Roma și Vaticanul reprezintă mult mai mult decât Coloseumul, Forumul Roman, Capela Sixtină sau Fontana di Trevi. Ne-ar trebui multe săptămâni pentru a le descoperi în detaliu și poate ani pentru a le cunoaște în totalitate.

Ne-am propus să vă prezentăm 10 locuri pe care nu le găsiți chiar în orice ghid al capitaliei Italiei, dar care nu sunt mai puțin fascinante decât cele populare, știute de toți turiștii:

1. Casina delle Civette (Casa bufnițelor) - Uneori când ieși de pe cărarea cea mai populată descoperi lucruri care te impresionează prin ciudățenia lor. Așa este Casa Bufnițelor, care pare ireală când dai cu ochii de ea pentru prima dată, în special în comparație cu casele în stil neo-clasic din jur.

2. Piramida lui Cestius - Să vezi o piramidă în centrul unui oraș nu e ceva prea comun. Inserată în zidul de 1800 de ani al Împăratului Aurelian, arată mai curând a Egipt decât a Italia. Este veche de 2000 de ani și e rezultatul unei perioade în care Imperiul Roman încerca să încorporeze accente din stilul egiptean. Piramida a fost construită ca mormânt al liderului religios Gaius Cestius, care a murit în anul 12 î.Hr. Se poate vizita două zile pe lună.

3. Basilica Papale San Paolo Fuori le Mura - Te impresionează în momentul în care intri, prin arhitectura deosebită și prin liniște. Este o adevărată plăcere să te plimbi prin grădina cu palmieri sau să vizitezi interiorul bazilicii, care nu este aglomerat, așa cum suntem obișnuiți de la Bazilica Sfântul Petru spre exemplu. Găsiți o galerie a Papilor de până acum, reprezentați ca picturi, cu Papa Francisc singurul luminat din rând.

4. Quartiere Coppedè - Un complex de edificii din cartierul Trieste, care iese în evidență prin arhitectura deosebită. E compus din 18 palate și clădiri, cu centrul în Piața Mincio. E supranumit districtul-fantezie al Romei, datorită stilului unic în care a fost creat de arhitectul Gino Coppedè, îmbinând art nouveau cu stilul medieval, cel baroc sau antic grecesc. Se spune că e răspunsul italienilor la operele lui Gaudi.

5. Il Buco di Roma - Cu siguranță locul nostru preferat din Roma. Luați-o pe jos, pe Via San Sabina, spre Piazza dei Cavalieri di Malta. Veți găsi în piață două porti mari, verzi, iar dacă vă uitați pe gaura cheii veți vedea cupola Bazilicii Sfântul Petru, din Vatican. Pornind la plimbare prin zonă apoi, puteți întra în Grădina cu portocali, de unde priveliștea este senzațională.

6. Piazza Madonna dei Monti - O zonă foarte pitorească, unde vă puteți relaxa cu o felie de pizza "la purtător" și urmări lumea din jur.

7. Palazzo Valentini - Unde puteți vedea proiecții fascinante, spectacole de sunet și lumină care readuc la viață încăperile din palat.

8. Sanctuarul pisicilor din Largo Argentina - Dacă vă plac felinele, aici veți găsi sute care se plimbă printre ruine. Sunt curățațe și hrănite de voluntari, iar dumneavoastră le puteți mângăia sau chiar adopta.

9. Artă stradală în Ostiense - Această zonă surprinde, ieșind din tiparul de marmură și cărămidă cu care ne obișnuiește Roma. Foarte colorat, cartierul iese în evidență datorită picturilor murale și a artei stradale uice, cu Pigneto și Quadraro ca piese de rezistență.

10. Ultimul, dar nu cel din urmă, un restaurant pe care vi-l recomandăm cu căldură, l-am vizitat de câte ori am avut ocazia când am fost în Roma și nu am plecat dezamăgiți niciodată: Grazia & Graziella din Trastevere. Pizza delicioasă, anghinare gătită în stil evreiesc (carciofi alla giudìa), vin savuros, tiramisu. Unde mai pui că o plimbare prin celebrul cartier este foarte indicată.