Inainte de 1880, pe locul unde in Madrid se afla astazi copia in bronz, se afla fantana in piatra alba si granit, numita Fantana Alcachofa, supranumita si „Glorieta Atocha”, opera sculptorilor Antonio Primo si Alfonso Giraldo Bergaz.

Acum ea se afla pe un amplasament in parcul Retiro. Situata in mijlocul pietei Imparatul Carol V, fantana a devenit un simbol al orasului Madrid, deoarece in designul ei fantana poarta emblema orasului, Ursul si Madrono.

3

In anul 1987, Municipalitatea madrilena a hotarat sa readuca monumentul pe vechiul sit, dar turnat in bronz. Fantana are in componenta sa simboluri care reprezinta viata in toate elementele ei: apa, zeitate, fertilitate, plante. Alcachofa sau anghinarea este o planta tamaduitoare cu valente multiple si un condiment in preparatele culinare hispanice.

Statuia din bronz, sub forma de doua pahare cupa (cu picior) asezate unul peste altul, este plasata in centrul unei piscine circulare din piatra. Cupa de la baza are deschiderea mai  larga. De piciorul ei se sprijina un Triton (barbat cu corp de peste) si o Sirena (elemente ce simbolizeaza Zeitatea si lumea acvatica), alaturi de emblema Madridului. Cea de-a doua cupa se termina cu o floare de alcachofa de tija careia se sprijina patru amorasi (simbolul fertilitatii).

2

Cum ajungi aici:
Metrou: statia Atocha (L1)
Tren: Madrid, Atocha
Autobuze: 6, 10, 14, 19, 26, 27, 32, 34, 36, 37, 41, 45, 59, 85, 86, 102, 119, C1, C2, E1