Comisarii ANPC din cadrul Comandamentului Litoral au desfasurat actiuni de verificare a respectarii prevederilor legale in domeniul protectiei consumatorilor in perioada 12-13 august 2016. Au fost verificate hoteluri din statiunile Neptun si Olimp, precum si cluburi, terase si restaurante din statiunea Mamaia.

Au fost aplicate sanctiuni contraventionale in cuantum de 102.500 lei si au fost dispuse o serie de masuri de retragere de la comercializare a unor produse alimentare cu potential de pericol pentru consumul uman. De asemenea, a fost dispusa masura opririi prestarii unor servicii pana la remedierea acestora.

Actiunile de control s-au desfasurat in colaborare cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism.

Hoteluri:

1. Hotel Slatina si Restaurant Craiova- Statiunea Neptun
Abateri constatate:
– in spatiul destinat baii, respectiv dusul exista gresie sparta, desprinsa si cu bucati lipsa, care putea duce la accidentarea consumatorilor.
– pernele din dotarea hotelului erau patate si neigienizate, geamul exterior al casei scarii intre nivelurile 1 si 2 era crapat pe o suprafata mare, punand in pericol siguranta si sanatatea consumatorilor.
– in blocul alimentar al Restaurantului Craiova au fost gasite produse din porc congelate fara a avea elementele de identificare si caracterizare, fara a se putea identifica data durabilitatii minimale, conditiile de depozitare, precum si coordonatele producatorului.
A fost aplicata o amenda de 15.000 lei, iar pentru camerele care prezentau deficiente a fost dispusa oprirea temporara a prestarii serviciilor de cazare pana la remedierea acestora.

2. Hotel Callatis- Statiunea NEPTUN
Abateri constatate:
– Lipsa informarii consumatorilor cu privire la serviciile cu plata si fara plata, informatii privind programele TV din camere.
A fost aplicata o amenda de 2.000 lei si a fost dispusa masura remedierii deficientelor constate.

3. Hotel Istria- Statiunea Neptun
Abateri constatate:
– Nerespectarea conditiilor de igiena sau lipsa unor accesorii din camera (perne patate, lipsa veioze, covoare)
– Lipsa informarii consumatorilor cu privire la serviciile cu si fara plata a programelor TV din camera
A fost aplicata o amenda de 5.000 lei si s-a dispus masura remedierii deficientelor constatate.

4.Hotel Belvedere- Statiunea Olimp
Abateri constatate:
– Unele balcoane aveau fatadele deteriorate, existand riscul accidentarii consumatorilor
– Lipsa respectarii igienei din camera (saltele si perne patate, tapiterii rupte, lipsa barelor de protectie la iesirea din cada)
– Nerespectarea conditiilor de depozitare pentru prajituri
– Lipsa indicarii ingredientelor alergene din lista meniu
A fost aplicata o sanctiune de 10.000 lei. S-a dispus masura remedierii deficientelor constatate, precum si retragerea din circuitul consumului uman a produselor de cofetarie.

5. Hotel SIBIU- statiunea Olimp
Abateri constatate:
– Lipsa informarii consumatorilor cu privire la utilizarea aerului conditionat si a serviciilor cu si fara plata a TV-urilor din camera.
A fost aplicata o amenda de 3.000 si s-a dispus masura remedierii deficientelor constatate.

6.Hotel CRAIOVA- statiunea Olimp
Abateri constatate:
– Consola dintr-o baie era desprinsa. S-a aplicat un avertisment, precum si masura opririi temporare a prestarii serviciului pentru o camera pana la remedierea deficientelor.

Cluburi:

1. CLUB CRAZZY BEACH- statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Depozitarea necorespunzatoare a produselor si ingredientelor
– Lipsa cantitatii nete din listele meniu
– Lipsa informarii consumatorilor cu privire la ingredientele cu potential allergen din listele meniu.
A fost aplicata o amenda de 8.000 lei si s-a dispus masura remedierii deficientelor constatate.

