Aventura suprema pentru orice parinte este fara urma de indoiala o vacanta la Disneyland Paris. Singura vacanta pe care nu ti-o poate strica nimic, singura in care nu te rogi de copil sa manance, sa se culce, sa stea cuminte. :)

Noi am planificat vacanta la Disneyland Paris in ciuda tuturor celor care ne spuneau ca sunt prea mici copiii pentru a tine minte ceva. Si primul sfat este acesta: daca puteti, duceti copiii la Disneyland prima oara atunci cand inca mai cred in povestile pe care le vor vedea acolo. Nu se compara nimic cu bucuria pe care le-o citesti in ochi atunci cand cred ca le-a facut cu mana Capitanul Hook sau ca au pupat-o pe vreo printesa. Chiar daca Disneylandul este o vacanta pe care o savurezi la orice varsta (sa ne intelegem, eu am fost a treia oara: prima oara, la 14 ani, a doua oara, in luna de miere, a treia oara, acum cu copiii)!

Despre cum sa-ti planifici o vacanta la Disneyland sunt multe de spus. Astazi, incepem, cum e si firesc, cu … drumul.

Zborul pana la Paris

Ca sa ajungi la parcul de distractie, trebuie mai intai sa ajungi la Paris. Fie ca alegeti un zbor de linie, fie ca mergeti pe varianta low-cost, luati in calcul sa cumparati din vreme bilete de avion Bucuresti - Paris. Noi le-am luat cu patru luni si ceva inainte si am ales varianta low-cost. Am zburat cu Blue Air pana la Beauvais si am platit aproximativ 380 de euro pentru doua bilete de adulti si doua de copii.

Am ales sa nu platim extra pentru bagaj la cala si am pus tot ce ne trebuia in cele patru genti de mana cu care iti este permis accesul in avion (una pentru fiecare bilet). Ele trebuie sa se incadreze in dimensiunile 55 x 40 x 20 cm cu toate accesoriile lor (manere, roti etc) si sunt testate daca intra intr-un dispozitiv cu aceste dimensiuni la aeroport, asa ca nu prea puteti trisa. Laptopul, aparatul foto sau geanta de umar a doamnelor, toate trebuie introduse in bagajul de mana!

Noi am zburat joi dis-de-dimineata (la ora 9 ora locala eram deja in aeroport la Beauvais) si ne-am intors luni la pranz. Am platit o noapte in plus la hotel pentru ca aveau o oferta cu "platesti 3 nopti si stai 4" si am considerat ca merita sa salvam toata ziua de duminica pentru a ne-o petrece in parc si sa plecam luni la 7 spre aeroport. Si a meritat. :)

Cum ajungi de la aeroport la Disneyland?

La Paris exista trei posibilitati de aterizare, in functie de compania cu care zburati: aeroportul Charles de Gaulle (25 de km, la Nord-Est de Paris), aeroportul Orly ( 13 km, la Sud de Paris) sau aeroportul Beauvais (85 de km, la Nord de Paris). Cand calculati distantele, luati in considerare si faptul ca Disneyland-ul se afla la 32 de km, la Est de Paris. Ca atare, cel mai aproape ar fi principalul aeroport francez: Charles de Gaulle. Dar acolo merg doar cursele de linie, deci e posibil sa faceti un compromis si sa zburati mai departe, pentru a plati mai putin.

aeroport-paris

De la aeroport, va trebui sa ajungeti la hotel. Noi ne-am cazat la unul dintre hotelurile Disney. Presupunand ca veti ajunge la aceeasi concluzie ca noi, si anume că e o idee buna sa stai tot acolo, de la orice aeroport la hotelurile parcului aveti trei variante de a ajunge.

