Vacanța la Istanbul te duce inevitabil cu gândul la shopping. Iar shoppingul pare să fi fost inventat în locuri ca bazarul Arasta, acolo unde atmosfera de negustorie te învăluie și te face să deschizi portofelul :)

Bazarul Arasta nu e la fel de cunoscut precum Marele Bazar din Istanbul, dar are farmecul lui aparte. Situat lângă Moscheea Albastră, el e renumit pentru magazinele cu textile, bijuterii, mirodenii sau covoare.

harta-istanbul

Inițial, construcția ridicată în același timp cu Moscheea Albastră a fost folosită pe post de grajduri. Acum, o parte din veniturile rezultate ca urmare a închirierii standurilor din bazar sunt folosite pentru a acoperi cheltuielile moscheii.

arasta-bazar-istanbul-2

De o parte si de alta a unei strazi inguste (Torun Soki), care se gaseste in continuarea strazii Kabasakal (pe langa Hamam Hurem Sultan), se afla galerii si magazine care vand bijuterii, covoare, articole de sticlarie si ceramica, tapiserii, textile si confectii (produsele din bumbac si mohair fiind la loc de cinste), gresie de Iznik, marochinarie, incaltaminte, antichitati, suveniruri. Aici isi expun marfurile mestesugari din intreaga Turcie. Placi de ceramica viu colorata sunt impregnate in asfalt, conferind străzii un farmec deosebit.

marele-bazar-istanbul (17)

La tot pasul comerciantii te imbie sa le vizitezi magazinul si sa cumperi de la ei, jocul negocierii fiind unul captivant si, deseori, amuzant. Straduta cu galerii si magazine duce spre Muzeul Mozaicurilor ce au apartinut Palatului Mare Bizantin, ale carui ruine se afla sub bazar si Moscheea Albastra.

arasta-bazar-istanbul

Bazarul a fost cuprins de un incediu devastator care l-a dus la ruină in anul 1912. Ulterior, saracimea din oras si-a gasit aici adapost. Marele boom turistic de la inceputul anilor '90 a convins municipalitatea sa restaureze magazinele goale si abandonate de multi ani, apoi le-a închiriat, iar zona a devenit atractivă pentru turiști. Mai multe detalii pot fi găsite pe SITE-UL OFICIAL

arasta-bazar-istanbul-3

Surse foto din text: 1, 2, 3, 4