Trecerea anilor, schimbarile climatice si dezvoltarea continua au inceput sa puna in pericol, anumite zone din patrimoniul cultural si natural. Va prezentam 8 obiective care merita sa le vizitati, pana nu va fi prea tarziu.

1. Venetia, Canal Grande

Orasul fondat in anul 425, unic prin alcatuirea lui, se scufunda aproximativ 1 cm pe an. Venetia este supusa inundatiilor regulate, datorita furtunilor de pe marea Adriatica, insa periodic sunt amenajate diguri de protectie.

1-venetia

2. Insulele Maldive

Potrivit specialistilor, 80% dintre Insulele Maldive sunt cu aproape un metru deasupra nivelului mari, acestea au cea mai bogata viata marina si prezinta riscul de a fi scufundate, datorita cresterii nivelului marii. In urma tsunami-ului din 2004, mai multi atoli din zona, au disparut definitiv de pe harta.

2-maldive

3. Zapezile de pe Kilimanjaro

Kilimanjaro este numit de localnici Masai Ngaje Ngai, adica Salasul lui Dumnezeu si indiferent de anotimp varful este acoperit de o "patura" de zapada. Datorita incalzirii globale, in ultimii ani, acest strat de zapada si-a redus dimensiunile iar specialistii spun ca in curand varful alb va fi istorie.

3-kili

4. Marele Zid Chinezesc

Singurul artefact uman vizibil din spatiul cosmic, care dateaza din secolul al V-lea i.Hr. si care a fost consolidat in vremea dinastiei Ming (secolul al XIV-lea) prezinta aproape doua treimi din cei 6.400 de kilometri distruse de eroziune si de dezvoltarea necontrolata a regiunilor din preajma.

4-marele-zid

5. Luxor, Egipt

Complexul Luxor de pe malul apusean al Nilului - care include Valea Regilor, Valea Reginelor, precum si mai bine de 40 de temple si monumente funerare - este amenintat nu doar de ravagiile turismului si de rapacitatea "pradatorilor" de vestigii arheologice, ci si de catre insusi fluviul sacru.

5-luxor

6. Machu Picchu, Peru

Ruinele, descoperite de istoricul american Hiram Bingham in 1911, au devenit cea mai populara atractie turistica peruviana din ultima vreme. Traficul urias (circa un milion de vizitatori anual) a provocat destabilizarea si chiar prabusirea unora dintre fundatiile de piatra. In plus, dezvoltarea zonala - consecinta a valului de vilegiaturisti - ameninta mediul alpin in care a fost edificata cetatea.

6-macchu

7. Triunghiul de coral, Indonezia

In acest spatiu au fost descoperite mai bine de 3.000 de specii de pesti si circa 600 de varietati de corali, adica aproximativ 75% din totalul cunoscut pana asazi. Acest ecosistem paradisiac se confrunta cu doua probleme severe: pescuitul excesiv si pescuitul distructiv (care foloseste, pentru uciderea pestilor, explozibili sau otravuri). Consecinta acestor actiuni criminale este nu doar disparitia vietatilor acvatice, ci si distrugerea habitatului lor.

7-corali

8. Terasele de orez, Cordilleras, Filipine

Cultivarea orezului defineste civilizatia din Asia, iar terasele din Cordilleras, vechi de 2000 de ani, sunt o emblema a patrimoniului agricol. Denumite a opta minune a lumii, aceste terase construite de om se agata de vaile abrupte si coboara in natura inverzita, dand nastere unui peisaj perfect. Simbol al traditiei si ingeniozitatii asiatice, multe din aceste terase sunt acum neglijate deoarece majoritatea tinerilor fermieri se indreapta spre oras.

PHL-Rice-01

Sursa foto 1, 2

Sursa articol 1, 2