Într-un vot istoric, Marea Britanie a decis prin referendum (48% - 52%) să iasă din Uniunea Europeană după 43 de ani. Procesul va fi gradual, timp de minimum 2 ani, în care se vor negocia condițiile de ieșire din UE și consecințele asupra economiei și societății.

Iată cele mai important efecte pe care BREXIT le poate avea asupra celor care vor să viziteze Marea Britanie și Irlanda de Nord:

  • CRESC PREȚURILE BILETELOR DE AVION

Companii low cost ca Easy Jet au inițiat zboruri extrem de ieftine din toate colțurile Europei, inclusiv România, către Marea Britanie. Acestea sunt valabile doar în UE, astfel că voi fi renegociate și este foarte posibil să nu mai beneficiem de asemenea tarife pe viitor. Înțelegerea "Open Skies" dă companiilor aeriene libertate totală pe teritoriul UE, rute diverse și tarife modice pentru aceste zboruri. De la introducerea ei au scăzut prețurile cu 40% și rutele au crescut cu 180%.

  • LIMITAREA INTRĂRILOR ÎN MAREA BRITANIE

Politicienii care au făcut campanie pentru ieșirea din Uniune s-au folosit de foarte multe argumente legate de limitarea numărului de intrări în Marea Britanie, atât pentru imigranți cât și pentru călători de rând, prin posibila introducere de vize și permise de muncă.

63.000 de joburi din turism ar putea fi în pericol. 70% dintre joburile din turism în Londra, spre exemplu, depind de migranți. Sectorul turistic ar putea fi astfel extrem de afectat de noile legi de intrare în Insulă. S-ar putea ajunge la pagube totale de 6 miliarde de euro anual!

  • VALOAREA LIREI SCADE

Imediat după comunicarea rezultatului referendumului, valoarea lirei sterline a scăzut dramatic, ajungând la niveluri la care nu mai fusese din 1985 încoace. Asta înseamnă că va fi mai ieftin să achiziționăm pachete de vacanță în UK și Irlanda de Nord, cel puțin o perioadă. Celebra agenție Thomas Cook a fost nevoită deja să-și suspende activitatea de schimb de bani online, după ce foarte mulți turiști au schimbat valută, în special în euro, la valoarea de 1 liră = 1,27 euro. "A fost o cerere fără precedent și a trebuit să ne asigurăm că avem suficienți bani gheață", a explicat un purtător de cuvânt.

  • CRESC TARIFELE DE ROAMING

Din moment ce nu va mai face parte din Uniune, Marea Britanie nu va mai beneficia de tarifele de roaming UE. Se pare că acest lucru se va petrece începând cu iunie 2017, când vom plăti mai mult la telefon cât ne aflăm în UK.

  • COZI LA VAMĂ

Călătorii din UE nu vor mai beneficia de ghișee dedicate la aeroport și vor sta la cozi mai mari ca până acum, așa că va trebui să ne luăm o marjă serioasă de timp pentru a intra în UK.