In trecut, Potlogiul era traversat de drumul principal de circulatie ce lega Bucurestiul de vechea capitala Targoviste . Acest lucru l-a determinat pe domnul Tarii Romanesti, Constantin Brancoveanu sa ridice in anul 1698 în centrul localitatii un frumos palat spre a fi lasat mostenire fiului sau Constantin.
Chiar dacă a rezistat vremurilor, Palatul lui Brâncoveanu a avut până în prezent un destin trist, fiind dat uitării. După uciderea lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, la Istanbul, în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august 1714), „turcii au devastat palatul, căutând aurul şi comorile lui ’Altan bey’ – prinţul aurului, aşa cum îl numeau ei”, afirmă scriitorul Ştefan Neagu.
Mare mi-a fost bucuria sa aud ca, de curand, in urma unui proces de restaurare care a durat vreo patru ani, Palatul Brancovenesc de la Potlogi si-a deschis portile publicului. Asa ca, intr-o dimineata de duminica am plecat la drum nerabdatori sa-l vizitam.
Din fata blocului si pana la Palat am facut 53 km, pe care i-am parcurs in 30 minute, drumul fiind foarte liber. Am mers pe Autostrada A1 pana spre Corbii Mari si am urmat indicatoarele spre Potlogi.
Nefiind deloc aglomerat, am gasit loc in parcarea amenajata in fata palatului.
Primul lucru care m-a surprins odata ce am intrat in curtea interioara a fost asemanarea cu Palatul de la Mogosoaia, inclusiv dispunerea cladirilor in curte.
Pe latura opusa portii se inalta Palatul Domnesc.
De o parte si de alta a portii de intrare se afla Cuhnia (bucataria unde se prepara mancarea pentru familia domnitorului) si Droscaria (atelierul unde se reparau trasurile), apoi Casa Servitorilor si biserica ctitorita de Brancoveanu.
Foisorul cu scara, care este si calea de intrare in palat, este decorat cu coloane si balustrade frumos ornamentate cu motive florale. Aici, la etaj, sunt camerele domnitorului si ale doamnei si loggia cu vedere la gradina palatului.
Interesant de spus este faptul ca, intreg palatul (inclusiv mobilierul din incaperile sale) a fost reconstituit in detaliu cu ajutorul imaginilor vechi si cu sprijinul istoricilor, iar unele dintre obiectele expuse apartin Complexului National Muzeal Curtea Domneasca.
In partea de est a palatului, intr-o curte separata se afla biserica, prima ctitorie a lui Brancoveanu, fiind ridicata in anul 1683.
Biserica pe care o vedem noi are o turla in plus, fiind adaugata in anul 1904 in cursul unor lucrari de refacere, pentru a o face mai luminoasa. Aflam ca tot atunci a fost acoperita si pictura originala cu alta, considerata mai moderna. Pana acum s-a reusit inlaturarea ei partiala.
Marturie a stilului brancovenesc, biserica sta alaturi de alte ctitorii ale domnitorului dintre care: Biserica Sf Gheorghe Nou din Bucuresti, Manastirea Hurezi si Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus.
Ne-am continuat plimbarea intrand in curtea de nord a palatului, care adapostea odinioara gradinile si helesteul. Ce-i drept, va mai trece vreme pana vor arata a gradini adevarate, dar par sa se contureze frumos.
In concluzie, as spune ca merita sa va faceti timp intr-o zi de week-end pentru a petrece cateva ore placute descoperind o bucatica din istoria noastra. Noi cu siguranta vom reveni.
Program de vizitare: in fiecare zi, intre orele 8 - 16 iarna si intre 9 - 17 vara.
Palatul se viziteaza gratis, iar turul este ghidat.
Puteti vedea aici un tur virtual al Palatului Brancovenesc de la Potlogi.
Comentarii