povestile locurilor si cu completarea topului :)