Probabil ca ai vazut deja Gradinile Versailles-ului. Grandioase, nu? Dar imagineaza-ti o plimbare pe aleile gradinilor, printre sculpturi si fantani in timp ce jeturi impresionante de apa danseaza in aer, in ritmul muzicii baroce. Acesta e Spectacolul Fantanilor Muzicale (Grand Eaux Musicales).

Spectacolul poate fi urmarit de la 1 aprilie pana la 31 octombrie, in fiecare zi de sambata si duminica, plus in anumite zile considerate sarbatori legale. Trebuie stiut ca, in aceste zile, intrarea in gradinile palatului nu e gratuita.

Mai multe informatii despre programul fiecarui show in parte, despre bilete si gratuitati, aici.

Daca ti-ai propus sa vizitezi doar gradinile, o jumatate de zi e suficienta, dar daca planuiesti sa vizitezi intreg domeniul Versailles (palatul, Marele si Micul Trianon, domeniul Mariei Antoaneta, si gradinile) porneste dis-de-dimineata spre palat sau fa-ti planul pentru doua zile.

Iata cateva fantani care mie mi-au lasat o impresie puternica:

Fantana lui Apollo - un grup statuar proiectat de maestrul Le Brun, infatisandu-l pe Apollo iesind din valuri intr-o trasura trasa de patru cai, inconjurat fiind de patru tritoni, care sufla din corn si patru monstri marini.

Sala Balului - o cascada amenajata sub forma unui amfiteatru, decorata cu vase si statuete, realizata de Le Notre. Uluitoare!

Colonadele - o galerie circulara ce se sprijina pe 32 de coloane de marmura de culori diferite, arcadele din marmura de Carrara, decorate cu heruvimi, iar in mijloc un grup statuar ce reprezinta Rapirea Proserpinei.

Flora, Ceres, Bacchus si Saturn, aflate la intersectia aleilor principale, reprezinta cele patru anotimpuri.

Intra in galeria foto unde te poti delecta cu imagini surprinse de mine in timpul Spectacolului Fantanilor Muzicale.