Deși capitala Marii Britanii îți oferă suficiente lucruri de văzut încât să nu mai fie nevoie să te deplasezi în afara orașului, sunt câteva destinații care merită efortul și timpul.

Am alcătuit o listă a celor mai interesante dintre acestea. La un moment dat a trebuit să ne oprim pentru că altfel articolul ar fi avut foaaaaarte multe rânduri. Serios, opțiunile sunt nelimitate! Marea Britanie ne oferă unele dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut și este extrem de dificil de ales între ele :) Ne-am străduit totuși, iată ce a ieșit + un top 3 personal, strecurat printre rânduri:

Brighton - Deschidem cu destinația noastră preferată din această listă. Când ai pus piciorul în Brighton simți că te-ai întors vreo 20 de ani în timp, dacă nu mai mult. Aleile colorate și fermecătoare, cu magazine mici și variate, străduțele care duc spre digul din port unde găsim un mini-parc de distracții, șezlonguri pentru plajă - dacă e frumos afară, noul BA i360 - turnul panoramic British Airways, restaurante care servesc în special produse din pește... Să nu uităm și de celebrul Pavilion, care poate fi admirat din afară sau vizitat. Drumul durează 1h30m și putem găsi bilete începând cu 100 de lei dus/întors dacă le luăm din timp de pe internet și călătorim în afara orelor de vârf, când prețurile sunt mari.

Cambridge - Călătoria durează 1h și 30 de minute, prețuri pornind de la 150 de lei dus/întors. De neratat sunt Grădinile Botanice ale Universității și campusul, plus Capela King's College. Nici o plimbare cu barca pe râul Cam nu e refuzat. Un bilet la muzeul Fitzwilliam poate fi rezervat online, expozițiile sunt foarte interesante.

Oxford - Aflat la 1h40m de Londra, bilete pornind de la 80 de lei dus/întors, atracția principală o reprezintă, bineînțeles, tot Universitatea, la care putem adăuga Muzeul Pitt Rivers, Muzeul de artă și arheologie, Bodleian Library, una dintre cele mai vechi biblioteci din Europa, Podul (sau Puntea) suspinelor, Trinity College și celebrele canale pe care se merge cu barca.

Cardiff - Capitala Țării Galilor este la 2h cu trenul de Londra, preț pornind de la 100 de lei dus/întors. Portul este o zonă excelentă de luat masa și de făcut cumpărături, iar alte atracții sunt Muzeul Național, Bute Park, Techniquest - centru de știință și diverse descoperiri interesante, castelul din Cardiff, Muzeul de Istorie Naturală St. Fagans, Cathay Park și primăria.

Manchester - 2h cu trenul, de la 100 lei / bilet. Oraș industrial și centru universitar agitat, Manchester este foarte viu, colorat și gălăgios, ceea ce îl urcă pe locul 2 în topul nostru personal. Destul de departe din toate punctele de vedere de cosmopolita Londră, locul te impresionează în primul rând prin atmosferă și prin arhitectură. Clădirea primăriei este una deosebită, la fel și biblioteca John Rylands, catedrala sau turnul Beetham. La galeriile Arndale și pe străzile adiacente găsim tot ce-ți poți dori în materie de shopping și mâncare, iar muzeele de Știință și Industrie, de Fotbal, de Transport aduc un plus de cultură și de diversitate pe lista noastră. Pentru turul stadioanelor avem două pretendente - Etihad și Old Trafford -, la Manchester Arena vin mereu artiști cunoscuți în concert, iar puburile sunt multe și pline, ceea ce contribuie la buna dispoziție pe care ți-o induce orașul.

Liverpool - 2h30m, 200 de lei dus/întors pentru a vedea un oraș celebru pentru echipa de fotbal cu același nume și formația Beatles. De asemenea, un oraș industrial, Liverpool lasă o impresie excelentă. Docurile vechi, victoriene, sunt absolut fermecătoare, iar puburile te atrag ca un magnet când vine ora prânzului. Puteți vizita Muzeul Maritim, Muzeul de istorie naturală, știință și cultură, stadionul Anfield, Catedrala Metropolitană, Liverpool One - pentru shopping, Turnul Radio City - în care se urcă cu liftul pentru o panoramă deosebită.

