Dacă mi-ați citit textele de pe călătorim.ro, poate v-ati dat seama că ador palatele si castelele, motiv pentru care profit de orice ocazie de a le vizita. Evident, cand am fost in vacanta la Londra nu se putea sa ratez celebrul Hampton Court, situat in sud- vestul marei capitale britanice, la o distanta de 19 km.
Castelul este absolut impresionant, de cum treci granita domeniului ai senzatia ca patrunzi intr-o alta epoca. Gradinile pline de flori si copaci atent intretinuti, gazonul de un verde impecabil pe care parca ai vrea sa te intinzi putin, sa te odihnesti sub cerul liber si sa visezi la povesti cu printi si printese.
Astazi, castelul nu mai este locuit de familia regala. De fapt, nu mai este locuit din secolul 18, sau poate doar ocazional de cate o fantoma, renumit fiind pentru aparitiile bizare si povestile cu spirite. Se spune ca ar fi bantuit de cele doua sotii ale regelui Henric al VIII-lea, ucise de acesta pe motiv de infidelitate. Hampton Court este palatul în care a locuit Henric al VIII-lea, rege al Angliei între 1509 - 1547 și unul dintre cei mai populari monarhi ai Angliei, deși a fost foarte sângeros.
Cu toate ca nu mai sta nimeni aici de atata amar de vreme, este impresionant sa vezi cata atentie au acordat detaliilor cei care se ocupa de el. Pe masura ce te plimbi prin camerele palatului, pur si simplu ai senzatia ca acolo chiar locuieste cineva, pentru ca ba vezi un halat uitat pe marginea patului, ba cada e pregatita pentru o baie cu lapte si arome. "Tronul" din baie e imbracat in pluș ca nu cumva "blazoanele" regale sa sufere de frig, masa e pregatita cu farfurii, tacamuri si preparate din ceara, dar asa de bine lucrate incat parca te astepti sa iasa aburul din ele, paharele sunt pline cu vin, andrelele - uitate in cosul de langa fotoliu cu puloverul inceput...
Efectiv, aveam senzatia ca fețele regale erau in camera vecina si ma plimbam cu grija sa nu cumva sa vina si sa ma prinda ca-i spionez :).
Si anexele palatului se bucura de aceeasi atentie din partea decoratorilor. In bucatarie, oalele sunt pe sobe, pline cu cele mai desavarsite bunatati, halca de carne asteapta sa fie parcelata si pusa la mirodenii, prajiturile iti iau ochii si va spun sincer ca la prima impresie n-ai zice ca sunt de ceară.
De asemenea, mi-a placut ca la grajduri puteai sa vezi caii, de data asta chiar reali :), pentru o taxa de 10 lire puteai chiar sa te plimbi cu ei pe domeniu insotit de un instructor. Un alt lucru pe care l-am apreciat a fost faptul ca angajatii erau imbracati in haine de epoca si intregeau imaginea care ti se forma in minte.
Palatul este deschis spre vizitare din martie pana la sfarsitul lui noiembrie de la 10.30 la 17.00 in fiecare zi. Pretul biletului pentru a vizita gradina si castelul este 10.7 lire/ adult, 5.2 lire/ copil intre 5 si 16 ani, bilet de familie 27 de lire si include 2 adulti si 3 copii, copii sub 5 ani beneficiind de vizita gratuita. Mai multe detalii pe
De asemenea, pentru cei care au ocazia sa ajunga mai des in zona, exista bilete sezoniere: 20 lire de adult, 9.5 lire de copil si 52.5 lire de familie pentru a vizita gradinile palatului ori de cate ori se doreste. Biletul sezonier ofera si acces la evenimentele care au loc la palat.
ma bucur ca ti-a prins bine :) este un castel impresionant si merita sa fie pe lista de vizite a tuturor