Admirăm munții, ne avântăm în drumeții, ne distrăm în natură. Dar mai trebuie să și mâncăm, nu? Așa că o vacanță în Sinaia (sau o vacanță pe Valea Prahovei) presupune și ceva încercări gastronomice. La ultima noastră trecere prin zonă am testat două restaurante interesate, Kuib și Alex, despre care vom povesti acum pe îndelete.

restaurant-kuib-sinaia (5)

Începem cu restaurantul Kuib, pentru că este și cel care ne-a impresionat cu adevărat. Am ajuns aici într-o după-amiază călduță și tihnită, fără agitația clasică a unei stațiuni cotropite de turiști. Iar atmosfera calmă care plutea peste întreaga zonă a fost desăvârșită de cea de pe terasa restaurantului Kuib. Iată, așadar, rezumatul experienței nostre de la Kuib: liniște, soare domol, o muzică ale cărei acordului abia zgâriau boxele ascunse cine știe pe unde, servire fără cusur, meniu foarte interesant și mâncare excelentă.

Restaurantul este pe strada Gârbovei nr. 10C, lipit de Vila Piatra Șoimului (3 stele), din cartierul Cumpătu.

harta-contact-kuib

Cum spuneam, la Kuib am mâncat excelent. E și meniu pentru copii, ba chiar ne-au adus la masă creioane colorate și niște foi cu activități pentru a-i ține ocupați pe pitici până a venit pizza pe care o doreau.

restaurant-kuib-sinaia (2)

restaurant-kuib-sinaia (3)

Noi am luat o excelentă supă de ceapă caramelizată în stilul casei, gratinată şi servită cu crutoane de toast (9 lei), apoi am mâncat cele mai bune cotlete de berbecuț la grătar, cu salsa de mentă proaspătă, garnisite cu cartofi gratinaţi (35 de lei) și am încheiat cu o delicioasă plăcintă cu mere, scorțișoară și înghețată. Și am plecat de la Kuib (aici - site oficial) spunându-ne că atunci când ne vom întoarce prin Sinaia, vom ști unde să tragem pentru o masă excelentă.

restaurant-kuib-sinaia (1)

[gallery link="file" ids="13955,13954,13953,13956,13952,13951"]

Restaurantul Alex din Sinaia e din altă categorie. Dacă la Kuib atmosfera e elegantă, iar mâncarea intră și ea pe același palier distins-savuros, la Alex aerul e rustic, iar mâncarea e mai degrabă spre conceptul de ghiftuială :) Orice mănânci aici intră în conflict cu colecistul :) Restaurantul Alex este un restaurant cu specific unguresc, iar bucătăria ungurească e ba picantă, ba uleioasă, ba grea, ba toate la un loc :D.

Pâine cu untură și ceapă :)

Pâine cu untură și ceapă :)

Ca și Kuib, Alex e și el lipis de o pensiune. De fapt, se numește chiar Pensiunea Restaurant Alex (aici - site oficial). Și este pe strada Theodor Aman, la nr 9.

restaurant-unguresc-alex-sinaia

Interior rustic, mese de lemn și decorațiuni în ton, ospătari & ospătărițe în costume tradiționale maghiare, din difuzoare se aude muzică ungurească. Adică ești pus repede în peisaj, știi că ești într-un restaurant cu specific unguresc.

restaurant-alex-unguresc-sinaia (1)

Iar meniul desăvârșește opera, pentru că e plin cu preparate tradiționale ungurești. Noi am încercat ciorbă de fasole în pâine (11 lei), supă gulaș (11 lei), supă de pui cu tăieței (6 lei), papricaș de pui (17 lei) și costițe ungurești (22 de lei).

Supă gulaș Supă gulaș[/caption]

[caption id="attachment_13938" align="alignnone" width="610"]Papricaș de pui

Papricaș de pui

Coaste ungurești

Coaste ungurești

La desert am luat clătite cu brânză (9 lei) și Șomloi galuska (16 lei). Nu înțeleg de ce erau pe-acolo înfipte niște steaguri ale Cehiei, dar poate oamenii voiau doar să fie buni europeni :)

restaurant-alex-unguresc-sinaia (8)

restaurant-alex-unguresc-sinaia (9)

Mâncarea n-a fost rea, dar pică destul de greu celor cu stomac mai sensibil. Cum ziceam, bucătăria ungurească nu e pentru minimaliști sau mofturoși, e pentru oameni care mănâncă zdravăn și cărora nu le pasă de colecist sau de colesterol :)

restaurant-alex-unguresc-sinaia (4)

[gallery link="file" ids="13947,13946,13945,13944,13943,13942,13937,13938,13933"]