Gunnar Garfors a călătorit până acum în 198 de țări și a scris și o carte despre experiențele sale. A făcut și o listă de 20 de orașe - cele mai frumoase în opinia sa, după criterii ca oameni, mâncare, distracție, cultură și atmosferă.

20. Kiev, Ucraina
Are o mulțime de atracții și o viață de noapte extraordinară. Barurile 24/7 sunt o regulă în oraș. Kiev Pechersk Lavra este o mănăstire impresionantă. Merită să facem o vizită și la Cernobâl.

19. Copenhaga, Danemarca
Restaurantele de top mi-au atras atenția. Se pare că aici sunt și cei mai fericiți oameni din lume, numai zâmbete și amabilități. Canalurile superbe pe unde te poți plimba cu barca sau pe jos, pe margine, și bazarurile colorate sunt foarte atractive. La fel și posibilitatea de a lua  feribotul spre Oslo.

18. Mumbai, India
Dacă ești în căutarea culorilor vii și a mirosurilor care te îmbată, nu poți da greș cu Mumbai. O diversitate de neegalat! Asta dacă nu ești blocat în trafic :) Clădiri coloniale, piețe haotice și lăcașuri religioase, toate formează un tot fascinant. Nu mai vorbesc de mâncarea vândută pe stradă, care are farmecul ei.

17. Florianopolis, Brazilia
Crezi că Rio e principala atracție în țară? Greșit! Nu numai că vei da peste plaje foarte curate, 42 la număr!, dar vei fi mult mai relaxat ca în alte orașe braziliene. Oamenii sunt foarte prietenoși iar locul arată ca un paradis.

16. Seattle, SUA
Singurul oraș american de pe lista mea. Nu are cei mai prietenoși locuitori, dar are privelști care te lasă mut. Și balene! Și piața de pește! Și insulele din afara orașului! Cultura cafenelelor, a restaurantelor și viața de noapte sunt demne de luat în seamă.

15. Oslo, Norvegia
Da, sunt norvegian, dar asta nu înseamnă că sunt subiectiv. Orașul a renăscut în ultimii ani prin arhitectură, design și urbanistică. Sunt plaje în mijlocul orașului, iar metroul te va duce direct în pădure. Superb!

14. Tel Aviv, Israel
Unul dintre cele mai subapreciate orașe din lume. Nu se oprește niciodată. Cafea, cultură, băutură, mâncare, viață de noapte, petreceri, mereu se întâmplă ceva în Tel Aviv. Sună haotic, dar este foarte relaxat, cu oameni frumoși, foarte cool. Unde pui că mai are și plajă!

13. Lisabona, Portugalia
Nu ratați străzile din Orașul Vechi, cu galerii de artă ascunde prin clădiri, restaurante mici și fermecătoare. Sunt atâtea de văzut, e un oraș al contradicțiilor, împletind eleganța cu simplitatea. În plus, e un oraș sigur. Singura problemă pe care o vei avea este că un taximetrist va cere mai mult pe cursă, de aceea mai bine te plimbi pe jos, merită efortul pentru că locurile sunt superbe.

12. Cali, Columbia
Capitala mondială a dansului Salsa e superdistractivă! E locul unde trebuie să ajungi dacă mergi în Columbia. Restaurantele și muzeele mi-au atras atenția, iar temperatura constantă din zonă e foarte plăcută.

11. Auckland, Noua Zeelandă
Imaginați-vă un oraș înconjurat de plaje de toate felurile: cu nisip vulcanic negru, cu nisip alb, magic, cu stânci aurite... dar acesta este doar începutul! Sunt multe lucruri care te țin ocupat, de la grătare la sporturi nautice și de la echitație la yachting.

10. Istanbul, Turcia
Nu e o surpriză că orașul aflat pe două continente oferă o oarecare extravaganță și  unele conflicte culturale interesante. Are de toate pentru toți în privința restaurantelor și a vieții de noapte. Nu ratați meze, aperitivele din Estul mijlociu și vizitați ambele zone ale orașului, și cea din Asia, și cea din Europa. Cel mai bine e s-o faceți cu feribotul.

