Lacul Roz este pozitionat la nord de peninsula Cap Vert din Senegal, la aproximativ 30 km nord-est de capitala Dakar, in nord-vestul Africii. Este despartit de Oceanul Atlantic printr-un coridor format din dune de nisip.

Lacul Roz 2

Lacul Retba

Desi pare un imens milkshake de capsuni datorita culorii roz provenita de la alga salina Dunaliella, lacul mai este cunoscut si pentru continutul sau ridicat de sare care este de aproape 40% in unele zone. Aceasta alga produce un pigment de culoare rosie care ajuta la absortia luminii si este vizibil in special in sezonul uscat ( din noiembrie pana in iunie ) si mai putin vizibil in sezonul ploios ( din iulie pana in octombrie). Bacteria Dunaliella este complet inofensiva pentru oaneni, astfel este permis inotul oricarui doritor.

Lacul Roz 3

Lacul Retba

Activitatea principala pe lac este extragerea sarii. Muncitorii isi freaca pielea cu unt de Shea si petrec 10-12 ore pe zi in apa pentru a scoate sarea si a o transporta pe mal unde sunt formate gramezi.

Lacul Roz4

Lacul Retba

Nu sunt multe organisme care reusesc sa supravietuiasca in Lacul Retba datorita continutului ridicat de sare si din acest motiv serveste drept punct turistic si loc de productie a sarii.

Lacul Retba nu este singurul lac roz din lume, mai exista si altele in Baku, Azerbaidjan sau în Jeddah, Arabia Saudită, insa sunt fie mai mici fie nu sunt naturale.

153418226_1384554571

Lacul Retba

Surse: 1, 2, 3, 4, 5.