La inceputul lunii martie am fost într-o scurtă vacanță la Istanbul. Soare afara, desi nu foarte cald, o vreme numai buna de plimbare.

Byzantium, Constantinopole, Istanbul... Ce stiam eu despre Istanbul? Ca e un oras cosmpolit, cu o istorie zbuciumata, aflat de veacuri intr-o continua transformare, fiind pe rand colonie greceasca, romana, capitala a Imperiului Bizantin si mai apoi a Imperiului Otoman. Situat pe doua continente, ca nici un altul in lume, european si asiatic in acelasi timp, mandru de mostenirea lui...abia asteptam sa-l cunosc.

Plimbarea noastra a durat doar trei zile, asa ca ne-am planificat cu atentie fiecare zi, pentru a vedea cat mai multe locuri si a nu ramane cu prea multe pareri de rau.

- Prima zi: plimbare prin oras, la pas, Marele Bazar si vizita la Moscheea Albastra si Sfanta Sofia. Seara plimbare pe malul marii (Marmara);

- A doua zi: vizita la Palatul Topkapi si Piata de peste;

- A treia zi: croaziera pe Bosfor, pana la iesirea in Marea Neagra si Bazarul Egiptean.

Ei bine, am ajuns la hotel, am lasat bagajul si am plecat nerabdatori sa descoperim ORASUL.

In fata noastra se desfasoara bulevarde largi, stradute inguste de o parte si de alta a lor, magazine, o forfota nemaivazuta, o lume colorata si galagioasa.

Cladiri vechi din caramida, altele din lemn, marturie a vremurilor de demult, apoi cate o constructie noua, magazine, hoteluri si moschei la fiecare pas. Am remarcat pe parcursul plimbarii noastre ca multe cladiri sunt in curs de restaurare.

Peste tot intalnesti pravalii cu vitrinele pline de mancaruri si delicii turcesti frumos aranjate, ce ne-au starnit poftele...

Imediat ajungem in Piata Beyazit, iar pe colina din fata noastra apare Beyazit Mosque, in toata splendoarea ei, una din cele mai vechi din Istanbul, construita peste ruinele forumului imparatului Theodosius. Inca se mai vad din loc in loc ramasite de coloane si capiteluri romane sau bizantine.

Beyazit Mosque

Beyazit Mosque

Ar trebui sa spun acum ca orasul are sapte coline, unul din motivele pentru care a fost ales capitala a Imperiului Bizantin, doar trebuia sa se poata compara cu vechea Roma, nu?

Dupa ce Constantinopole s-a transformat in Istanbul, pe fiecare dintre coline a fost construita cate o moschee, cu dimensiuni impresionante, cu decoratii splendide in piatra, menite sa exprime maretia si puterea islamului.

Merita sa faceti apoi un popas la Marele Bazar, aflat in apropiere. Este cel mai vechi centru comercial din lume, daca pot sa-i zic asa, intins pe 61 de strazi, plin cu tot felul de marfuri: bijuterii, haine de piele, blanuri, genti din piele, covoare, ceramica, cesti de ceai si de cafea frumos lucrate, esarfe din casmir si matase, condimente de toate felurile, ceaiuri, rahat turcesc, etc.

Opriti-va si savurati o cafea turceasca si o baclava intr-una din cafenelele bazarului. Cestile in care e servita cafeaua sunt absolut minunate. Odata cu cafeaua ti se etaleaza pe masa si cateva modele de cesti de ceai, de cafea, cu farfuriute frumos lucrate.

Ce-ati zice de un rasfat intr-un hamam? O baie cu abur cald, un peeling si un masaj? E o experienta pe care nu trebuie sa o ratati. Pretul variaza de la 45 lire turcesti pana la 117 lire, sa zicem, in functie de tratamentul ales. Puteți încerca experiența asta la Cemberlitas sau la Ayasofya.

Daca nu v-am convins, atunci poate un ospat intr-unul din restaurantele ce te intampina de o parte si de alta a drumului? Cu terase cu lampioane cu gaz,cu mese frumos aranjate, cu banci pline cu perne pe care sa te tolanesti in bataia soarelui de amiaza, unde esti invitat sa gusti din delicioasele mancaruri traditionale turcesti.

