Uneori nu avem măsura frumuseții lumii in care trăim din cauza perspectivei. Abia cand ne urcăm pe munți, in turnuri, in avioane și admirăm panorama de la o inălțime mai mică sau mai mare, ne dăm seama cat de spectaculoase sunt anumite locuri.

Lumea văzută de sus este o incantare, iar imaginile prezentate in continuare, via Daily Overview, surprind cu acuratețe minuni ale naturii și creații geniale ale omului deopotrivă.

NATURĂ

Muntele Taranki (sau Muntele Egmont) e un stratovulcan activ, dar calm, din Noua Zeelandă. Se poate observa diferența de vegetație dintre pădurea din zona vulcanului și pășunile lucrate intens din jurul său.

Podgorii pe dealurile Huelvei, in Spania. Climatul aici este ideal pentru struguri, cu o temperatură medie de 17 grade și umiditate intre 60 și 80%.

Bărcile plutesc pașnic in New Bullards Bar Reservoir, Yuba County, California

Campuri de lalele în culori vibrante in Lisse, Olanda

Campuri de irigații in Edson, Kansas, SUA

Vizitatorii Parcului Național Yellowstone, SUA, pot vizita Grand Prismatic Spring. Are această culoare datorită bacteriilor care cresc pe marginea apei minerale a izvorului.

Un lac in formă de inimă din Ohio, SUA. Desigur, artificial.

Un camp din Yuma, Colorado, șarpele este opera unui fermier.

Plaja Bondi din Australia, aflată la 7 km de Sydney, una dintre cele mai cunoscute și mai vizitate din lume.

Campuri de rapiță acoperă Luoping County, din China. Din plantă se face ulei, sursă de biodiesel și de asemenea bun de pus in mancare.

Plantații de palmieri în Kuala Lumpur, Malaezia. Palmierii producători de ulei au fost aduși in țară in anii 70, pentru a diversifica agricultura, și sunt cultivați pe terase speciale, tăiate in munte, pentru a evita eroziunea cauzată de curgerea apelor. Malaezia este acum unul dintre cei mai mari exportatori de ulei de palmier din lume, cu peste 18 milioane de tone pe an.

ORAȘE

Brasilia a devenit capitala Braziliei in 1960. De sus arată ca un avion, iar planul său urbanistic a fost dezvoltat de Lucio Costa și Oscar Niemeyer in 1956, in ideea de a muta capitala de la Rio de Janeiro mai spre centrul țării.

Eixample, un cartier al Barcelonei, este caracterizat de aceast model-grilă cu intersecții octogonale și clădiri de apartamente ce au curți interioare comune.

Boca Raton, Florida, SUA are un model cu adevărat deosebit privit de sus

Palatul Het Loo din Apeldoorn, Olanda, este construit in stil baroc, iar grădina din jur are o simetrie perfectă.

The Judge Harry Pregerson Interchange din Los Angeles, California, arată spectaculos din aer.

Veneția are aproximativ 118 insule care sunt separate de canaluri și unite de poduri. S-au construit 78 de porți de oțel pentru a ajuta ca laguna să nu se scufunde atunci cand se ridică nivelul Adriaticii. Acestea au 300 de tone și sunt fixate in uriașe baze de beton pe fundul mării.

Această imagine cu Central Park din New York este poate cea mai celebră cu un oraș privit de sus. Are 3,4 km pătrați, 6% din insula Manhattan.

Bourtange este un oraș în Olanda care a fost construit in 1593 cand William I a vrut să controleze drumul dintre Germania și orașul olandez Groningen. Bourtange a fost readus in 1960 la felul in care arăta la mijlocul secolului 18 și acum este muzeu in aer liber.

Văzută de sus, Piața Sfantul Petru din Vatican are forma unei găuri a cheii, așa cum este și supranumită.

New Dehli este capitala Indiei și casă pentru 21 de milioane de oameni. Inaugurat oficial în 1931, orașul a fost planificat de arhitecții britanici Sir Edwin Lutyens și Sir Herbert Baker. Designul este concentrat pe cele două zone de promenadă, Rajpath și Janpath.

