Bucataria spaniola produce mancaruri consistente si picante, cu numeroase mirodenii care schimba in special gustul carnii. In preparatele lor nu lipsesc niciodata condimentele mediteraneene iar cele mai traditionale mancaruri sunt paella (orez cu fructe de mare) si tortilla (cartofi, ou si ceapa prajite intr-o tigaie sub forma de omleta).

In Spania obiceiurile si traditiile culinare variaza de la o regiune la alta, de exemplu exista diferente intre atentia si ceremonia cu care este servita masa in Tara Basca fata de atitudinea informala a andalusienilor vis-a-vis de gatit.

Iata cateva regiuni din Spania si mancarurile lor traditionale:

1. Andaluzia (Andalucia)

Ajo Blanco: supa rece, asemanatoare cu gazpacho, preparata cu migdale si usturoi.


Ajo Blanco

Alfajores: desert, prajiturele facute din doi biscuiti preparati in casa, lipiti cu dulceata.


Alfajores

Papas en amarillo: Mancare preparata din cartofi, cu usturoi, migdale si aromata cu sofran.

2. Catalunia (Catalonia)

Bonbons de music: desert, preparat culinar din ciocolata cu fructe uscate.

Crema catalana: desert, crema de vanilie si oua servita cu zahar ars.


Crema catalana

Escudella: supa catalana, preparata cu mai multe feluri de carne si legume, servita cu paste fainoase sau orez.

3. Madrid

Churros: produse de patiserie in forma de paste lungi, subtiri si rasucite.


Churros

Torrijas: desert - felii de paine date prin lapte si oua, prajite si apoi unse cu miere.

Tortilla de patatas: antrreu sau fel principal, omleta traditionala preparata cu cartofi.


Tortilla de patatas

4. Tara Bascilor (Pais Vasco)

Intxaursalsa: desert, crema de nuci cu scortisoara.

Purrosalda: antreu, preparat pe baza de cartofi, dovleac si praz, asezonata cu ulei de masline.


Purrosalda

5. Galicia

Burgazos: castane fierte cu dafin si anason, pudrate cu zahar

Caldo Gallego: felul intai - o ciorba de oase (cu maduva), fasole, napi si cartofi.

Filloas: sunt un fel de clatite preparate cu oua, faina, lapte si supa de pui.


Filloas

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.