9. Hanoi, Vietnam
Dacă nu-ți place să te bagi în seamă cu străinii, atunci nu vizita Hanoi. Aici este o ospitalitate vecină cu familiaritatea. Orașul nu este prea concentrat pe locuri turistice importante de văzut, ci pe atmosferă în general, pe observație și integrarea în viața de zi cu zi. 

8. Tokyo, Japonia
E un oraș nebun! E un amalgam al tuturor lucrurilor pe care ți le poți imagina. Un Rai la restaurantelor cu stele Michelin, dar și localuri unde ești servit de roboți! Viața de noapte e remarcabilă, orașul nu doarme niciodată. Ține cont însă că orice cameră de hotel mai mare decât o masă de 6 persoane e considerată de lux!

7. Taipei, Taiwan
Are una dintre cele mai mari densități de restaurante din lume și multe sunt tematice, așa că nu fiți surprinși dacă treceți pe lângă un local cu tema Barbie, lângă unul cu Hello Kitty, vizavi de unul Airbus A380. Localnicii adoră să mănânce în oraș și să petreacă, de aceea nu trebuie să ratați să vă implicați în viața socială a orașului. 

6. Reykjavik, Islanda
Insula este imprevizibilă. Oamenii care locuiesc acolo sunt complet nebuni, în sensul bun al cuvântului. Nicăieri nu veți găsi o selecție atât de mare de restaurante gourmet într-un loc atât de mic. Faceți rezervări din timp! Orașul e într-un golf minunat, totul e la distanță mică, poți merge peste tot.

5. Berlin, Germania
Orașul e prea ciudat și prea relaxant ca să nu-l vizitezi. Ador micile galerii și magazine, cluburile de noapte trăznite, barurile populate, în special în zona de Est. Unii l-ar numi chiar trendy, eu aș zice alternativ. Cui îi place normalitatea?! Există și o doză sănătoasă de cultură. Totul te face să vrei să revii cât mai curând.

4. Cape Town, Africa de Sud
Da, trebuie să ajungi pe Table Mountain. Și nu cu funicularul, ăla e pentru lași. Urci pe jos! Panorama e de neprețuit. Poți lua masa în restaurante deosebite și degusta nenumărate vinuri din zonă. E fermecător!

3. Londra, Anglia
Dacă lumea are o capitală, asta e! Aici găsești absolut orice. Transportul este extraordinar, ajungi efectiv oriunde în timp util. Apreciez sarcasmul britanic și prețuiesc expresia: "Când te saturi de Londra înseamnă că te-ai săturat de viață". Sunt prea multe lucruri aici ca să te plictisești. Singura problemă este că orașul e pur si simplu prea popular. Foarte mulți turiști care mă fac să-l pun doar pe locul 3.

2. Toronto, Canada
Canadienii foarte politicoși și asta face ca țara lor să fie deosebită. Vancouver și Montreal au luat crema în ultimii ani, dar eu prefer Toronto. Are suflet. E un oraș de explorat pe îndelete, în care să te aventurezi fără teamă în necunoscut.

1. Seul, Coreea de Sud
Am vizitat acest oraș de 18 ori. Și mai am de gând s-o fac! E definiția cuvântului "cool". Orașul e plin de mâncare, distracție și totul e la îndemână. Ador contradicțiile de aici, amestecul de tradiție și tehnologie, corectitudinea oamenilor. Mulți sunt drăguți cu tine și foarte prietenoși. Singura problemă ar fi traficul și distanța pe care trebuie s-o parcurg din Europa până acolo, vreo 15-20 de ore de zbor și escale.

"Ah, am uitat Amsterdam, Barcelona, Sydney sau Paris ziceți? Nu. Sunt extraordinare, dar nu se califică pe lista mea", încheie Garfors.