Daca ai ajuns la Lisabona, trebuie sa stii ca ai o multime de optiuni de excursii de o zi, la o ora distanta cu trenul, autobuzul sau cu masina. Orasul e inconjurat de palate cu povesti impresionante, iar daca te uiti spre ocean, vei gasi vechi sate pescaresti sau statiuni faimoase, pline de viata si plaje cu nisip auriu. Indiferent unde te uiti pe harta, gasesti o multime de lucruri de facut, intr-o excursie de o zi din Lisabona.

1.Sintra, primul pe lista mea, este un orasel pitoresc aflat intre padurile de pini din Parcul Serra de Sintra, unde nobilimea Portugaliei si-a construit resedinte de vara, palate rafinate si gradini spectaculoase.

Ce poti vedea: Palatul National, ruinele Castelului Maur si Palatul Pena, un palat de un romantism incredibil, Quinta de Regaleira si gradinile sale mistice, cu tuneluri secrete, turnuri gotice si ziduri fortificate, Palatul Monseratte sau Palatul Seteais. O zi nu e suficienta sa vezi toate locurile astea frumoase, asa ca poate ar fi bine sa te gandesti si la o a doua.

Cum ajungi: cu trenul, din centrul Lisabonei, de la statia Rossio; calatoria dureaza cam 40 minute, iar pretul dus-intors 4,30 Euro. Chiar din statia de tren poti lua autobuzul 434 catre centrul orasului, Palatul National, Castelul Maur, Palatul Pena si inapoi. Autobuzul circula la fiecare 15 minute, pretul unei calatorii 3 Euro.

2. Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al Europei continentale, “aici unde se termina uscatul si incepe marea”, dupa cum spunea scriitorul portughez Luis de Camoes. Imaginea farului pe promontoriul ce se inalta din apele oceanului e fabuloasa, ca de altfel intreaga zona de coasta, cu dunele de nisip si vanturile ei puternice.

Cum ajungi: cu masina, in 45 minute, sau cu trenul pana in Cascais si de acolo cu autobuzul spre Cabo da Roca.

3. Cascais, “The Town of Kings and Fishermen”, fost sat de pescari, devenit favoritul nobilimii portugheze in secolul 19 si astazi cea mai populara destinatie de vacanta din regiune, e un oras cu o atmosfera sofisticata.

Ce poti vedea: centrul istoric al orasului, Muzeul Castro Guimaraes, un conac tipic de secol 19, cu o colectie privata de arta si faimoasa Boca de Inferno sau Gura Iadului, o grota sapata in stanca de valurile care se izbesc in stanca cu un vuiet asurzitor.

De asemenea, intr-o plimbare placuta poti ajunge in Estoril, pe Promenada Cascais – Estoril, ce trece prin cateva dintre plajele cele mai bune din zona, cladiri istorice si cafenele in aer liber.

Cum ajungi: cu trenul din statia Cais do Sodre, calatoria dureaza 30-40 minute, cu plecari din 20 in 20 minute, iar pretul unei calatorii este 2,20 Euro.

4. Estoril, o statiune eleganta, ce ofera plaje minunate, restaurante fine si cel mai mare cazinou din Portugalia, la mica distanta cu trenul de vibranta Lisabona.

Ce poti vedea: Cazinoul din Estoril, faimos loc de intalnire al spionilor, aventurierilor si fostelor capete incoronate ale Europei in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, a si devenit sursa de inspiratie pentru romanul scriitorului Jan Flemming “Casino Royale”. La Estoril si-a trait ultimii ani din viata fostul suveran al Romaniei, Carol al II-lea, in exil, impreuna cu Elena Lupescu.

Exista numeroase trasee de ciclism in zona, spre Cascais, continuand in jurul liniei de coasta pana la Praia do Guincho, de asemenea curse de golf si plaje. Zona de coasta a Estorilului este una dintre cele mai populare in Portugalia, in parte datorita transportului public excelent din Lisabona. Praia de Tamariz este cea mai mare plaja din Estoril, preferata de familii, fiind strajuita de un castel medieval.

Cum ajungi: cu trenul din statia Cais do Sodre, pe calea ferata regionala care deserveste toate orasele si plajele dintre Lisabona si Cascais. Pretul biletului 2,20 eur.

5. Daca te-ai saturat si de plaja, urca in masina si fa o excursie de o zi catre Fatima, un loc de pelerinaj vestit unde se spune ca in 1917 Fecioara Maria li s-a aratat unor copii de pastori, apoi continua drumul spre micutul oras medieval Obidos si treci macar printr-una din micile asezari de coasta din zona, unde poti lua masa sau admira apele Atlanticului, asezat la o masuta cu vedere la ocean.