Tamisa iese in evidentă din această imagine cu Londra, orașul cel mai vizitat din lume dacă privim numărul de aterizări internaționale zilnice. 300 de limbi sunt vorbite in interiorul metropolei britanice!

Luvrul văzut de sus. Putem observa în partea superioară celebra Piramidă a lui I.M. Pei. E cel mai vizitat muzeu din lume, peste 9 milioane de oameni vin la Paris în fiecare an să vadă capodoperele dintre zidurile sale.

Melrose Park e o zonă rezidențială din Fort Lauderdale, Florida, SUA. Străzile sunt octogonale și găzduiesc aproape 2.000 de case.

Portul Hercules, Monaco, este casa a peste 700 de ambarcațiuni. Monaco este cea populată țară din lume, cu 2 km pătrați și 36.371 de locuitori.

Insula artificială Palm Jumeirah din Dubai a fost construită exact pentru acest efect WOW pe care il are văzută de sus. A fost nevoie de 3.3 miliarde de metri cubi de nisip și 7 milioane de tone de piatră.

Celebra plajă Ipanema din Rio este considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Are peste 3 km lungime.

Makoko este un oraș plutitor din Nigeria. Are aproximativ 85.000 de rezidenți, care folosesc bărci de lemn pentru a naviga pe canalele inguste.

Palatul Schonbrunn din Viena are 1.441 de camere iar toată zona din jurul său, plină de grădini, are 1,7 km pătrați ca suprafață. Aici a cntat Mozart pentru prima dată pentru familia regală, cand avea doar 6 ani.

ALTELE

Baza Davis–Monthan Air Force din Tucson, Arizona, SUA, este casă pentru toate avioanele care nu mai sunt folosite de armata americană. Practic, un cimitir de aeronave, aproximativ 4.400, fiind cel mai mare spațiu de acest gen din lume.

Portul Rotterdam este cel mai mare din Europa, localizat in Olanda. Din 1962 pană in 2002 a fost cel mai agitat din lume, apoi a fost depășit de Shanghai și Singapore.

Din muntele Whaleback, Australia, se extrage minereu de fier. 98% din el este transformat în oțel pentru clădiri, mașini sau electronice și electrocasnice.

Raul Colorado este deviat in zona Moab, Utah, pentru a se decanta in lacuri folosite apoi ca mine de potasiu, pentru a accelera evaporarea apei.

Lacurile de sare din Golful San Francisco

Mina Mir din Siberia, Rusia, este inactivă. Are o adâncime de 525 de metri și un diametru de 1,2 km. A fost activă timp de 44 de ani, iar in varful de formă, in anii 60, a produs peste 10 milioane de carate de diamante!

Ferrari World este un parc de distracții pe Insula Yas, in Abu Dhabi. Are 86.000 de metri pătrați și cel mai rapid roller coaster din lume, Formula Rossa.

Piramidele din Egipt sunt impresionante văzute de sus. Datează din 2580 inainte de Hristos, iar Giza, piramida cea mai mare, este consierată una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Cu aproximativ 2.300.000 de blocuri de piatră, cântărind de la 2 la 30 de tone fiecare, și 147 de metri inălțime, a fost cea mai înaltă construcție din lume timp de peste 3.800 de ani.

Arată ca o imagine de pe altă planetă, dar este Barajul Olimpic, un centru minier din Sudul Australiei, la 550 de km de Adelaide. Conține cel mai mare depozit de uraniu din lume și al patrulea de cupru. Se mai extrag de aici oxid de fier, aur și argint. Zilnic se folosesc 35 de milioane de litri de apă, pompați din Marele Bazin Artezian de dedesubt.

Arena Rod Laver din Melbourne și surorile sale mai mici, unde are loc celebrul Australian Open.

Festivalul de muzică de la Glastonbury se ține in Anglia, in fiecare an. Durează 5 zile și adună peste 130.000 de oameni. Aceștia trebuie să vină de acasă cu corturile mici și colorate din imagine; li se oferă doar locul de camping. Populația orașului langă care are loc festivalul, Pilton, este de 998 de locuitori in celelalte zile ale anului:)