Vi s-a întâmplat să vă faceți o poză în fața Domului din Milano și să nu puteți scăpa de oamenii care vă oferă brățări gratis? Ați dat în Madrid peste un taximetrist care vi s-a părut dubios și care v-a păcălit la bani? Ați văzut celebrii jucători de alba neagra care înșală sute de turiști zilnic vizavi de Big Ben, în Londra?

Cu toții am trecut prin astfel de experiențe. Iată-le pe cele mai întâlnite, pentru ca data viitoare să vă puteți proteja, via justtheflight.co.uk:

Brățara prieteniei

Cineva se va apropia de dumneavoastră și vă va oferi o astfel de brățară. Indiferent de ce veți spune, va încerca să v-o prindă de încheietură și apoi vă va cere bani. Aceasta poate fi folosită și ca distragere a atenției, pentru ca o a doua persoană să vă umble prin geantă sau buzunare.

Trandafir pentru iubită

Când sunteți la o terasă sau prin centru, cineva se va apropia cu o floare pe care vă va sugera să i-o cumpărați iubitei pentru o sumă destul de mare. Dacă nu veți face asta, vă va spune că nu sunteți un iubit un bun. Mulți cedează pentru a nu se face de râs.

Inelul găsit

O femeie va scăpa un inel în fața dumneavoastră și vă va întreba dacă vă aparține. Când veți spune că nu, se va uita la inel și va constata că e de aur (de fapt nu e). Vi-l va oferi spre vânzare la un preț mult mai mare decât valoarea sa.

Copilul aruncat

O femeie va veni spre dumneavoastră și vă va arunca copilul ei (o păpușă) în brațe. Cât timp sunteți nedumerit / în șoc, complicii ei vă vor buzunări.

Jocuri stradale

Un bărbat va juca alba neagra pe marginea străzii, în jur fiind complicii lui care se prefac că participă, ca turiști. Asta vă va face curios și veți merge să vedeți ce se întâmplă. Veți participa cu o sumă de bani pe care o veți pierde, desigur, iar în timpul jocului e posibil să fiți prădat de complicii lui, care vă umblă prin buzunare și geantă.

Portofelul pierdut

Un portofel gol care arată ca și cum ar fi furat e aruncat pe jos. Când veți trece pe lângă el, instinct vă va face să verificați propriul portofel să vă asigurați că e în regulă. Hoții vor vedea astfel unde îl țineți și vă vor urmări pentru a vă jefui.

Pata de pe jachetă

Cineva vă va vărsa intenționat ceva pe haină, făcând să pară un accident. Apoi se va oferi să vă curețe haina. În timp ce face asta, complicii vă vor buzunări.

Lustruirea pantofilor

Un om vă va cădea la picioare, oferindu-se să vă curețe pantofii. Va prea un serviciu gratuit, dar ulterior vă va cere bani și nu veți reuși să scăpați de el.

Rozmarin

O femeie în vărstă vă va oferi rozmarin, un simbol al prieteniei. Vă va lua mâna apoi, pentru a vă citi în palmă. Apoi va cere bani pentru acest serviciu. Dacă nu veți plăti, va începe să vă blesteme și se va ține după voi peste tot.

Fotograful

Când vă faceți poze unul altuia, cineva se va oferi să vă facă o poză împreună. În cel mai bun caz vă va cere bani la final, în cel mai rău va pleca cu telefonul sau camera.

Muzicianul

Un om prietenos și entuziasmant vă va atrage atenția pentru a vă da un CD, vă va vorbi despre muzica lui. După ce acceptati CD-ul, vă va cere bani. Are în zonă și prieteni care vă vor presa până cedați.

Dealerul de droguri

Taximetriștii sau șoferii de tuk-tuk vă vor oferi droguri în drum spre o petrecere sau spre o noapte în oraș. Dacă acceptați, imediat va apărea un grup de polițiști (falși) care vă vor amenda pentru a evita închisoarea.