2. CLUB RESTAURANT AMOS- statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Lipsa informatiilor pentru ingredientele cu potential alergen din listele meniu.
A fost aplicata o amenda de 3.000 lei si s-a dispus masura remedierii deficientelor constatate.

3. CLUB FRATELLI– statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare
A fost aplicata o amenda de 5.000 lei, iar produsele au fost oprite definitiv de la comercializare.

4. RESTAURANT LA MAMA- statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Lipsa informatiilor cu privire la ingredientele cu potential alergen din listele meniu.
A fost aplicata o amenda de 5.000 lei si s-a dispus remedierea defiecientelor constatate.

5.CLUB EGGO– statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Produse alimentare fara elemente de caracterizare si identificare, fara a se putea stabili data durabilitatii minimale, conditiile de depozitare si coordonatele producatorului, putand pune in pericol sanatatea consumatorilor (piept curcan, fara elemente de identificare caracterizare, scoici cu miros nespecific, creveti cu miros necorespunzator, oua sparte cu miros de alterat).
A fost aplicata amenda de 10.000 lei si s-a dispus masura de retragere din circuitul consumului uman a produselor.

Restaurante si terase:

1. TERASA ‘’ BUNATATURI SI PLACINTE” – statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Utilizarea in prepararea produselor a materiilor prime cu miros necorespunzator, de fermentat
– Produse expirate
– Utilizarea de aluaturi vechi, uscate pe margini
– Produse alimentare fara elemente de caracterizare si identificare, fara a putea stabili data de preparare.
A fost aplicata o amenda 16.500 lei, precum si retragerea produselor din circuitul consumului uman.
A fost dispusa masura opririi temporare a prestarii serviciului de alimentatie publica (servirea preparatelor culinare) pana la remedierea deficientelor constatate.
Pentru nerespectarea conditiilor igienico-sanitare din unitate au fost informate DSVSA Constanta si DSP Constanta.

2. TERASA IANCU- statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Lipsa informatiilor cu privire la cantitatea neta a produselor din meniu
– Lipsa informatiilor ingredientelor alergene folosite
A fost aplicata o amenda de 5.000 lei si s-a dispus masura remedierii deficientelor constatate.

3. TERASA CASA ROMANEASCA – statiune Mamaia
Abateri constatate:
– Nerespectarea conditiilor de depozitare pentru sosuri, maioneza si ketch up.
– Produse alimentare fara etichete
A fost aplicat un avertisment si s-a dispus masura remedierii deficientelor constatate.

4. RESTAURANT TERASA TARANEASCA –statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Produse alimentare expirate – carnati, smantana
– Produse alimentare fara elemente de caracterizare si identificare, fara a se putea stabili data durabilitatii minimale/data limita de consum, conditiile de depozitare recomandate de producator si coordonatele acestuia, putand pune in pericol sanatatea consumatorilor- mici, carne fiarta si congelata
– Neindicarea ingredientelor cu potential allergen din listele meniu
A fost aplicata o amenda de 10.000 lei, precum si masura retragerii din circuitul consumului uman a produselor gasite cu deficiente.
A fost dispusa masura de oprire temporara a prestarii serviciului de alimentative publica pana la remrdierea deficientelor constatate.

5. TERASA IL CALCIO – statiunea Mamaia
Abateri constatate:
– Produse fara elemente de identificare si caracterizare (calamari, sos paste, sos pizza) pentru care nu se putea preciza data durabilitatii minimale/ data limita de consum, conditiile de depozitare si coordonatele operatorului economic.
– Lipsa informarii consumatorilor cu privire la ingredientele cu potential allergen din listele meniu.

A fost aplicata o amenda de 5.000 lei, precum si masura retragerii produselor din circuitul consumului uman.


ANPC recomanda turistilor in aceasta perioada aglomerata de vacanta sa fie atenti atat la calitatea produselor alimentare sau nealimentare achizitonate, cat si la cea a serviciilor. Operatorii economici trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa fie constienti de faptul ca nerespectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor, punerea in pericol a sanatatii sau a vietii acestora, se sanctioneaza conform legii.

Sursa: RadioVacanta