In ultimii 20 de ani, bucataria britanica s-a imbunatatit considerabil, felurile de mancare au devenit mai variate si mai inovatoare. In antichitate arta culinara britanica, a fost influentata de catre romani iar in Evul Mediu de catre francezi.
Micul dejun este o variatie a ceea ce este cunoscut sub numele de "Great British Breakfast" - un amestec de grill sau prajeli ori o combinatie de oua, sunca, carnati, rosii, ciuperci, budinca alba sau neagra si paine, fie prajita in ou fie prajita cu marmelada. Insa indiferent de ceea ce contine micul dejun, ceaiul este nelipsit de pe masa.
Cele mai polulare mancaruri sunt :
Friptura de miel (Crown Roast Lamb) - aceasta friptura de miel se serveste alaturi de o umplutura de mere, pesmet, telina, ceapa si lamaie.
Placinta de praz Likky (Likky Pie Leeks) - contine carne de porc si smantana, coapte in foietaj.
Supa concentrata si condimentata - continutul acestei supe difera in functie de bucatar, de obicei, contine carne de pui sau legume, amestecate cu iaurt, branza sau lapte de cocos si este asezonata cu codimente.
Fursecuri Eccles (Eccles Cake) - foietaj umplut cu coacaze picante.
Cocos a la Leekie (Cock-a-Leekie) - aceasta specialitate scotiana poate fi clasificata ca supa sau tocana. Aceasta combina carnea de vita si pui cu praz si prune.
Bundinca de biftec, stridie si rinichi - aceasta budinca combina carnea cu ciupercile, ceapa, rosiile si sosul Worcestershire.
In fiecare duminica, familiile britanice mananca impreuna o masa copioasa cu friptura prajita, cartofi si legume. Carnea cea mai folosita pentru prajit este cea de vita, porc, miel sau pui. Englezii consuma mai rar carne de gasca sau curcan.
Fripturile traditionale sunt asezonate cu alte feluri de mancare, iata cateva exemple:
- friptura de vita servita cu budinca Yorshire si sos de hrean sau mustar;
- friptura de porc servita cu sorici crocant, salvie, ceapa, sos de mere si mustar;
- friptura de miel servita cu salvie, ceapa si sos de menta;
- pui la rotisor servit cu muschi de porc, carnati, sos de afine sau de coacaze rosii si jeleu.
In pub-urile din Anglia cele mai intalnite feluri de mancare sunt carnatii cu piure de cartofi, acestia contin carne de vita, porc, alaturi de multe condimente. Deserturile tind sa fie simple dar satioase, de exemplu:
- Budinca servita fierbinte cu stafide ( Spotted Dick);
- Tarta cu umplutura de crema cu capsuni si melasa;
- Budinca de ghimbir servita fierbinte cu sos de ghimbir;
- Placinta cu mere, prune sau rubarba;
- Fursecuri cu umplutura de agrise.
La birturile din zonele rurale poti gusta varietatile locale de bere, servite fara presiune cu o pompa manuala sau direct din butoi, putin mai reci decat temperatura camerei si renumite tocmai pentru acea combinatie subtila a maltului dulce cu hameiul amar care da gustul berii si care se modifica de la o localitate la alta.
Comentarii