Pe un câmp din apropierea orașului Laboulaye, din Argentina, a apărut o pădure în formă de chitară. Piloții care trec pe acolo se uită surprinși de sus la instrumentul muzical, redat într-un loc absolut neobișnuit.

Povestea acestuia este una emoționantă. Pedro Ureta și Graciela Yraizoz vorbeau de mulți ani despre acest plan.

Bărbatul fusese prin Europa, era o fire boemă și prefera compania artiștilor de pe bătrânul continent. Revenit la 28 de ani în țara natală, a cunoscut-o pe Graciela, care avea doar 17 ani și era incredibil de frumoasă. Preotul din localitate aproape că a refuzat să îi căsătorească, din cauza diferenței de vârstă, dar până la urmă nunta a avut loc. În familia lor au apărut ulterior și 4 copii.

Într-o zi, când mergeau cu avionul pe deasupra pampasului, Graciela a remarcat că o parte din sol, datorită topografiei, avea o formă mai ciudată. Atunci i-a venit ideea că ar putea semăna cu o chitară și a început planurile de a "desena" una, din copaci. Ocupat, Pedro n-a avut timp la acel moment să se ocupe de dorința soției sale și îi spunea mereu "Mai târziu, mai târziu!". Într-o zi tristă din 1977, soția lui s-a prăbușit dintr-o dată, suferind un anevrism cerebral. Avea doar 25 de ani și a murit la scurt timp, însărcinată fiind cu ceea ce ar fi fost al cincilea copil al cuplului.

"Am luat o pauză de la tot", povestește Ureta, "Am regretat mereu că n-am ascultat-o și nu i-am făcut chitara. Sper că acum o vede din Rai și se bucură".

După mai mulți ani, când și-a mai revenit, Pedro a început să planifice și să calculeze, plantând peste 7.000 de chiparoși și eucalipți.

"Noi, copiii, ne așezam toți în linie, la 3 metri distanță. Se planta câte un copac în locul unde stătea fiecare dintre noi, apoi refăceam linia, mergând în continuare, până oboseam", povestește una dintre fiicele cuplului, Soledad.

Ignacio este fiul cel mare, 47 de ani, inginer. Urmează Maria Julia, care are 44 de ani, Soledad, 43 și Ezequiel, 41. De la ei, Pedro are 9 nepoți. A așteptat mult timp până să se implice într-o nouă relație. Abia în anii '90, când a cunoscut-o pe Maria de los Angeles Ponzi, a considerat că e momentul. Nu s-au căsătorit, dar au o fată de 11 ani, Manuela.

Domnul Ureta, 76 de ani, nu și-a văzut niciodată creația, chitara din chiparos și eucalipt în memoria soției sale. A admirat-o numai în poze. Explicația? Îi e frică de avion. O admiră însă pe viu numeroși turiști care au auzit povestea și merg special în zona Cordobei să o vadă din avion, dar și de aproape.