O vacanță la Roma se poate transforma într-o mică excursie prin apropiere, dacă aveți timp și vă permite bugetul. Până la Roma avem zboruri low cost directe din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj cu oferte speciale, iar în Roma găsim cazare ieftină și obiective turistice de neratat.

În afară de minunățiile pe care le putem vedea în Orașul Etern, dacă ne urcăm într-un tren sau într-un autobuz, în mai puțin de o oră suntem în cel mai apropiat punct de interes, iar dacă avem răbdare și călătorim 2-3 ore putem vizita orașe istorice din “Cizmă”, ca Florența, Pisa sau Napoli.

Calatorim.ro vă recomandă 10 destinații care se pretează la o mini-excursie de o zi din capitala Italiei + imagini unice în galeria foto!

Ostia Antica

Unde: 30 km de Roma
Cum ajungem: Cu trenul Ostia Lido, de la Stația San Paolo, coborâți la Ostia Antica (~25 de min)
Ce găsim: Un sit arheologic de mari dimensiuni, în suburbiile Ostiei, care a fost portul Romei Antice. Bun pentru excursiile cu copiii, dar aveți în vedere că nu prea vă puteți ascunde de soare așa că înarmați-vă cu umbrele și pălării, sau evitațile lunile de vară. De asemenea, găsim construcții de o vechime considerabilă, fresce magnifice, mozaicuri impresionante, priveliști superbe pe câmpiile Tibrului, un muzeu, un restaurant.
Cheltuieli: bilet întreg 8 euro, bilet redus 4 euro. Dacă sunt expoziții în ziua respectivă se adaugă 3 euro. Gratis pentru minori, grupuri de elevi, persoane cu dizabilități și jurnaliști. Parcare 2,5 euro.

Tivoli

Unde: 30 km de Roma, spre Est
Cum ajungem: Cu autobuzul Cotral, de la stația de metrou Ponte Mammolo
Ce găsim: Locuri aflate în patrimoniul mondial. Villa D'Este este o vilă în stil renascentist, pe vârful dealului, cu o grădină luxuriantă, fântâni extravagante și decoruri care-ți iau ochii. Villa Adriana este în vale. Moșia împăratului Hadrian este colosală, cu ruine ascunse printre măslini și pini cu coroane ca niște umbrele imense.
Cheltuieli: 8 euro intrarea la fiecare vilă

Castelli Romani

Unde: 30 de km de Roma, în Sud-Est
Cum ajungem: Există trenuri directe spre comune, 30 de minute până la Frascati și 45 de minute până la Castel Gandolfo, spre exemplu, de la stația Roma Termini.
Ce găsim: Un grup de comune aflat la poalele dealurilor Alban, pe teritoriul care corespunde vechiului Latium. Zona este una vulcanică, extrem de fertilă, de aceea agricultura din zonă este înfloritoare. Există și două lacuri, Nemi și Albano. Reprezintă o excursie excelentă pentru pasionații de mâncare și de vinuri. În fiecare comună sunt restaurante și magazine unde puteți servi sau cumpăra cele mai interesante produse tradiționale din Italia.
Cheltuieli: De la 5 euro trenul dus-întors Roma - comunele din zona menționată

Cerveteri

Unde: 35 de km în Nordul Romei
Cum ajungem: De la stația de metrou Cornelia puteți lua autobuzul Contral spre Cerveteri. Apoi, ca să ajungeți din centrul orașului spre zona ruinelor există autobuzul G.
Ce găsim: Este un oraș cunoscut și drept Caere, faimos pentru numeroasele necropole etrusce. Se crede că datează din anul 500 î.Hr. și că ar fi avut o populație între 25.000-40.000. UNESCO a introdus numeroase locuri din oraș în patrimoniul mondial, iar o plimbare printre ruine ne va dezvălui secretele unor timpuri de mult apuse. În afara orașului, aproape, se află numeroase podgorii unde puteți lua masa și degusta vinuri care de care mai savuroase.
Cheltuieli: 8 euro intrarea la Necropoli di Banditaccia

Orvieto

Unde: În Nordul Romei, la mijlocul drumului spre Florența
Cum ajungem: Trenurile circulă regulat spre Orvieto de la Roma Termini, durând o oră și 15 minute.
Ce găsim: E un oraș în provincia Terni din Umbria, situat pe vârful unui deal de origine vulcanică. E considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa datorită așezării și reliefului. Are un aer medieval și e o adevărată bucurie să-l explorezi. Domul din Orvieto este cunoscut pentru arhitectura sa extraordinară și frescele lui Luca Signorelli. Panorame superbe pot fi văzute din Torre del Moro, apoi putem vizita peșterile.
Cheltuieli: Bilete de tren dus-întors de la 10 euro, intrarea la Dom 5 euro

