Câte muzee are Londra? N-am reusit sa le numar. Nici nu am vizitat decat o parte dintre ele: British Museum, Galeriile Nationale, Muzeul de istorie naturala si bineinteles Muzeul figurilor de ceara Madame Tussaud's. Am vizitat de asemenea si Muzeul Londrei, care, pentru mine, a constituit un fel de calatorie initiatica in istoria acestei captivante metropole.

Pentru Museum of London trebuie să coborati la statiile de metrou Barbican sau St. Paul's. Puteti ajunge si cu autobuzele 4, 8, 25, 56, 100, 172, 242 ori 521. Intrarea este libera, programul de vizitare e intre orele 10-18. Site-ul oficia - AICI

museum-london-map

Prima impresie care m-a marcat a fost atunci cand am descoperit ca Muzeul Londrei se afla instalat in aripa sudica a unuia dintre cele mai moderne complexe arhitectonice din inima orasului, cartier denumit de altfel City. Muzeul Londrei e adapostit de o structura arhitecturala numai din beton, sticla si metal, incat nu banuiesti ca spirala etajata a spatiilor de expunere te afunda in cele mai indepartate epoci de vietuire de pe acest liman al Tamisei.

Am recunoscut, cu o oarecare familiaritate romano-dacica, imagini ale ocupatiei insulelor britanice de catre legiunile imparatilor Romei, apoi ale anilor cranceni din vremea navalirii saxone, viata nobililor, dar si a mestesugarilor din secolele in care asezarea Londrei s-a edificat continuu, sub sceptrul Tudorilor si Stuartilor, pana la marele incendiu, care a mistuit-o, in anul 1666. De fapt, reconstituirile minutioase, extrem de vizuale, reprezinta componentele dominante ale acestui muzeu. Bogatele colectii de piese arheologice, de vesminte de epoca, bijuterii, tablouri, afise, ziare sunt incadrate in decoruri realizate din vestigii autentice. Te trezesti, asadar, in saloanele luxoase ale Londrei de altadata, in birourile camatarilor din cartierul Covent Garden, in bacanii, in frizerii, in oficii de posta, in redactiile unor gazete englezesti celebre.

Toate acestea si multe altele iti demonstreaza ca popasul in Muzeul Londrei se inscrie ca un element esential pe itinerariul celor peste 28 de milioane de vizitatori straini care vin anual in aceasta fascinanta metropola.