Sincer, de câte ori v-ați confruntat, înainte de plecarea într-o vacanță, cu situația de mai jos?

bagaj-plin

Ok, ați zâmbit, așa că intuiesc răspunsul. Așadar, ni se întâmplă tuturor să împachetăm prea multe lucruri. Ori să uităm chestii de care, vom constata ulterior, aveam neapărată nevoie. Probabil nu există o rețetă perfectă, o Biblie a împachetatului. Asta nu ne împiedică să căutăm soluții, nu? Și, pentru că pe Călătorim.ro avem o comunitate plină de oameni drăguți, gata să sară în ajutorul celorlalți, am zis să cerem sfaturi "din public" :)

Am ales trei dintre cei mai activi membri ai comunității de pe Călătorim.ro (Simona Gouraud, Oana Ungureanu și Irina Toma). Am pus două întrebări simple (Care sunt lucrurile ce nu trebuie să lipsească niciodată din bagaje? Ce lucruri cărăm degeaba după noi deși ni se par "de nelăsat acasă"?). Și am primit răspunsurile. Voilà!

Simona Gouraud (aici - articolele ei de pe călătorim.ro) locuiește în Timișoara, e căsătorită cu Fred, un francez get-beget stabilit pe Bega în urmă cu 11 ani, iar piciul lor, Bobo, are 7 ani. Provocarea noastră legată de bagaje a fost transformată într-o relaxantă activitate de familie, așa că avem un răspuns triplu :)

Simona spune că trebuie musai să pună în bagaje fustițe, o pensetă, cărți, fond de ten și un fâș de ploaie (cu glugă). La capitolul "useless" avem foehn, fier de călcat (de voiaj), jumătate din hainele din bagaj.

Fred are neapărată nevoie de șosete, periuță de dinți, chiloți, card bancar, plus engleza lui cu accent fermecător :). Lucrurile neimportante sunt lamele de ras, GPS-ul, telefonul și laptopul.

Bobo a fost tranșant, ca orice copil. Pentru există doar "must"-uri. Iar acestea sunt: 29 de mașinuțe, 14 dinozauri, 100 de cărți și două perechi de slip :)).

Concluzia familiei Gouraud? Absolut indispensabil în orice călătorie este copilul! Și am primit chiar o propunere de foto-ilustrație

Bobo în bagaj :)

Oana Ungureanu (aici - articolele ei pe călătorim.ro) locuiește în Aguza. Asta când nu e plecată pe mare cu soțul ei, Cristi, navigator.

Cele mai importante lucruri pentru bagajele Oanei?

 1. camera foto cu accesoriile necesare (baterie/card/incarcator/trepied/produse de curatat lentila)
 2. e-reader-ul (pentru drumuri mai lungi si vacante mai relaxante ... )
 3. laptopul
 4. harti sau ghiduri despre destinatia de vacanta
 5. cateva medicamente de baza

La categoria "lucruri cărate degeaba în călătorii" folosim citatul: "Nu prea impachetez ceea ce nu avem nevoie, in afara de cateva situatii de exceptie. Exemple: chiar daca plecam intr-o zona tropicala, intotdeauna ne luam cu noi o geaca mai subtire pe care nu o imbracam niciodata, sau costumele de baie, atunci cand plecam intr-o zona rece - mereu cu speranta sa putem face o baie - ceea ce, in general, este aproape imposibil. In rest, nu prea ni se intampla sa caram cu noi lucruri inutile - poate datorita faptului ca avem ceva experienta cu impachetatul, mai ales cand plecam cate 4 luni pe mare, de doua ori pe an.

Așa arată mașina Oanei și a lui Cristi când pleacă ân vacanță cu cortul prin Europa Așa arată mașina Oanei și a lui Cristi când pleacă în vacanță cu cortul prin Europa

Iată-l și pe Cristi, cu scuterul și rucsacul, când trebuie să se mute dintr-un loc în altul pe parcursul vacanței Iată-l și pe Cristi, cu scuterul și rucsacul, când trebuie să se mute dintr-un loc în altul pe parcursul vacanței

Irina Toma (aici - articolele ei de pe călătorim.ro) visează non-stop la călătorii și, când nu visează, scrie pe călătorim.ro :). Ce spune despre stresul bagajelor?

"Inutil sa adaug la lista de "must"-uri hainele, cardurile, asigurarile de sanatate si actele personale - sper :). Iată cele 5 lucruri care, cred eu, nu trebuie sa lipseasca:

 1. medicamente
 2. hartogaraia de rigoare: harti, printuri viamichelin, printuri booking.com (daca circuli asa) si alte cele din aceeasi categorie
 3. trusa de ingrijire: unghiera, penseta (nici nu stii cat de folositoare iti e o penseta cand ii intra copilului aschia in desht si te dai cu capul de pereti ca nu stii cum sa traduci cuvantul ca sa te si inteleaga cineva si sa ti aduca obiectul necesar :)))
 4. incarcatoare (pt aparat foto, pt telefon, pt laptop) si adaptoare
 5. jucarii si carti de citit pentru adormit copilul - esential sa aduci o mica farama din universul lui de acasa, il linisteste si il face sa se odihneasca

Și 5 lucruri care te vor incurca, dar vei insista sa le iei:

 1. foehn
 2. spray impotriva tantarilor (de cate ori l-am luat, nici nu l-am deschis)
 3. haine in plus, de obicei sporesc bagajul si vii cu ele inapoi (eu intotdeauna iau mai multe si nu prea sunt cumpatata, mizand pe faptul ca masina e cea care le cara :P)
 4. carti de citit (desi iubesc lectura si provin dintr-o familie in care cad cartile pe noi, nu ma pot lipi de nicio "citanie" cand sunt in vacanta: parca intru in modulul de relaxare totala, in care odihnitul ochilor intr-un punct fix e tot ce imi trebuie :))
 5. produse de ingrijire personala mai speciale (parfumuri, geluri si alte te miri ce-uri) - nici nu te uiti la ele cand esti in vacanta...

Irina la Londra Irina la Londra

... și Irina în Egipt ... și Irina în Egipt

Astea au fost "guest-post-urile" despre stresul bagajelor înaintea unei vacanțe. Mulțumim, Simona, Oana și Irina!

Articolul va fi completat însă cu muuulte alte opinii. Hai să le adunăm mai jos, în comentarii. Deci? Tu ce pui în bagaje de fiecare dată? Și ce lucruri inutile cari după tine peste mări și țări?