Franța este o destinație specială. În afară de orașele mari ca Paris, Lyon, Marseille, Nisa, într-o călătorie de câteva ore cu mașina putem ajunge într-un sătuc absolut fermecător, care să ne scoată din agitația orașului și să ne relaxeze. Acolo putem gusta din viața la țară, la propriu și la figurat.

Iată o listă cu cele mai frumoase sate din Franța, dintre cele mai puțin cunoscute, via The Telegraph!

 • 1. Ars-en-Re, Charente-Maritime, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes

Aflat în Vestul Franței, chiar pe coastă, este la 5 ore de Paris, cu mașina. Te poți caza la hoteluri, ferme sau diverse pensiuni rustice, iar în sat te relaxezi pe străduțele înguste, admirând peisajul maritim și bisericile cu turle spiralate. Cele mai savurate preparat din zonă sunt scoicile, iar cel mai căutat hotel este Le Sénéchal.

 • 2. Barfleur, Manche, Normandia

Situat în Nord, satul a fost un port important spre Anglia în timpurile medievale, cel mai mare din Normandia. Acum portul este populat cu bărci de pescuit și cafenele, iar o plimbare de jumătate de oră pe faleză ne duce la Farul Gatteville care se află acolo din 1120.

 • 3. Beuvron-en-Auge, Calvados, Normandy

Tot din Nord vine și acest loc special, care reprezintă poate cel mai bine spiritul Normandiei. Situat într-o zonă plină de pajiști care alimentează industria agricolă și cea a lactatelor, satul este un ansamblu superb de case decorate cu cherestea, festonate cu flori și colorate foarte viu. De remarcat restaurantul somptuous din piața veche.

 • 4. Domme, Dordogne, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes

Cocoțat pe o stâncă deasupra răului Dordogne, este un fort medieval în formă de trapez. Fondat în 1281, are două zone extrem de populare, Place de La Rode și Place de la Halle.

 • 5. Eguisheim, Haut-Rhin, Als​ace-Champagne-Ardenne-Lorraine

Un sat stelar în zona foarte căutată a podgoriilor Alsaciei. Înghesuit între două străzi principale, este plin de flori și de case acoperite cu lemn. Podgorii și locuri de degustare a vinurilor domină locația.

 • 6. Flavigny, Côte-d’Or, Bourgogne-Franche-Comté

O mică perlă a Burgundiei, sătucul este într-o zonă deluroase, înconjurat de trei râuri: Ozerain, Recluse și Verpant. Aici s-a filmat o bună parte din filmul Chocolat, din 2000, și a rămas preferatul actorilor Juliette Binoche și Johnny Depp. În urmă cu două milenii, Iulius Cezar îl alegea ca bază a armatei sale. Se pare că ar fi adus cu el planta numită anason, care a devenit ulterior extrem de populară. Aici se produc alimente bazate pe anason de secole și este mirosul care domină atunci când intri în sat.

 • 7. Gordes, Vaucluse, Provence-Alpes-Côte d’Azur

Puține sate provensale sunt mai frumoase decât acesta. Urcat pe un deal plin de verdeață, este o priveliște extraordinară dacă-l admiri la apus, într-o zi liniștită. Pare magic.

 • 8. Lavardin, Loir-et-Cher, Centre-Val de Loire

Eset unul dintre cele mai pitorești locuri de pe râul Loir, mai puțin cunoscut decât sora sa mai marei, Loire. Satul are poduri medievale arcuite, case de piatră acoperite cu iederă, biserici romanice și un castel în vârf de deal. Are și un loc perfect pentru picnic, sub umbra sălciilor, pe malul râului.

 • 9. La Roche-Guyon, Val-d’Oise, Île-de-France

Această bucățică de pământ reprezintă foarte bine spiritul galic. Când îl vizitezi ai impresia că te-ai întors în timp, în secolul al 12-lea. Are și un superb castel-fantomă din 1100, din calcar. A fost folosit ca buncăr german în Al doilea război mondial. Dar acum nu mai există urme de conflict, doar discuțiile în centru, la cafea, și mașinile care se chinuie să încapă pe străzile înguste.

