În ultimii ani s-a discutat intens despre folosirea telefoanelor mobile în avioane și despre argumentele pro și contra.

De câte ori călătorim cu avionul ni se spune să le închidem pe durata zborului sau să le punem pe mod avion. Ce se întâmplă însă dacă nu facem asta?

Travelandleisure.com explică diferitele aspecte ale acestei probleme. În primul rând, de la peste 3.000 de metri altitudine semnalul telefonului vine din mai multe turnuri de comunicație și e mult mai puternic decât de obicei. Asta ar putea interfera cu rețeaua de comuncație a pilotului. Totuși, până acum nu s-a întâmplat ca un telefon deschis în avion să ducă la vreun accident.

"În momentele critice ale zborului este mai bine să nu existe aparate care să se suprapună peste cele din cabina de pilotaj. Mai ales la decolare și aterizare, când e nevoie de concentrare maximă și de toate condițiile pentru a se realiza în siguranță", spune un fost inginer la Boeing, Kenny Kirchoff.

Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei moderne, posbilitățile ca acest lucru să fie problematic sunt din ce în ce mai mici. În 2014, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a spus că nu se pune problema ca electronicele să creeze chestiuni de siguranță la bord, chiar dacă e răspunderea liniei aeriene să verifice că sistemele sale nu pot fi influențate 100% de acestea.

Multe companii au făcut teste și au lăsat la liber apoi folosirea telefoanelor, chiar facilitând comunicarea telefonică prin contracte cu firme de telecomunicație aerienă ca AeroMobile sau On Air. Acestea deservesc, printre alte 27, companii celebre ca Emirates, Virgin și British Airways.

Rămâne la alegerea fiecărei companii să lase sau nu la liber folosirea telefoanelor la bord. În cabina piloților oricum nu există vreun senzor magic care să arate dacă în avion are cineva telefonul deschis sau nu. S-au creat chiar dispozitive care să prevină ca aparatura de bord să fie afectată de telefoane. Această măsură va ajuta tot mai multe companii să aleagă ele dacă lasă sau nu la liber comunicarea în avion.

Mai există însă un aspect. În sondajele făcute pentru cercetări de acest gen s-a descoperit că majoritatea pasagerilor ar prefera ca pe timpul zborului să nu aibă vecini care să comunice prin telefon. Fie pentru că îi îngrijorează că acest lucru va afecta zborul, fie pentru că nu vor să fie deranjați de convorbiri nesfârșite și zgomotoase, mai ales pe rute lungi.

În concluzie, nu puneți viața nimănui în pericol dacă v-ați uitat telefonul deschis în avion, dar atât timp cât compania aeriană vă cere, prin intermediul însoțitorilor de zbor, să le închideți pe durata zborului, este bine să respectați indicația. Când vine vorba despre laptopuri, mp3 playere, iPad-uri, Kindle sau alte e-readere și tablete, acestea pot fi folosite fără probleme pe toată durata zborului, la fel ca și smartphone-urile, în mod avion.