Traversam drumul spre Moscheea Albastra sau Sultanahmet Mosque.

Moscheea Albastră

Moscheea Albastră

Cu o silueta impresionanta, moscheea are sase minarete, lucru nemaiintalnit la o alta moschee. Arhitectura e asemanatoare cu cea a Sfintei Sofia, cu care de altfel sta fata in fata. Sultanul Ahmet a vrut o moschee care sa-i poarte numele si sa rivalizeze cu Sfanta Sofia.

Se obisnuia ca sultanul sa construiasca o moschee sau un palat la intoarcerea dintr-o campanie militara victorioasa, din prada de razboi. Cum in vremea lui nu s-a intamplat nici un eveniment notabil, a ridicat moscheea din bani din Trezoreria statului, ceea ce a starnit nemultumiri.

Apropiindu-ne, vedem credinciosii spalandu-se pe picioare, acesta fiind un ritual de purificare inaintea intrarii in moschee.

istanbul_turcia

Intram in curtea interioara. Imi place cum arata, o succesiune de arcade si domuri mici care se sprijina pe coloane.

istanbul-turcia

Interesant e faptul ca numai sultanul putea intra calare in curtea moscheii, dar si el trebuia sa plece capul pentru a trece de poarta, lucru special gandit pentru a arata umilinta sultanului in fata lui Alah.

De la intrare ma izbeste frumusetea decoratiilor: placile de ceramica albastra de Iznik, de la care si-a luat moscheea numele, marmura ce imbraca coloanele, vitraliile multicolore ce umplu incaperea de lumina, precum si inscriptiile aurite caligrafiate pe un fond albastru, toate te coplesesc. La nivelul superior peretii sunt pictati cu motive florale si geometrice asemanatoare celor de pe placile de faianta. Cuvintele mele sunt nepricepute, in schimb imaginile spun totul.

In cultul Islamic nu exista preot ci un invatator numit imam, iar in moschee nu exista altar, ci doar o simpla nisa intr-un perete numita “mihrab”, care indica directia catre Mecca. Credinciosii stau cu fata catre aceasta in timpul rugaciunii. Perpendicular pe acest perete se afla o platforma cu trepte pe care urca imamul cand spune rugaciunea, pentru a fi auzit de toti cei aflati in moschee. Acestia se roaga impreuna sub marele dom, umar la umar, asta subliniind faptul ca sunt egali in fata lui Allah. Oricum, sultanul avea loja lui, aproape de mihrab, undeva in partea dreapta...

fotografii-istanbul

De retinut:
-intrarea in moschee e gratuita, cine doreste poate insa plati o contributie
-toata lumea se descalta la intrare, incaltarile fiind puse intr-o punga de plastic;
-femeile trebuie sa-si acopere parul cu o esarfa.

Iesind din moschee, in departare se zareste Sfanta Sofia. Hagia Sophia, in traducere Sfanta Intelepciune, cred ca spune cel mai bine povestea orasului.

istanbul-hagia-sofia

A fost ridicata pe locul unui vechi templu păgân si reconstruita de cateva ori in decursul timpului. Transformata in moschee, pastreaza pe peretii ei urmele ambelor civilizatii care au marcat istoria orasului.

Minune a arhitecturii bizantine, asa este ea descrisa datorita cupolei imense care se sprijina pe alte doua jumatati de cupola, iar fiecare dintre acestea la randul lor se sprijina pe alte trei jumatati de cupola mai mici.

De cum am intrat in curtea Sf. Sofia, atentia mi-a fost atrasa de fragmente de coloane bizantine si blocuri de marmura, ramase de la celelalte catedrale construite anterior, in acelasi spatiu. De altfel se si vede o temelie mai veche.

istanbul-hagia-sofia

Spatiul interior este imens, format de nava principala si galeriile laterale. Spatiul de sub cupola mare era rezervat imparatului si suitei sale, restul credinciosilor stand in navele laterale, dincolo de coloane, lucru care arata ce importanta era ierarhia in statul bizantin. De asemenea, de notat e faptul ca femeile nu aveau dreptul sa stea impreuna cu barbatii, lor le era rezervat nivelul superior.

