Cand vine weekend-ul si vremea-i buna, abia asteptam sa iesim din casa si sa ne incarcam bateriile, dar cum scapam de aglomeratia Marelui Oras? Iata cateva locuri frumoase, descoperite de noi, in apropiere de Bucuresti, unde merita sa petreceti o zi intreaga.

1. O vizita la Palatul Mogosoaia poate fi o alegere foarte inspirata pentru o zi de week-end. Puteti vizita Palatul, care adaposteste acum Muzeul de Arta Brancoveneasca si biserica "Sfantul Gheorghe" ctitorita de Constantin Brancoveanu in anul 1688. Ea adaposteste mormantul lui George-Valentin Bibescu precum si tabloul votiv ce-i reprezinta pe Constantin Brancoveanu si pe cei patru fii ai sai.

Puteti face o plimbare prin gradinile palatului, o plimbare cu barca pe lac, sau chiar un picnic la umbra copacilor. Locuri sunt destule, iar lumea civilizata. Nu uitati sa luati cu voi o patura si o carte buna. J

Gasiti aici si un restaurant pentru un pranz sau o cafea.

Mai multe despre Palatul Mogosoaia, cititi aici.

2. Parcul Natural Comana si Manastirea Comana se afla la aproximativ 40 de kilometri de Bucuresti, pe drumul spre Giurgiu.

Zona este de-o frumusete naturala deosebita, fiind a treia zona umeda din Romania ( dupa Balta Mica a Brailei si Delta Dunarii si a doua ca biodiversitate dupa Delta Dunarii) si gazduieste 141 de specii de pasari si 13 specii de pesti.

Puteti face plimbari cu bicicleta, trasee turistice prin padure, plimbari cu barca sau va puteti inscrie pentru un traseu in Aventura Parc, care va asteapta cu 4 trasee pentru copii si 3 trasee pentru adulti.

Parcul Comana gazduieste si un restaurant cochet cu mancare foarte gustosa si terase pe malul lacului, unde va puteti relaxa la ora pranzului.

Puteti vizita Manastirea Comana, una dintre cele mai vechi din Muntenia, ctitorita de Vlad Tepes.

Aici, mai multe detalii despre ce puteti face in parc si cum ajungeti.

3. Lacul si Manastirea Snagov

Padurea Snagov este o bucatica din vechii Codrii ai Vlasiei care, in trecut acopereau intreaga Campie Romana. Lacul Snagov se intinde pe 16 km si are 9 m adancime, fiind un important lac de agrement de langa Bucuresti. Pe malurile lacurilor turistii pot gasi stuf, papura, dar si nuferi albi si galbeni, specie protejata prin lege.

Manastirea Snagov, atestata din anul 1408, se afla pe o insula in partea de nord a lacului Snagov. In tipografia manastirii, carturarul Antim Ivireanul a tiparit, pentru prima data cu litere mobile, primele carti in limba romana cu caractere latine.

Tot aici se presupune ca ar fi mormantul lui Vlad Tepes.

Cititi si articolul despre Complexul Snagov.

4. Palatul Brancovenesc de la Potlogi este primul palat construit de Constantin Brancoveanu, spre a fi lasat mostenire fiului sau Constantin. Restaurat de curand, palatul poate fi vizitat in fiecare zi, iar vizitele sunt ghidate. Veti vedea cat de mult seamana cu cel de la Mogosoaia. Atat palatul, cat si mobilierul din incaperile sale au fost reconstituite in detaliu cu ajutorul imaginilor vechi si cu sprijinul istoricilor, iar unele dintre obiectele expuse apartin Complexului National Muzeal Curtea Domneasca.

Dupa ce vizitati palatul, indreptati-va spre bisericuta din curtea din dreapta, care este prima ctitorie a lui Brancoveanu, fiind ridicata in anul 1683. Pe noi ne-a impresionat in ce cadru pitoresc e asezata, intr-o gradina plina de flori, ingrijita de oameni gospodari. Faceti apoi o plimbare si in curtea din spate a palatului, unde erau odinioara gradinile si helesteul.

Mai multe imagini si detalii despre Palatul de la Potlogi, aici.

5. Padurea si Manastirea Cernica

O adevarata oaza de liniste e aici, la Cernica. In interiorul manastirii se afla moastele Sfantului Calinic, curtea este generoasa si frumos ingrijita, pe ziduri se mai pastreaza inca picturile bisericesti, iar trandafirii te imbata cu mireasma lor.

Pe partea cealalta a lacului este un complex cu cateva restaurante, unul cu un ponton chiar pe malul lacului, altul cu masute aranjate dragut la umbra copacilor, locuri de joaca pentru copii, o piscina, gazon proaspat tuns.

Puteti intra in padure, unde este un Extreme Park pentru cei cu spirit de aventura, sau faceti un gratar in aer liber.

Cum ajungi si ce poti face la Cernica, puteti citi aici.