Cînd am scris despre vacanta in Neos Marmaras am promis că voi reveni cu detalii legate de Parthenonas, un sătuc aflat la 5 kilometri distanţă, sus, spre vîrful muntelui Itamos. Am ajuns prima oară în zonă în 2005 şi, după alte cîteva vizite, abia 5 ani mai tîrziu m-am decis să vizitez şi Parthenonas.

harta Parthenonas

Am descoperit un loc superb, desprins parcă din poveste, un sat care timp de 20 de ani n-a existat, iar acum a renăscut. Mai exact, micuţa localitate datează de prin antichitate, secolul 10 înainte de Hristos, şi cică ar fi fost menţionată chiar şi de către Herodot în scrierile sale. În fine, nu contează!

Se mai spune că cea mai mare creştere a populaţiei a fost în perioada în care apele din zonă erau frecventate de piraţi şi mulţi greci au urcat aici pentru a se adăposti. Aşa s-a întîmplat şi în perioada invaziei otomane. Dar, pe la 1973, a fost abandonat. Atunci, un om de afaceri, Yannis Carras, a demarat construcţia resortului de lux Porto Carras, aflat pe malul mării. Localnicii au renunţat la tradiţii şi, oferindu-li-se posibilitate de a avea un loc de muncă, au coborît pe ţărm pentru a munci în construcţii. Întregul sat a fost abandonat!

Piata centrala e acum pustie

Asta a durat aproximativ 20 de ani, pînă cînd un grup de englezi care au descoperit satul pe cînd făceau o drumeţie s-a decis să-l trezească la viaţă. S-au mutat aici şi s-au apucat de construit. Au stabilit de la început să păstreze tiparul iniţial şi, astfel, toate clădirile renovate sînt construcţii din piatră, după tiparul celor iniţiale. Acum, e din nou populat, însă numai de străini. Unul dintre cei care au ajutat la renovarea satului e Paul, care e şi proprietarul tavernei cu acelaşi nume, cea mai renumită din zonă şi unde se mănîncă excelent!

IMG_5787

Panorama aici e superbă, cu o vedere spre golful Toronaeos, unde iese în evidenţă insula Kelyfos, dar şi complexul hotelier de lux de la Porto Carras.

Panoramă de la taverna lui Paul

Panoramă de la taverna lui Paul

De ce să vii aici, in Parthenonas? E un loc perfect dacă simţi nevoia de relaxare, de odihnă! Se găsește și cazare, sînt cîteva hoteluri și pensiuni, cochete și la un preț accesibil. Aici, doar servirea la taverne e rapidă, în rest totul parcă stă pe loc!

Maşinile sînt lăsate la intrarea în sat şi se poate circula doar cu bicicleta, însă recomand o plimbare la pas printre casele renovate şi cele distruse de timp. Şi, neapărat, o cină la "Paul's Taverna", de unde poţi admira cel mai frumos apus pe care l-am văzut vreodată. Apoi, poţi asculta muzică tradiţională grecească. Ce final de zi mai plăcut îţi poţi imagina?