Peretii bazilicii erau imbracati in marmura de diferite culori, mozaic si desene reprezentand cruci, plante si motive geometrice, iar cupola in mozaicuri aurite, care captau si reflectau razele de lumina ce patrundeau prin ferestre.

Dupa caderea Constantinopolelui, "Sfanta Sofia" a fost transformata in moschee, mozaicurile fiind acoperite, iar peretii decorati cu inscriptii caligrafiate, frumos realizate. Abia mai tarziu, incepand cu anul 1931, mozaicurile au fost scoase la iveala. Din pacate, in timpul unui cutremur o parte din mozaicuri au fost distruse.

I s-au adaugat si patru minarete, s-a construit o scoala islamica, o bucatarie pentru a hrani saracii si o biblioteca. Dupa ce Turcia a devenit republica, Hagia Sophia a fost transformata in muzeu.

Bine de stiut:

-pretul unui bilet de intrare este 25 lire turcesti;

-se poate vizita in orice zi a saptamanii, exceptie facand ziua de luni;

-program: 09 a.m.-17 p.m iarna si 09 a.m.-19 p.m. vara.

Cum marea e aproape, ii simtim chemarea si o luam in jos, spre mal, admirand peisajul ce ni se desfasoara in fata ochilor. Am coborat pe langa zidurile vechi ale Palatului Topkapi , pe stradute serpuite cu case restaurate, frumos colorate, unele dintre ele pastrandu-si aspectul de casa otomana, construita din lemn, cu doar cateva nivele.

Unele dintre ele hoteluri, altele avand restaurante la parter sau magazine de suveniruri. O strada mai incolo, contrastand puternic cu ce am admirat pana acum, aceleasi case dar in paragina...

istanbul

Noroc ca ajungem la malul marii si scapam de senzatia de apasare care ne-a napadit dintr-o data. Marea Marmara ni se deschide in fata ochilor, pescarusi in zbor, vase mici de croaziera si putin mai departe se zareste malul asiatic al Istanbulului. Inca nu am pasit dincolo...

Cateva informatii utile:

-Am zburat cu Turkish Airlines si am ales primul zbor de dimineata, la 6.10 min am decolat, iar la 7,30 eram deja in aeroportul din Istanbul.

-Pretul unui bilet de avion dus-intors = 171,5 EUR.

-De la aeroport catre hotel am mers cu metroul. Orasul are un sistem de transport foarte bine pus la punct: metrou, tramvaie, autobuze, cu care ajungi in orice zona iti doresti.

-Pretul unei calatorii cu metroul sau tramvaiul este de 3 lire turcesti (1lira= aprox 0,5 Euro).

Primul criteriu dupa care am ales hotelul a fost pozitia in zona istorica a orasului, Old Sultanahmet, acolo unde erau situate majoritatea obiectivelor turistice pe care le aveam pe lista. Pentru o mai mare siguranta am cautat hoteluri prin booking.com.

Surpriza mare: nu toate sunt clasificate in functie de stele, asa cum eram obisnuiti! Multe dintre ele nu au nici un fel de categorie, insa sunt recomandate de cei de pe booking si am tinut cont in primul rand de asta ( apare manuta cu degetul ridicat in dreptul numelui hotelului). Apoi a contat nota acordata per numar de review-uri.

Noi am ales Grand Durmaz Hotel, statia de tramvai Aksaray fiind vis-a-vis de hotel. Pretul unei camere duble= 95 euro pe noapte. Rezervarea am facut-o pana la urma pe site-ul hotelului pentru ca ne ofereau un discount. Hotelul stralucea de curatenie, camerele frumos decorate intr-un stil modern cu influente otomane, mic dejun destul de variat, personalul hotelului receptiv la toate doleantele noastre.