1. Toate gondolele Venetiei sunt negre. La început, gondolele erau vopsite în culori vii, azi toate sunt negre, urmare a unei legi date în epoca Serenissimei, care impunea ca toate bărcile să fie vopsite astfel.
  2. Pepperoni nu inseamna salam in Italia. Nu exista nici un salam italian cu acest nume. Toata lumea a auzit de pizza pepperoni, desigur, dar, daca ceri asa ceva in Italia, s-ar putea sa primesti o pizza plina cu ardei (peperoni). :)
  3. Italia este tara cu cele mai multe site-uri aflate in Patrimoniul UNESCO din lume, 51 la numar in anul 2016, urmata de China cu 50.
  4. Sub apele Rivierei Italiene, in apropiere de Portofino se afla Hristos din Abis o statuie subacvatica, reprezentându-l pe Iisus. Statuia a fost amplasată în 1954 in locul unde în 1947 a decedat în timpul unei scufundări, Darius Gonzatti, prieten bun cu Jacques-Yves Cousteau. Atunci cand apa este limpede, Il Cristo degli Abissi se vede puțin și de pe țărm.
  5. In Italia sunt trei vulcani activi care au erupt in ultima suta de ani, Etna in Sicilia, Vezuviu in apropiere de Napoli si Stromboli, pe insula cu acelasi nume, una dintre Insulele Eoliene.
  6. Se spune ca Italia este tara din Europa in care a aparut inghetata pentru prima data. Reteta amestecului de lapte cu fructe a fost adusa din Extremul Orient de catre marele calator Marco Polo in Italia, dupa care s-a raspandit in toate tarile Europei.
  7. San Marino este cea mai veche republica din lume si unul dintre cele mai mici state din lume, inconjurat fiind din toate partile de teritoriile Italiei, ca si Vaticanul.
  8. Prima vioara din lume a aparut in atelierul lui Andrea Amati in anul 1550 in orasul Cremona, Lombardia. Niccolo Amati, unul dintre urmasii dinastiei de lutieri isi va destainui secretele - atat cele primite sub pecetea tainei in atelierele parintesti, cat si cele tasnite din propria-i destoinicie - lui Jakobus Stainer, Antonio Stradivari (sau Stradivarius, cum in mod curent ii este latinizat numele) si lui Andrea Guarneri.
  9. Roma are singurul muzeu din lume dedicat complet pastelor. Are 11 camere cu expozitii si prezentari despre paste, mod de preparare, modele de paste, retete, etc.
  10. Universitatea din Bologna este cea mai veche universitate europeană și instituția care a dat chiar numele de universitate, de la universitas (lat.). Ea a fost fondată în anul 1088.