Editorii revistei Reader's Digest au avut ideea unui test inedit: au ales 16 orașe importante din întreaga lume și au plasat pe stradă portofele "pierdute", pentru a verifica onestitatea oamenilor din zonă.

"Am <pierdut> 12 portofele în fiecare din cele 16 orașe selectate, lăsându-le prin parcuri, în apropierea marilor centre comerciale sau direct pe trotuar. Apoi am așteptat să vedem ce se întâmplă", au explicat cei de la Reader's Digest.

Câți oameni au returnat portofelele în care se aflau un act de identitate fals, un număr de telefon, o fotografie de familie și echivalentul a 50 de dolari, în moneda locală? Iată statistica:

  1. Helsinki - 11 portofele returnate din 12 găsite
  2. Mumbai - 9 din 12
  3. Budapesta - 8 din 12
  4. New York - 8 din 12
  5. Moscova - 7 din 12
  6. Amsterdam - 7 din 12
  7. Berlin - 6 din 12
  8. Ljubljana - 6 din 12
  9. Londra - 5 din 12
  10. Varșovia - 5 din 12
  11. București - 4 din 12
  12. Rio de Janeiro - 4 din 12
  13. Zurich - 4 din 12
  14. Praga - 3 din 12
  15. Madrid - 2 din 1
  16. Lisabona - 1 din 12!

portofel-1

Trei concluzii:

  • Bucureștiul este în coada clasamentului. Totuși, peste Praga, oraș care are o imagine mai bună decât a capitalei noastre.
  • Cei care călătoresc par a avea un simț al onestității mai dezvoltat. Readers's Digest notează că "un portofel lăsat în Central Park din New York a fost găsit de un grup de turiști din România. Fiindca nu puteau suna de pe telefoanele lor pe numere de mobil din SUA, au cerut ajutorul unui localnic pentru a returna portofelul". În Lisabona a fost returnat un singur portofel din cele 12 "pierdute", iar cei care l-au dat înapoi nu erau localnici, ci turiști olandezi :)
  • Nivelul de trai din țară nu pare să aibă vreo legătură cu cinstea, din moment ce Mumbai (India) a trecut cu brio testul, iar cosmopolitul și bogatul Zurich e printre codașe.

O întâmplare:

  • Mi s-a întâmplat ceva similar. Într-o noapte de decembrie, m-am împiedicat în fața unui Hilton din Viena de un portmoneu burdușit cu carduri, acte și ceva euro. Eram cu o gașcă de prieteni, ne-am făcut semne din priviri și ne-am repezit spre recepția hotelului, căutând parcă să scăpăm cât mai repede de obiectul ispitei :) Ni s-a părut ciudat până și să punem mâna pe bani sau să citim numele de pe actele de identitate. Pe scurt, am evitat să scotocim prin portofel, poate dintr-o onestitate adânc sădită în conștiințele noastre, poate de teama de a nu fi acuzați de cine știe ce :) Important e ce am făcut cu portofelul. L-am predat șefului de recepție și am rămas cu speranța că el a fost măcar la fel de fair-play ca noi și chiar l-a căutat pe proprietarul care-l pierduse.

Și o întrebare:

  • Ai fost vreodată implicat/implicată într-o astfel de situație? Povestește-ne! Iar dacă n-ai fost, putem jongla cu probabilități. Așadar, dacă totuși s-ar întâmpla să găsești un portofel pe stradă, cum ai reacționa? Nu aplaudăm ipocrizia si apreciem răspunsurile sincere :) Te poți pune chiar la adăpostul unui nickname dacă vrei să faci vreo dezvăluire aici, ok? :)

Sursa foto 1, sursa foto 2