1. Teatro alla Scala sau La Scala - Din Milano, Italia, este unul dintre cele mai faimoase teatre de opera din lume. Inaugurarea operei a avut loc pe 3 august 1778, sub numele de Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scalaprin si a fost prezentata opera Europa Riconosciuta, a compozitorului Antonio Salieri.

In fiecare an, deschiderea stagiunii se face incepand cu data de 7 decembrie, de ziua Sfantului Ambrozie, patronul orasului Milano. Muzeul La Scala este accesibil din foaierul cladirii si contine o colectie impresionanta de picturi, schite, statui, documente si costume.

hp-7-dicembre-1400x574
Teatro alla Scala sau La Scala

2. Teatro di San Carlo - Este o opera din Napoli, Italia, situata in Piazza del Plebiscito si este conectata la Palatul Regal. A fost construita de catre Charles de Bourbon si inaugurata in anul 1737. Pana la aparitia operei "La Scala", a fost cea mai veche si prestigioasa opera a Italiei. Unele dintre cela mai populare opere ale lui Gioachino Rossini si-au avut premiera pe aceasta scena.

napoli
Teatro di San Carlo

3. Teatro Colon, in traducere Teatrul Colon - Este opera principala din Buenos Aires, Argentina si face parte din top 5 opere ale lumii cu cea mai buna acustica. Teatrul a fost deschis pe 25 mai 1908, cu opera ''Aida'' de Giuseppe Verdi. Datorita unui numar mare de arhitecti implicati in realizarea cladirii, aceasta incoropreaza o serie de stiluri care sunt asociate teatrelor europene.

2_Teatro-Colón
Teatro Colon

4. Royal Opera House - Localizata in centrul Londrei, in Covent Garden, inca din secolul al XVIII-lea, cladirea a fost utilizata initial ca teatru, apoi in anul 1734, a fost prezentat primul spectacol de balet, ca mai apoi Handel sa deschida primul sezon de opera. Astazi cladirea este adesea mentionata, pur si simplu "Covent Garden".

the_royal_opera_house_6460_630x
The Royal Opera House

5. The Bolshoi - Unul dintre cele mai importante teatre, de prestigiu international din Rusia, unde se dau spectacole de opera si balet. Cladirea a fost construita in anul 1776, cand tarul i-a acordat Printului Peter Urusov privilegiul de a fi singurul din Moscova care sa prezinte spectacole de teatru, opera și balet. Actorii de pe atunci erau iobagi ai acestui print.

Bolshoi_Moscow_At Home
The Bolshoi

6. Sydney Opera House - Localizata in varful unui promontoriu ce strajuieste portul orasului Sydney, Australia, a fost realizata de catre arhitectul Jørn Utzon si este considerata un simbol al orasului si al continentului. Majoritatea turistilor vin sa viziteze opera numai pentru arhtectura, foarte putin cumpara si bilete la spectacole.

Nick Zinner's 41 Strings
Sydney Opera House

7. Paris Opéra - Una dintre valorile arhitecturale, construita in stil eclectic, este al 13-lea teatru care gazduieste Opera din Paris, de la fondarea sa, de catre Ludovic al XIV-lea in anul 1669. Este denumita de multe ori Opera din Paris, insa de la construirea Operei Bastille, in 1989 este desemnata drept Opéra Garnier.

Palais-Garnier-Paris-Opera-House_1
Paris Opéra

8. Opéra Royal, Versailles Court Theater - Este opera si teatrul Palatului de la Versailles, a fost proiectata de catre Ange-Jacques Gabriel iar decoratiunile interioare au fost realizate de catre Augustin Pajou. Opera a fost construita in intregime din lemn si pictata in asa fel incat sa semene cu marmura.

top-10-opera-houses18
Opéra Royal, Versailles Court Theater

9. Vienna Staatsoper - Una dintre cele mai importante case de opera si companii de opera din lume, a fost infiintata la mijlocul secolului al XIX-lea, sub numele de Wiener Hofoper si redenumita in anul 1920 Wiener Staatsoper, nume care i-a adus consacrarea internationala si pe care l-a pastrat si astazi. Membrii Filarmonicii din Viena, reprezinta una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume.

785944_1_05_Wiener-Staatsoper
Vienna Staatsoper

10. Metropolitan Opera House (Lincoln Center) - Situata pe Broadway, in Piata Lincoln din Upper West Side din Manhattan, New York, a fost deschisa in anul 1966 si proiectata de catre arhitectul Wallace K. Harrison, contine 3.800 de locuri.

Met Opera
Metropolitan Opera House (Lincoln Center)