Champagne - Ardene este o regiune in partea de nord a Frantei, la granita cu Belgia, la 120 km de Paris. Se intinde de-a lungul malurilor Marnei pana la Epernay, la sud de Reims pana la confluenta Vesle cu Ardre. Are 5 departamente: Marne, Aube, Aisne, Seine-et-Marne şi Haute-Marne si este cea mai nordica regiune viticola din Franta. Este o provincie cu dealuri line acoperite cu podgorii, paduri misterioase si lacuri cu ape linistite.


Regiunea Champagne - Ardene

Regiunea este cunoscuta in special pentru bautura care ii poarta numele, sampania, dar si pentru capitala provinciei, Reims, unde se afla una dintre cele mai impresionante catedrale din Franta, in care au fost incoronati generatii intregi de regi.

Vinul de Champagne a aparut datorita eforturilor unui calugar foarte cunoscut astazi: Dom Perignon. Timp de 37 de ani acesta a imbunatatit vinurile din Champagne prin metoda sa si prin combinarea vinurilor.

In secolul al -XVIII-lea Champagne a prins avant si astfel s-au nascut marile case: Ruinart (1729), Moet si Chandon (1743), Roeder (1760), Cliquot Ponsardin (1772) iar in secolul al -XIX-lea au mai aparut si alte case, cum ar fi: Laurent Perrier (1812), Mumm (1827), Pol Roger (1849), Mercier (1858), Canard Duchene (1868);


Moet si Chandon

In Champagne vita este plantata pe randuri stricte, la intervale de maxim un metru si jumatate, pentru a permite o buna expunere la soare dar si accesul masinilor agricole. Subsolul calcaros este propice vitei de vie, radacinile gasesc apa necesara iar butasii sunt plantati la intervale de 0,90 m pana la 1,50 m.

Atractiile din zona Champagne sunt: Muzeul Champagne din Troyes, un oras medieval cu stradute inguste si case din lemn, Epernay -centrul productiei, satele medievale Chalons-en-Champagne si Langres, casele si beciurile in care bolborosesc vinurile iar pentru activitati in aer liber, zona va pune la dispozitie un peisaj mirific, cu paduri vechi si lacuri.

Daca ajungeti in zona, nu ratati specialitatile regionale de sezon, precum dulceata de papadie si andouillette de Troyes, un sos delicios.


Cathedral de Troyes


Reims


Podgoriile Champagne


Provincia Champagne


Provincia Champagne


Reims

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.