Aflata pe dealul Viminal, Piazza della Repubblica este o piata semicirculara, langa statia Termini. Este primul loc pe care il poti admira daca ajungi cu trenul la Roma. In aceasta piata se gaseste Teatro dell opera din Roma si Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri, care ocupa o parte din Termele lui Diocletian, baile imperiale romane,si anume tepidarium.

Michelangelo Buonarotti i-a dat forma de cruce greaca. Din aceasta piata incepe Via Nationale, una din strazile principale ale Romei, care duce pana in Piata Venezia.

Palatele (porticurile) neoclasice din jurul pietei au fost construite intre anii 1887-1898 de catre Gaetano Koch, care le-a ridicat în memoria unor cladiri vechi situate pe aceleasi locuri.

In mijlocul Piazza della Repubblica se afla Fantana Naiadelor. Initial fantana a fost izvorul Acqua Pia, comandat pe acest loc de Papa Pius al IX-lea, in anul 1870, conectat la apeductul Aqua Marcia. In prima faza fantana a avut ca ornament patru lei realizati de Alessandro Guerrieri. Monumentul a fost finalizat in anul 1888.

In 1901, sicilianul Mario Rutelli a inlocuit leii cretani cu patru sculpturi in bronz, de forma literei L, reprezentand naiade (nimfe), care zburda mai degraba erotic sub un jet de apa: Nimfa Lacurilor (recunoscuta dupa lebada care o detine), Nimfa Raurilor (naiada intinsa pe un monstru al apelor), Nimfa Oceanelor (calare pe un cal de mare) si Nimfa Apelor Subterane (naiada aplecata peste un dragon). In centrul monumentului se afla grupul Glaucus (trei tritoni, un delfin si o caracatita). Executat de Rutelli intre anii 1911-1912, el simbolizeaza stapanirea fortelor naturii de catre om.

Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri si muzeul din fostele terme romane atrag in aceasta piata mii de turisti. Cum se ajunge aici? Cu metroul (linia A - statia Repubblica/ Teatro dell'Opera). Termini este gara centrală din Roma (metrou, tren, autobuz si autobuz turistic) si în care se pot schimba liniile de metrou.