In unele orase, metroul poate fi mai mult decat un mijloc de transport printr-un oras aglomerat. Desi de cele mai multe ori calatorii sunt grabiti sa ajunga la destinatie, unele statii merita admirate datorita arhitecturii sau a semnificatiei lor istorice. In continuare puteti vedea unele dintre cele mai deosebite statii de metrou din lume.

Moscova – Statiile sunt decorate cu tablouri, picturi murale si coloane arcuite. Cea mai renumita statie este Komsomolskaya.


Statia de metrou Komsomolskaya

Napoli – Statia a fost deschisa in 2012 si are o adancime de 50 de metri. Designul este numit "Panoul Luminilor" si este realizat de Robert Wilson.


Statia de metrou Toledo

Phenian – Metroul din capitala nord-coreeana a fost construit initial pentru a lega cladiri militare secrete. Pe peretii statiilor se pot observa picturi murale patriotice.


Statie de metroul din Phenian

Chicago – Statia a fost realizata in stilul "Modern Art" al anilor 1940. Turistii pot vedea o casa de bilete originala dar si multe alte lucruri care ii vor uimi.


Statie de metrou din Chicago

Lisabona – A fost proiectata de catre Tomas Taveira si este o statie viu colorata, plina de coloane si mozaicuri.


Statia de metrou Olaias

Shanghai - Metroul turistic din Bund este unul dintre cele mai cunoscute destinatii turistice din China. Mijlocul de transport subteran este special si putin suprarealist. Tunelul de 650 de metri trece pe sub raul Huangpu, iar metroul propriu-zis este o capsula de sticla, ce le ofera calatorilor o experienta inedita iar din pereti esti asaltat de flash-uri de lumini colorate.


Metroul turistic din Bund, Shanghai

Stockholm - Statiile de metrou au fost considerate mult timp galerii de arta. Linia albastra a fost construita pe stancile originare realizandu-se o atmosfera unica si stranie.


Statia T-Centralen

City Hall - Inginerii new yorkezi au creat o statie impresionanta si practica. Din pacate City Hall nu mai este circulata de 65 de ani.


Statia City Hall

Kaohsiung - Domul luminii din Kaohsiung, Taiwan, este cea mai mare constructie publica realizata din vitralii.


Statia de metrou din Kaohsiung

U-Bahn - Sistemul de metrou din Munchen a fost inaugurat in 1972. Unele statii au un design minimalist iar altele sunt decorate cu opere de arta si forme arhitecturale interesante.


Statia de metrou U-Bahn

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.