Taxiul costisitor

Unii taximetriști vor încerca să profite de lipsa de cunoaștere a zonei și o vor lua pe rute mai lungi, unde și traficul este mai intens. Unii au aparatele modificate pentru a vă face să plătiți o sumă ridicată.

Autobuzul de noapte

Mai ales în Thailanda, veți primi oferte tentante de a călători cu autobuzul noaptea, dintr-un oraș în altul, dar la finalul călătoriei veți constata că s-a umblat în bagaje și ați rămas fără diverse obiecte valoroase.

Roata dezumflată

Mașinile închiriate sunt destul de evidente, iar asta vă poate face o țintă pentru localnici. Aceștia vă vor găuri roata, apoi vă vor opri și se vor oferi să vă ajute, fără bani. În timp ce asistați la înlocuirea roții, alte persoane vă vor fura obiecte din mașină.

Hoții din tren

Trenurile aglomerate sunt cele mai populare printre hoții de buzunare. Din cauza proximității dintre locuri, în special pe drumurile de noapte, e foarte ușor pentru ei să opereze.

Casiera cu smartphone

În timp ce plătiți la supermarket, casiera va părea că verifică ceva la telefon. De fapt, face o poză cardului dumneavoastră, pentru a-l replica.

Doctorul dubios

Un doctor "în afara programului" se va prezenta și se va oferi să vă dea documente cu care să luați banii pe asigurarea de călătorie, în schimbul unei sume de bani. Companiile de asigurări știu însă de această mișcare, așa că nu funcționează și veți rămâne fără banii plătiți doctorului fals.

Poliție falsă

Așa-zișii polițiști se vă vor explica faptul că circulă bani falși și că trebuie să verifice și la dumneavoastră. Când vă vor returna banii, nu va mai fi suma completă. De asemenea, pot cere să vadă pașaportul sau cardul și se vor preface că e o problemă pentru care trebuie să plătiți amendă.

Bilet mai scump

Cât stați la coadă la bilete, se va apropia o persoană ce pare oficială, din staff, care vă va oferi un preț mai mare, ca să scăpați de coadă. Biletele însă nu vor funcționa când ajungeți la intrare.

Cerșetorul

Un cerșetor, de obicei un bătrân sau o femeie gravidă, vă vor cere bani pe stradă. Le veți da ceva mărunt și nu vi se va părea suspect, dar ei lucrează în bandă și tocmai au aflat unde vă țineți portofelul.

Camera stricată

Cineva vă va ruga să faceți o poză cu el și grupul de prieteni. Camera nu va merge, iar când vă veți apropia de grup să vedeți care e problema, unul dintre ei o va scăpa pe jos și va da vina pe dumneavoastră. Întregul grup vă va cere banii pe cameră sau vă va buzunări în haosul creat.

Donații false

Cineva se va apropia de dumneavoastră cu mai multe hârtii ce par oficiale, pentru diverse donații. Cât stați de vorbă, fie altcineva vă va buzunări, fie veți dona bani către o fundație care nu există.

Hotelul închis

Taximetristul (care e implicat în toată povestea) vă va convinge că hotelul unde i-ați spus să vă ducă e închis pentru renovări, dar știe el un loc unde puteți sta. Locul respectiv va fi într-o locație dubioasă și cu prețuri mari.

Telefonul de la recepție

Un hoț de identitate vă va suna în camera de hotel pentru a vă ruga să lămuriți o problemă cu cardul și să spuneți încă o dată datele. Dacă sunteți sunat în miezul nopții, sunt șanse mai mici să doriți să coborâți la recepție pentru a discuta în persoană.

Inspectorii de camere

Două persoane, îmbrăcate precum angajații hotelului, vor veni să vă roage să permiteți o inspecție de rutină. Unul vă va distrage atenția, în timp ce altul vă va fura bunurile aflate la vedere.