- cu autobuze directe - sunt multe companii care ofera aceste servicii si la un simplu search pe Google gasiti informatii complete despre orar, preturi pentru bilete etc. Cea mai cunoscută companie care oferă serviciul aceste este VeaShuttle. De la Charles de Gaulle până la Disneyland faci 30 de minute, biletele sunt 18 € / adult și 15 € / copil. De la Beauvais, orarul e mult mai sărac (doar câteva curse pe zi), călătoria durează peste două ore, iar biletul e 24 € / persoană.

- transfer privat (prețurile sunt între 150 € și 260 € pentru un transfer dus-întors cu microbuz de 6/8 locuri. Varianta este destul de avantajoasă dacă în grup sunteți minimum 4 persoane, inclusiv copii. Plus că e foarte comodă - salvezi timp, e confortabil și scapi de căratul bagajelor și al copiilor prin diverse mijloace de transport. Sunt zeci de firme care asigură un asemenea serviciu, iată doar câteva: EzyShuttle, BluVan, Prestige)

- cu trenul/RER-ul dacă aterizezi pe aeroportul Charles de Gaulle (faci 15 minute, iar biletul costă 16 € / persoană) sau cu autobuzul până în Paris + RER dacă aterizezi la Beauvais (varianta e destul de lungă, de obositoare și de scumpă)

- cu masina inchiriata (prețurile pleacă de la 25 € /zi. Până la Disneyland faci o jumătate de oră dacă vii de la aeroportul Charles de Gaulle și o oră jumătate dacă vii de la aeroportul Beauvais. Pare cea mai economică variantă pentru transfer aeroport-Disneyland)

Din start spun ca noi ne-am inchiriat masina. Calculul a fost simplu: biletul de autocar direct Beauvais – Disneyland ne-ar fi costat dus – intors pentru patru persoane aproximativ 220 de euro. Masina (o Toyota Yaris minunata) ne-a costat 120 de euro cu tot cu doua scaune de copil (fara era 90, dar copiii nostri nu merg fara scaune nici in tara). La acesti 120 de euro am mai adaugat benzina, 17 euro in cinci zile. Masina am inchiriat-o din aeroportul Beauvais, prin Europcar, am rezervat-o dinainte pe site-ul rentalcars.com si am platit-o prin card la preluare. A trebuit sa lasam si o garantie de cateva sute de euro, pe care au blocat-o pe cardul nostru si au deblocat-o la vreo saptamana dupa ce ne-am intors acasa.

Drumul de la Beauvais la hotel ne-a luat cam doua ore la dus fara GPS si o ora si 45 la intors cu GPS. Parcarea este gratuita daca esti cazat intr-un hotel al parcului.

parcare-disneyland

Schita de buget pentru o vacanta la Disneyland Paris (schita e pentru o familie de 4 persoane si nu include cumparaturile facute la fata locului)

- Zbor low cost, cumparat cu patru luni inainte – 380 de euro (bilete pentru doi adulti si doi copii)

- Cazare cu mic dejun, Hotel Cheyenne (2 stele) – 850 de euro (4 nopti de cazare, de joi pana luni, iar pretul include intrarile in parc pentru 5 zile de vacanta. Noi am profitat doar de 4, pentru ca luni am avut zborul foarte devreme)

- Masina inchiriata de la aeroport – 120 euro (pretul include scaunele de copii obligatorii, parcarea este gratis la hotel)

- Benzina – 17 euro (fara nicio excursie la Paris, dar cu iesiri zilnice in oraselul Marne-la-Vallee pentru masa de pranz si uneori si de seara)

- Mancare – aproximativ 70 de euro pe zi X 4 zile (voi povesti intr-un alt articol despre cum sa economisesti foarte multi bani cu mancarea la Disneyland)

- Total aproximativ: 1.650 de euro (nu am inclus deloc cumparaturile din parc pentru ca acelea au fost platite din banii copiilor care si-au pus toti banii deoparte de cand le-am spus ca vom merge la Disneyland, cu un an inainte de plecarea efectiva. Dar au cheltuit rezonabil, in jur de 400.

Sursa: viatacucopii.wordpress.com