Cotswolds - O zonă rurală din Anglia care acoperă 6 arii, cele mai celebre fiind Gloucestershire și Oxfordshire. Este mai indicat să ajungeți aici cu mașina sau într-un tur cu autocarul, în aproximativ 2h, pentru a vă putea bucura cu adevărat de împrejurimi și a vă plimba prin satele din zonă. Puteți face diferite combinații, cele mai vizitate fiind Stratford Upon Avon și Castelul Warwick. Extrem de pitorești, satele sunt esențiale de vizitat pentru a vă da seama ce înseamnă viața la țară în Anglia.

Windsor - Se află la o oră și 30 de minute de Londra cu trenul + un autobuz. Desigur, principala atracție este castelul, cel mai mare castel locuit din lume (peste 500 de oameni) și rezidență regală, dar aici mai puteți merge și la cursele de cai de la Ascot, la plimbare prin parc, la teatrul regal sau la capela colegiului Eton.

Bath - În 2h30m și cu minimum100 de lei puteți ajunge în celebrul oraș cunoscut pentru izvoarele sale termale și pentru arhitectura din secolul al 18-lea. Muzeul de la locul original al băilor romane include statui și un templu, dar găsim și spa-uri moderne cu piscine și centre de înfrumusețare. Tot aici puteți vizita Centrul Jane Austen, dedicat timpului petrecut de scriitoare în Bath și operelor sale, plus parcul regal Victoria.

York - La 2h20m de Londra găsim un oraș-fortăreață, fondat de romani. Catedrala sa gotică din secolul al 13-lea, York Minster, are vitralii medievale și două clopote care încă mai funcționează. Zidurile orașului formează faleza râului Ouse.

Dover - Două ore cu trenul ne vor transporta în zona sudică a Angliei, a cărei coastă este absolut spectaculoasă. Dacă am veni cu feribotul din Franța, de la Calais, ar fi primul lucru pe care l-am vedea. Stâncile albe din Dover sunt celebre și, la 110 metri, sunt albe și impunătoare. Deși pe coastă bate vântul destul de puternic, călătoria merită făcută datorită frumuseții extraordinare a peisajului. Locul 3 în topul nostru subiectiv :D

Destinații externe:

Paris - 2 ore cu Eurostarul / sens, 400 de lei dacă luăm biletele din timp. O zi clar nu este suficientă pentru un oraș ca Parisul, dar dacă nu avem mai mult la dispoziție putem bifa câteva obiective interesante cum ar fi Turnul Eiffel (cu bilet luat de pe internet ca să evităm o parte din cozi), un tur rapid prin Luvru care să ne arate operele mai importante, o vizită la Notre Dame, o plimbare pe Champs Elysees și chiar cina într-un restaurant tipic franțuzesc, având în vedere că Eurostarul circulă până aproape de miezul nopții.

Bruxelles - Tot cu Eurostarul ajungem și în capitala Belgiei, durează tot 2 ore / sens și costă tot în jur de 400 de lei, dacă achiziționăm bilete din timp. Putem lua pulsul orașului pe repede-înainte și vedea Grand Place, Catedrala St. Bavo, celebrul Manneken Pis, construcția Atomium și piața centrală, plină cu restaurante și magazine.

Pentru achiziționarea biletelor încă din România sau verificarea traseelor și prețurilor, folosiți eurostar.com, virgintrains.co.uk și eastmidlandstrains.co.uk. Biletele le puteți descărca și printa acasă, le puteți lua sub formă de PDF pe mobil și printa la aparatele aflate în gări sau puteți introduce codul rezervării în aplicația de mobil a fiecărui site și prezenta la îmbarcare.