Trebuie doar să priveși harta, ne îndeamnă cei de la traveler.es. Sute și sute de kilometri de coastă atlantică, plină de plaje pentru toate gusturile.

Există plaje pline de umbreluțe colorate și nisip fin, ca în Comporta, golfuri ascunse, semideșertice, ca în Alentejo, plaje urbane de școală veche, ca în Cascais. Din Nord spre Algarve, trecând prin insule, ai de unde alege plaja ta favorită.

Dar Portugalia nu înseamnă numai nisip și mare. Iată alte 9 motive pentru care trebuie neapărat s-o vizitezi, dacă nu chiar să rămâi acolo :)

Porto și Lisabona
Cuplul perfect. Primul oferă magazine, modă, francesinhas (yummy!), degustări de vinuri și mese bogate în Vila Nova de Gaia, librării magice și o frumusețe decadentă a peisajului. Lisabona are cartierele faimoase în toată lumea, Bairro Alto și Alfama, tramvaie galbene, apa mereu la orizont și mai presus de toate o lumină albă incredibilă care inundă totul și o face cel mai frumos oraș din Peninsula Iberică.

Cafeaua
Iubitorii de cafea vor savura în Portugalia băuturi magnifice, de la cafele clasice la cele moderne, servite în Kafeehaus. Indiferent unde o veți bea, cafeaua de aici va fi cea mai bună de care ați avut parte vreodată.

Vinul
Ce bine își fac treaba portughezii! Vinurile de Porto și Madeira sunt cunoscute în întreaga lume, existând chiar rute turistice pentru a le descoperi originile și a afla mai multe despre ele. Dacă preferați doar să le beți, aveți de unde alege. Indiferent de local, veți găsi o selecție bogată de vinuri care de care mai speciale.

Arhitectura
De la celebrele "azulejos", un element decorativ devenit simbol național la edificiile superbe din orașe și sate, veți descoperi aici o artă extraordinară a construcțiilor și decorurilor.

Bacalhau
Celebrul pește (cod) poate fi preparat sub orice formă și este la fel de delicios. Pataniscas, Bacalhau com natas, Bacalhau à brás sunt doar câteva din infinitele feluri de mâncare ce-i cuceresc pe turiști la prima degustare.

Dulciurile
Celebrele pasteis de nata, care pot fi savurate oriunde dar mai ales la magazinul de la Torre de Belem, plus papos de anjo, queijadas sau farófias care nu pot fi traduse cu exactitate, dar pot fi savurate la maximum în Portugalia.

Prețurile
Portugalia nu e o țară scumpă. Dimpotrivă. E una dintre cele mai ieftine din Europa, iar conceptul calitate-preț este foarte bine reprezentat.

Insulele
Madeira sau Azorele pot fi destinații secundare de excepție pentru relaxare și descoperirea unor locuri noi.

Educația și atitudinea
Se zice că dacă intri două zile la rând într-un local sau magazin din Portugalia, a treia zi te cei de acolo te vor saluta pe nume. Și de fiecare dată cu un zâmbet. Portughezii sunt veseli și politicoși și au mereu o atitudine pozivită și relaxată, pe care o transmit și străinilor care le vizitează țara sau care locuiesc acolo.