Parmezanul este o branza tare, originara din Italia si denumita dupa zonele in care este produsa: Provinciile de Parma, Reggio Emilia, Bologna(numai in partea de vest a raului Reno), Modena, Mantova.

Legislatia italiana spune ca doar branza produsa in zonele acestea poate fi etichetata "parmezan", iar legislatia europeana clasifica aceasta denumire ca fiind de origine protejata.

Parmezanul este preparat dupa o reteta bine stabilita, care consta in amestecarea laptelui integral cu laptele deja smantinit, intr-un bazin mare, din cupru, peste care se adauga zer si fermenti speciali. Acest amestec se incalzeste la o temperatura de 33-35 grade Celsius, apoi este lasat la racit, pana se transforma intr-o masa solida.

Cheagul format este rupt in bucati si asezat in forme rotunde din otel inoxidabil unde este tinut aproximativ 2 zile. Cand este scos din forma, branza este imprimata cu o centura din plastic pe care este trecut numele, numarul, luna si anul productiei. In urma acestui proces, parmezanul este tinut in saramura 20-25 de zile apoi este depozitat in "camerele de imbatranire", timp de 12 luni.

Parmezanul este folosit la pizza, paste, supe si risotto insa poate fi folosit si la alte preparate sau il puteti consuma ca atare. Poate fi depozitat in frigider, pentru o perioada de pana la o luna. Aroma si textura se mentin daca invelesti branza in hartie cerata si apoi intr-o punga. Parmezanul nu trebuie expus la aer vreme indelungata deoarece se va usca.

D65508381