 • 10. Locronan, Finistère, Brittany

Au trecut cinci secole de când zona era un centru al țesutului în Franța, dar acest sat din vârf de deal a rămas neschimbat, cu casele sale medievale și piața centrală pietruită. În fiecare iulie pelerinii sărbătoresc cu o procesiune prin toată zona.

 • 11. Monpazier, Dordogne, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes

Probabil cea mai frumoasă așezare din Dordogne, plină de arcade din piatră aurită, cu o simetrie perfectă. Străzile acoperite de viță de vie și castani sunt perfecte pentru romantici.

 • 12. Najac, Aveyron, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées

În timpul războiului de 100 de ani, englezii și frnacezii s-au bătut pe castelul de pe cheile din Aveyron. A rămas celebru pentru dramatismul care-l înconjoară, iar satul se află de-a lungul unei coaste ascuțite, care plonjează spectaculose pe fiecare parte.

 • 13. Piana, Corsica

Nici nu știi ce e mai frumos, drumul spre Piana, plin de curbe asemnătoare acelor de păr, crenelurile roșii ce ornează drumul sau satul în sine, care pare că arde la fiecare apus. Cert este că acest sat de pe insula Corsica nu mai poate fi uitat, odată vizitat.

 • 14. Roque-Gageac, Dordogne, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes

La fel cum se întâmplă cu mai multe sate celebre din Franța, și aici cea mai frumoasă priveliște o ai din afară. În acest caz, de pe celălalt mal. Imaginați-vă un conglomerat de piatră medievală, pe malul râului Dordogne, supervizat parcă de la altitudine de creste aurii și ornat cu un fort din secolul al 12-lea. Remarcabil!

 • 15. Rochefort en Terre, Morbihan, Brittany

Franța rurală e presărată cu aceste sate florale, dar puține sunt mai frumoase decât această exclusuivistă comunitate bretonă. Fântânile, pervazurile, strâzile, toate sunt pline de flori, de la begonii la mușcate, în timp ce grădinile castelului din secolul al 15-lea sunt o extraordinară pată de culoare.

 • 16. Roussillon, Vaucluse, Provence-Alpes-Côte d’Azur

Acest sat e perfect pentru o vizită cu copiii, care se vor distra în peisajul deșertic din micuțul canion. Sub soare, trece de la ocru la toate nuanțele de roșu și portocaliu.

 • 17. Sainte-Enimie, Lozère, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées

Cheile Tarn sunt natură la un nivel suprantural. La Sudul Masivului Central, acestea au în centru satul. Are și o legendă: o prințesă s-a rugat la Dumnezeu să devină urâtă ca să nu mai fie nevoită să se mărite cu bărbatul ales de tatăl ei. Apoi, Dumnezeu a trimis-o la Cheile Tarn pentru a reveni la frumusețea inițială. Prințesa s-a oprit apoi chiar acolo și a fondat o abație și un sat.

 • 18. Sainte-Suzanne, Mayenne, Pays de la Loire

Satul e mai puțin cunoscut în lanțul turistic francez, dar merită o vizită. Aflat între Le Mans și Laval, e un amestec pitoresc de case și biserici, pe un pisc din valea Erve, care epatează atunci când soarele apune și scaldă zidurile într-o lumină caldă, de culoarea mierii.

 • 19. Tourtour, Var, Provence-Alpes-Côte d’Azur

La 635 de metri, este satul din Provence aflat la cea mai mare altitudine. Două castele, străduțe cu arcade și fântăni te cuceresc imediat ce ai pus piciorul în sat.

 • 20. Yvoire, Haute-Savoie, Auvergne-Rhône-Alpes

Probabil n-ai gustat niciodată gem făcut din lapte. Ei bine, aici vei putea face asta! E doar una dintre ciudățeniile disponibile în acest sat-port la Lacul Geneva, care mai include un număr mare de flori, un labirint, multe pisici de lemn în magazinele de suveniruri și călătorii cu barca pe celebrul lac, spre Elveția.