Napoli și Pompeii

Unde: În Sudul Romei, la 225 de km.
Cum ajungem: Cu trenul de la Roma Termini spre Napoli, în puțin mai mult de o oră. Pompeii e la 25 de km de Napoli, cu trenul Circumvesuviana până la Pompeii Scavi sau cu autobuzul.
Ce găsim: Nu puteți da greș cu această excursie. Vă recomandăm să-i dedicați mai mult de câteva ore, dar este bine și așa pentru că vă puteți face o idee despre frumusețile zonei Campania. Dacă plecați dis de dimineață și ajungeți devreme în Napoli Centrale aveți timp să vedeți principalele obiective turistice, precum catedrala, centrul vechi, faleza și dealul Posillipo, de unde panorama este extraordinară. Pompeii e uriaș și aveți nevoie de cel puțin două ore pentru a vedea majoritatea locurilor importante și a avea timp să studiați zona și să folosiți ghidul audio extrem de util.
Cheltuieli: Tren Roma - Napoli și retur + autobuz spre Pompeii și retur = aproximativ 50 de euro.

Florența

Unde: În Nordul Romei, în regiunea Toscana, la 270 km
Cum ajungem: Cu trenul de la Roma Termini la Firenze Santa Maria Novella, într-o oră și jumătate.
Ce găsim: Unul dintre cele mai importante orașe ale Europei și nu numai, declarat cel mai frumos oraș din lume. Centru istoric de mare importanță, un adevărat simbol al artei și culturii. În centru avem Galeriile Uffizi, unde găsim David al lui Michelangelo, Primăvara lui Botticelli și Meduza lui Caravaggio, pe lângă alte sute de opere de artă nemuritoare. Catedrala merită și ea vizitată, urmată de unul dintre cele mai celebre poduri din lume, Ponte Vecchio. Apoi, putem urca până la Piața Michelangelo pentru a avea o vedere panoramică a orașului, cu Domul ca atracție principală.
Cheltuieli: 50 de euro trenul de la Roma la Florența și retur, Uffizi - de la 12 euro la 22 de euro, în funcție de expozițiile organizate la momentul vizitei.

Pisa

Unde: În Nord-Vestul Romei, la 350 km
Cum ajungem: Cu trenul de la Roma Termini la Pisa Centrale, în aproximativ 3 ore. Dacă legați vizita cu cea de la Florența, puteți pleca din Roma, dormi o noapte la Florența, merge dimineață la Pisa (durează o oră) și apoi puteți reveni de la Pisa la Roma seara.
Ce găsim: În primul rând, celebrul turn înclinat din Pisa, aflat în fermecătoarea Piață a Miracolelor. Dacă vremea este frumoasă, putem petrece chiar mai mult de o oră aici. Lângă turn sunt restaurante și magazine de unde ne putem cumpăra mâncare sau înghețată și putem admira în liniște turnul și atmosfera captivantă din jurul lui. Apoi, o plimbare pe malul râului Arno urmată de o vizită în centrul vechi, pe străzile înguste.
Cheltuieli: 50 de euro biletul de tren dus-întors, turnul 18 euro.

Siena

Unde: Un alt oraș superb din Toscana, la 230 de km de Roma
Cum ajungem: Cu autobuzul SENA în 2 ore și jumătate
Ce găsim: Superba catedrală din centrul orașului, în stil romano-gotic, cu mozaicuri spectaculoase, Piazza del Campo, dominată de celebrul Torre del Mangia, din secolul 14, unde ne putem urca pentru a avea o panoramă a orașului și a dealurilor din jur. Numeroase muzee și piațete transformă experiența vizitării acestei extraordinare locații într-una neprețuită.
Cheltuieli: Biletul de autobuz dus-întors costă 44 de euro, vizita în turn 13 euro, vizita la Dom de la 8 euro.

Assisi

Unde: În centrul Italiei, provincia Perugia, la 180 de km de Roma.
Cum ajungem: De la Roma Termini cu trenul, două ore, sau cu autobuzul Sulga de la Roma Tiburtina, în două ore și jumătate.
Ce găsim: Assisi e un oraș celebru pentru că aici s-a născut Sfântul Franscisc (1181-1226), unul dintre patronii Italiei. Bazilica ce-i poartă numele a fost consacrată în 1253. Alte obiective: catedrala din San Rufino este de asemenea interesantă, plină de sculpturi medievale sub formă de animale, bestii mitice și sfinți care păzesc ușile, Castelul pitoresc Rocca Maggiore, Templul Minervei, Piazza del Comune - piața principală a orașului, unde găsim magazine și restaurante, plus Forumul Roman, Pinacoteca Comunală și Mănăstirea călugărilor franciscani.
Cheltuieli: Bilete de tren/autobuz de la 20 de euro tur-retur.