Oriunde in lumea asta larga, micul dejun este considerat cea mai importanta masa a zilei, fiind momentul in care ne incarcam cu energie pentru o noua zi, fie ca e o noua zi de munca sau o noua zi de vacanta. :)
Nu am de gand sa fac un top al "celor mai...", as starni prea multe discutii, in schimb as face o incursiune in bucataria traditionala a mai multor tari. Alimentele pe care le gasim pe masa la micul dejun variaza mult de la un loc la altul, in unele zone sunt consistente si din abundenta, in altele mai usoare, mai sanatoase, deci cate bordeie, atatea obiceiuri. Sa purcedem, asadar:
1. Rusia
Micul-dejun este format din clatite cu gem sau miere de albine, oua ochiuri servite cu paine toast, asortate cu un ceai, ori cafea. Clatitele umplute cu carne tocata, cu smantana deasupra si "syrniki"(asemanatoare cu papanasii nostri) sunt doua specialitati care se gasesc frecvent pe mesele lor. Mai mult ca sigur, cei ce locuiesc in orase nu au timp de un asemenea rasfat culinar decat in week-end poate, lucrurile schimbandu-se in cazul celor ce fac o munca fizica, al caror mic dejun e mai substantial. Si asta e valabil oriunde in lume.
2. Australia
In Australia, in zonele calde mic-dejunul este usor, fiind alcatuit din cereale, paine toast, produse de patiserie si sucuri naturale. In zonele reci puteti gasi pe masa bacon, paine, fasole, oua, cafea si ceai. Un preparat popular este vegemite, o pasta de culoare maronie, facuta din extras de drojdie si care se intinde pe painea toast.
3. Elvetia
Ideal pentru mic-dejun este “muesli”, o combinatie de seminte crude, nuci, fructe proaspete si uscate, servita cu lapte sau iaurt. De asemenea nu lipseste de pe masa budinca de cartofi framantati, alaturi de ceai sau cafea, ciocolata calda.
4. Franta
Micul dejun tipic frantuzesc este de obicei unul usor, in care bautura, de obicei o cafea cu lapte, este la fel de importanta ca mancarea: croissante proaspete, briose sau felii de toast. Bagheta unsa cu unt sau gem, fructe proaspete sau iaurt si sa nu uitam de delicioasele croissante umplute cu ciocolata, bucuria copiilor. Si nu numai...
5. Marea Britanie
Full English Breakfast este o tradiție care datează de la începutul anilor 1800 in Marea Britanie. Ei au creat un fel de mâncare național, foarte iubit astazi și apreciat de milioane de oameni peste tot in lume.
Oricum ai privi lucrurile, micul dejun englezesc consta intr-o masa satioasa, incepand cu bacon, oua, carnati, rosii, ciuperci, fasole, "black pudding" ( carnati gatiti in sange) si toast. Bineinteles, insotite de ceai sau cafea.
6. Italia
Chintesența micului dejun italian este un espresso puternic și un produs de patiserie dulce. Nu e de mirare, atunci, ca italienii servesc micul dejun la bar, in picioare. Daca iti doresti, totusi, mai mult de atat, poti cauta localurile speciale pentru turisti, unde te poti infrupta cu o omleta, ceva carnati si bacon.
7. Brazilia
Brazilienii nu au un mic-dejun prea sofisticat, acestia consuma branza, sunca, fructe si cafea.
8. SUA
Da, americanii sunt gurmanzi, asa ca au si ei un mic dejun copios: obligatoriu la masa de dimineata sunca, oua prajite, clatite cu sirop, fructe, sucuri naturale si cafea.
9. Canada
La canadienii ai senzatia ca servesti pranzul, nicidecum micul dejun, acestia pun pe masa oua prajite, cartofi, carne, varza si paine prajita, toate fiind asezonate cu cafea si sucuri.
10. Turcia
Indiferent cat de modesta este masa, mancarurile sunt asezate frumos, pe platouri mici: branza proaspata precum feta sau cascaval, masline verzi si negre, fructe uscate, miere de albine si paine alba proaspat coapta. Intotdeauna se serveste ceai in pahare frumoase de sticla.
Comentarii